SvD Om Amerikansk Gränsstrid

2024-02-03
Annorlunda...
https://www.svd.se/a/xgaAQR/eagle-pass-gransstriden-i-texas-for-att-sanka-biden
"Vem kontrollerar USA:s gräns mot Mexiko? I gränsstaden Eagle Pass har federala vakter stängts ute i en infekterad kontrovers mellan Texas och Bidens regering i Washington. Trump stödjer Texas – och striden leder rakt mot presidentvalet i november.
Texas blockerar Biden i gränsstrid: ”Jippo”
Eagle Pass i Maverick County, södra Texas, ligger närmare Mexiko än det mesta i USA. Gränsen mellan länderna går mitt i Rio Grande. Floden rinner stillsamt förbi småstaden med knappt 30 000 invånare. Många jobbpendlar över gränsen. Det spanska arvet har präglat området i decennier, vissa skyltar är på spanska. På sommaren blir det ibland 40-45 grader varmt.
Men i en park i staden – döpt efter en sydstatsgeneral, Orville Shelby – har en kris exploderat sedan ett par veckor. Den har gjort Eagle Pass till centrum för en storpolitisk och konstitutionell juridisk strid mellan delstaten Texas och Bidens administration i Washington.
Huvudfrågan: vem kontrollerar gränsen, och därmed de immigranter som ideligen försöker ta sig över till den amerikanska sidan?
Texas delstatsregering – eller den federala staten i Washington?
Läget vid gränsen är låst
En talesperson för Texas republikanska ledning, Renae Eze, deklarerade den 10 januari enligt Fox News:
– Texas håller linjen vid vår södra gräns med miles av extra taggtråd och barriärer för att trycka tillbaka de rekordhöga nivåerna av illegala immigranter som bjudits in av president Bidens oansvariga politik med öppna gränser.
Striden är redan en del av valrörelsen inför presidentvalet i november. Texas republikanska guvernör Greg Abbott, påhejad av Donald Trump, driver delstatens rätt att kontrollera gränsen.
Sedan i januari har delstatliga soldater ur Texas militära styrka National Guard spärrat av ett fyra kilometer långt gränsavsnitt vid Shelby Park längs Rio Grande. USA:s federala gränsvakter, Border Patrol, är utestängda.
Abbott går emot domstolen
Washington hävdar att USA:s gräns är en federal, statlig angelägenhet. President Joe Bidens administration bad högsta domstolen avgöra vem som har tillgång till Shelby Park. Domstolen beordrade i januari Abbott att släppa in den federala statsmakten.
Abbott vägrade. I stället gav han order om mer taggtråd.
– Om du frågar alla invånare här i Eagle Pass så säger de att de vill att allt ska återgå till det normala, säger Carlos Herrera som bor i närheten av parken till Texas Tribune.
Snabbt har striden polariserat stora delar av USA. Abbott får stöd av guvernörer i hälften av USA:s 50 delstater. Särskilt republikaner lyfter immigration till den viktigaste valfrågan inför november, ihop med ekonomin.
Stoppar stöd till Ukraina
Från gränsstriden i Texas går en rak linje till kongressen i Washington. Där har Trumptrogna republikaner, inklusive talmannen Mike Johnson i representanthuset, i månader förhalat en möjlig reform av USA:s immigrationspolitik. Det har gjort att även finansiellt och militärt miljardstöd till Ukraina och Israel kört fast sedan slutet av 2023, eftersom paketen länkats samman med immigrationsreformen. En lösning ser till slut ut att vara på gång under februari.
Men demokrater beskyller republikanerna för att medvetet blockera lagstiftningen i syfte att ge Trump möjlighet att i höstens valrörelse hävda att Biden inte får någonting gjort. Talmannen Johnson uppger i intervjuer att han ofta diskuterar saken med Trump.
Utöver bråket om parken och USA:s immigrationspolitik så konstaterar juridiska experter att bråket innebär en sorts konstitutionell kris. Vem har den absoluta makten över amerikanska gränser, delstaterna eller den federala staten?
– Det har blivit vanligt för den federala staten att hamna i politiska dödlägen med delstater över immigrationspolitik. Men vad vi ser i Eagle Pass är utöver det vanliga, säger juridikprofessorn och advokaten César Cuauhtémoc García Hernández till Texas Tribune.
Han syftar bland annat på beslut av republikanska guvernörer sedan Bidens makttillträde 2021 att flyga immigranter vidare norrut till delstater som Demokraterna kontrollerar.
Texas tar kontroll över gränsen
Situationen i Eagle Pass eskalerade den 10 januari. Statlig Border Patrol-personal skulle placera övervakningskameror inne i Shelby Park. Men de stoppades av delstatens styrkor, både i parken i Eagle Pass och längs andra sträckor av gränsen i närheten. Border Patrol-vakter förbjöds använda en ramp i närheten där småbåtar kan sjösättas.
Ett par dygn senare rapporterade mexikanska myndigheter att två barn och en kvinna drunknat i vattnet nära båtrampen när de försökt ta sig över. Federala gränsvakter hävdade att delstatlig militär hindrat dem från att ingripa.
Abbott beordrade fram fraktcontainrar vid flodbanken med taggtråd ovanpå, som nu skapar en barriär mellan parken och floden. Parkområdet spärrades av och patrulleras av delstatliga soldater i Humwees, det ikoniska militärfordonet. Federala gränsvakter är strikt förbjudna. Invånarna i Eagle Pass är också utestängda. Delstatens soldater patrullerar vattnet i gummibåtar med utombordsmotorer.
Kläder, leksaker, biblar och andra tillhörigheter som illegala immigranter lämnat ligger i drivor längs flodbanken, enligt nyhetsbilder.
Symbolisk strid vid Eagle Pass
Situationen är smått surrealistisk. På andra håll utmed Texas gräns mot Mexiko, där delstaten inte spärrat av någonting, samarbetar delstatlig och federal personal som vanligt.
Det innebär att striden vid Eagle Pass delvis är symbolisk. Texas guvernör vill demonstrera att han menar allvar med att skydda invånarna från illegal invandring. Han får stöd av republikaner i representanthuset. De inledde i januari ett försök att ställa ministern för inrikes säkerhet, demokraten Alejandro Mayorkas, inför riksrätt för vad de hävdar är slarv med gränsskyddet.
Regeringen i Washington försöker för sin del försvara statens rätt att kontrollera USA:s gräns och behålla greppet om immigrationspolitiken.
USA:s högsta domstol Supreme Court beslutade måndagen 22 januari, med fem röster mot fyra, att ge den federala staten access till Shelby Park. Myndigheterna tilläts ta bort taggtrådsstängsel som Texas satt upp.
Vita husets talesperson Angelo Fernández Hernández kallade Greg Abbotts tilltag för ”politiskt jippo” som ”gör det svårt och farligt för gränspersonalen att sköta sitt jobb”.
Men bråket fortsätter ändå.
Och det går decennier tillbaka.
Höga nivåer av migranter
USA:s immigrationsdomstolar har tidvis korkat igen med långa handläggningstider. För drygt 20 år sedan toppade antalet personer från latinamerikanska länder som greps vid gränsen med över 200 000 i månaden, under vissa perioder. Åren därefter, och särskilt efter 2010, sjönk antalet under 50 000.
Men sedan Joe Biden tillträdde har siffran exploderat. Nivåerna är tillbaka på över 200 000 och närmar sig 300 000 enligt US Customs and Border Protection. 2023 är ”det värsta året – någonsin”, deklarerade republikaner i representanthuset i oktober.
Vissa opinionsbildare menar att läget vid gränsen innebär ännu ett hot mot Joe Bidens omvalschans.
Under Donald Trumps fyra år genomfördes åtgärder som kritiker ansåg drastiska, men som lovordades på vissa håll i exempelvis södra Texas. Bygget av en gränsmur – som Trump lovade att Mexiko skulle betala – är den mest kända. Biden rev upp vissa av reformerna.
Lone Star – för att säkra gränsen
Det fick Texas republikanska guvernör Greg Abbott att 2021 dra igång Operation Lone Star för att försöka säkra Texas gräns mot Mexiko. 10 miljarder dollar har enligt amerikanska medier investerats i projektet, vars mål är att förmå immigranter söderifrån att avstå från att ta sig in i USA olagligt.
Abbott har byggt barriärer för 1 miljard dollar och gett delstaten rätt att gripa immigranter. Därmed har Texas delvis hamnat på kollisionskurs med Washington. Eagle Pass är bara det senaste exemplet.
I december dök ett videoklipp upp som verkade visa hur en mamma och hennes barn var på väg att drunkna i floden vid Shelby Park, med delstatliga soldater sittande i en båt alldeles bredvid. Kvinnan hörs ropa på spanska på klippet.
Den och andra incidenter, dödsfall och uttalanden har hjälpt till att eskalera det fastlåsta läget mellan federala och delstatliga myndigheter senaste månaden. Sista fredagen i januari gick en deadline ut för Texas justitieminister, republikanen Ken Paxton, för att släppa in de federala myndigheterna i parken i Eagle Pass. Kravet kom från Department of Homeland Security, som USA:s gränsvakter sorterar under.
Fredagen kom. Paxton svarade Homeland Security i ett brev: ”Er begäran avslås härmed.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram