Åtalade Poliser

2024-02-03

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/APorLz/poliser-gomde-knark-i-skap-atalas-for-grovt-narkotikabrott
En polisman i 50-årsåldern och en polisman i 30-årsåldern, som båda jobbar i Stockholmsområdet, har åtalats för ett flertal brott.
Åtalet, där flera delar är maskade, visar att den äldre av poliserna har försökt påverka en person att lämna information till honom – trots kollegornas avrådan.
Personen, som hade gängkoppling, hade tidigare fått hjälp av polisens avhopparverksamhet. Bland annat hade verksamheten uppmanat personen att stänga av sin telefon för att göra sig otillgänglig för nätverket.
Trots det utövade polismannen påtryckningar mot personen och bad hen sätta igång telefonen igen för att kunna ha kontakt med det kriminella nätverket.
”Dessa åtgärder vidtogs trots att detta medfört en betydande risk för personens säkerhet”, står det bland annat i åtalet.
Anledningen ska ha varit att polismannens tidigare informatör hade mördats.
I åtalet framkommer det också att polismannen kontaktade avhopparverksamheten för att få dem att tro att hotbilden mot personen hade minskat.
Brotten misstänks ha skett 2022.
Uppgifter: Hade knark i skåp
Polismannen, och den yngre kollegan, greps dock i september 2023 – då misstänkta för grovt narkotikabrott.
I åtalet framkommer det att poliserna misstänks ha kommit över en större mängd narkotika i början av sommaren 2023. Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks de två poliserna ha fått tips av en kriminell person om var en annan person, även den kriminell, hade förvarat droger.
Därefter slog de till och beslagtog narkotikan.
I stället för att rapportera in fyndet, eller lämna in det som beslag, behöll de narkotikan och höll den i förvar, enligt åtalet.
Enligt Aftonbladets uppgifter ska de ha förvarat den i ett skåp inne på polisstationen. I åtalet framkommer det också att den ena polisen har förvarat narkotika i ett kassaskåp i hemmet.
”XX har tillsammans och i samförstånd med annan person olovligen mottagit, transporterat, förpackat och förvarat xx som är narkotika och inte avsett för eget bruk, samt även olovligen innehaft narkotikan”, står det i åtalet.
I åtalet framkommer det också att narkotikan kan kopplas till ett kriminellt nätverk.
Poliserna misstänks för bland annat grovt narkotikabrott och grovt tjänstefel. Båda förnekar brott.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram