Sergej Mironovich Kirov

2024-02-01
Sergej Mironovich Kirov [a] (född Kostrikov ; [b] 27 mars 1886 – 1 december 1934) var en rysk och sovjetisk politiker och bolsjevikisk revolutionär.
Kirov var en tidig revolutionär i det ryska imperiet och medlem av den bolsjevikiska fraktionen av det ryska socialdemokratiska arbetarpartiet . Kirov blev en gammal bolsjevik och personlig vän till Josef Stalin och steg genom Sovjetunionens kommunistiska parti för att bli partiledare i Leningrad och medlem av politbyrån .
Den 1 december 1934 sköts och dödades Kirov av Leonid Nikolaev på hans kontor i Smolny-institutet av okänd anledning; Nikolaev och flera misstänkta medbrottslingar dömdes i en skenrättegång och avrättades mindre än 30 dagar senare. Kirovs död användes senare som förevändning för Stalins upptrappning av det politiska förtrycket i Sovjetunionen och händelserna under den stora utrensningen , med medverkan som en vanlig anklagelse för de fördömda i Moskvarättegångarna . Mordet på Kirov är fortfarande kontroversiellt och olöst, med varierande teorier om omständigheterna kring hans död.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram