Ledning För Förstående Läsare

2024-02-03
Ja detta kan ge ledning för den som läser och förstår..
https://www.svd.se/a/RGkG68/viktor-orban-varfor-protesterar-inte-ungrarna-mot-korruptionen
" Så har Orbáns vänner blivit märkligt rika
Klippet är lika underhållande nu som då. Året är 2015, det är toppmöte i Bryssel och EU-kommissionens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker står redo att hälsa stats- och regeringscheferna välkomna på röda mattan.
– Här kommer diktatorn, säger Juncker när den ungerske premiärministern närmar sig. Han höjer handen i en hälsning och utbrister glatt ”Diktatorn!” när Viktor Orbán väl kommer fram.
Elaka tungor undrade genast vad Juncker druckit till lunch, och om han inte förstod – eller bara struntade i – att tv-kamerornas mikrofoner kunde höra honom.
Men varför ta upp den gamla historien nio år senare?
Jo, för även om Orbán till sist föll för trycket och gav upp motståndet till Ukrainas stödmiljarder på EU-toppmötet i torsdags – ett möte som enbart hölls på grund av Viktor Orbán – så säger händelsen mycket om synen på honom i resten av unionen.
Och att det är åsikter som funnits ett tag.
Irritationen finns även i Nato där det nu bara är Budapest som står i vägen för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen.
Sedan Orbáns parti Fidesz kom till makten 2010 har Ungern blivit allt mer auktoritärt. Rättstaten har urholkats och landet är nu det mest korrupta i EU enligt Transparency international. Det har fått EU att frysa flera hundra miljarder kronor i stöd till Ungern – och kräva att de genomför reformer.
Korruptionen är också något som syns tydligt i Orbáns hemby Felcsút, några mil väster om Budapest, som är Ungerns rikaste samhälle.
Fotbollsstadion som Viktor Orbán låtit bygga i sin hemby Felcsút har plats för 3 900 personer. Byn har 1 800 invånare.
Intill arenan ligger Orbáns hus, men där menar kritiker att han aldrig bor.
Jag var där för ett drygt år sedan och det anmärkningsvärda är inte så mycket den fotbollstadion som den erkänt fotbollstokige premiärministern låtit bygga ett 20-tal meter från sitt hus. En påkostad katedralsliknande arena som vunnit pris för sin vackra arkitektur och som har plats för 3 900 personer – i en by med 1 800 invånare.
Det är inte heller att Viktor Orbán har en egen parkeringsplats vid arenan, med namnskylt och allt, trots att hans hus alltså ligger på krypavstånd.
Nej, det som sticker i ögonen är den uppenbara rikedomen i Felcsút. Och att det dessutom finns två projekt, finansierade med EU-pengar, som är rätt galna.
Det ena är en smalspårsjärnväg, byggd för ”pendlare”. Men tåget – som påminner om ett modelltåg – går bara på helgerna och dessutom enbart till nästa EU-projekt, några kilometer bort. Det är en konstgjord damm, med en konstgjord ö, som nås av en bro i form av en stilistisk svan. Officiellt är det en reservoar för regnvatten. Lämpligt nog ligger det en restaurang i en glaspaviljong intill och det ska finnas roddbåtar att hyra för den som vill.
I själva byn Felcsút är de asfalterade gatorna i perfekt skick. Det står lyxiga bilar utanför många av husen och i ett av dem bor Ungerns rikaste man, Lőrinc Mészáros.
Enligt ungerska medier gick affärsmannen från konkursmässig till miljardär på bara ett decennium. Mészáros råkar dessutom vara barndomsvän till Viktor Orbán, något han erkänner har hjälpt honom.
– Att jag har lyckats komma så långt beror på Gud, tur och på Viktor Orbán, lyder ett av Lőrinc Mészáros mest kända citat.
Och det är inte bara barndomskompisen som har blivit rik. I såväl ungersk som internationell press finns gott om grävande reportrar som visat hur Orbáns svärson István Tiborcz fått misstänkt många offentliga kontrakt, och hur andra partikamrater har kunnat sko sig på sin närhet till premiärministern, med statliga lån och lukrativa uppdrag.
Men tillbaka till Felcsút och till Viktor Orbáns hus alldeles intill fotbollsstadion.
Enligt Ákos Hadházy, en oberoende ledamot i Ungerns parlament som är vår guide i byn, är premiärministern nämligen i princip aldrig i det påfallande lilla stenhuset. Något som också förklarar behovet av en egen parkeringsplats vid fotbollsarenan.
Istället åker vi några kilometer bort.
Här ligger en enorm lantegendom, med flera herrgårdsliknande byggnader. Vi står vid utkanten av ett fält, på andra sidan ligger vad som enligt Ákos Hadházy är Orbáns riktiga residens.
Hadházy, som verkar ha gjort det till sin livsuppgift att avslöja korruptionen runt Orbán, var parlamentariker för Fidesz innan han lämnade partiet och blev partilös.
Han berättar att herrgården officiellt ägs av Viktor Orbáns pappa, en man som också blivit rik de senaste decennierna, och att arrangemanget är gjort för att premiärministern ska framstå som en man av folket.
Ákos Hadházy har flugit drönare över egendomen, som är betydligt större än vad som går att skönja från fältet. Drönarbilder har också publicerats i ungerska tidningar.
Så hur kan då detta fortgå. Varför protesterar inte ungrarna?
Svaret är att det gör många, men landet är splittrat och Viktor Orbán är en omtyckt landsfader för stora delar av befolkningen.
Stadion heter Pancho Arena efter fotbollspelaren Ferenc Puskás, som kallades för Pancho av fansen.
När Fidesz kom till makten 2010 tog partiet över ett land vars ekonomi körts i botten av den tidigare socialistregeringen. Men Orbán höjde bidrag och sänkte skatter och förklarade för långivaren IMF att han inte tänkte genomföra de hårda reformer som valutafonden krävt.
Istället satsade han på att bygga upp en kader av rika affärsmän för att få igång inhemska investeringar, exakt det som vi i omvärlden ser som nepotism och korruption.
Dessutom fick de allra fattigaste det bättre samtidigt som Orbán skröt om hur han åkte till Bryssel, satte ner foten och visade EU var skåpet ska stå.
Det är alltså inte så konstigt att det finns två Viktor Orbán: en omtyckt och populär – och en som Jean-Claude Juncker, nykter eller inte, kallar för diktator."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram