Fartyg & Historier

2024-02-01
Viceamiral Horatio Nelson, 1:e Viscount Nelson, 1:e hertig av Bronte KB (29 september [ OS 17 september] 1758 – 21 oktober 1805) var en brittisk flaggofficer i Royal Navy . Hans inspirerande ledarskap, grepp om strategi och okonventionella taktik ledde till ett antal avgörande brittiska sjösegrar under franska revolutionen och Napoleonkrigen . Han anses allmänt som en av de största sjöbefälhavarna i historien. Hans seger den 21 oktober 1805 i slaget vid Trafalgar ledde till brittisk sjööverlägsenhet i över ytterligare ett århundrade och därefter.
Nelson föddes i en måttligt välmående Norfolk- familj och gick med i flottan genom inflytande från sin farbror, Maurice Suckling , en högt uppsatt sjöofficer. Nelson steg snabbt i graderna och tjänstgjorde med ledande sjöbefälhavare under perioden innan han fick sitt eget befäl vid 20 års ålder, 1778. Han utvecklade ett rykte om personlig tapperhet och ett fast grepp om taktik, men led av perioder av sjukdom och arbetslöshet efter slutet av det amerikanska frihetskriget . Utbrottet av de franska revolutionskrigen gjorde att Nelson kunde återvända till tjänst, där han var särskilt aktiv i Medelhavet . Han stred i flera mindre engagemang utanför Toulon och var viktig i erövringen av Korsika , där han sårades och delvis förlorade synen på ena ögat, och efterföljande diplomatiska uppdrag med de italienska staterna. År 1797 utmärkte han sig medan han befäl över HMS- kaptenen vid slaget vid Cape St Vincent . Kort efter den striden deltog Nelson i slaget vid Santa Cruz de Tenerife , där attacken misslyckades och han förlorade sin högra arm, vilket tvingade honom att återvända till England för att återhämta sig. Året därpå vann han en avgörande seger över fransmännen i slaget vid Nilen och stannade kvar i Medelhavet för att stödja kungariket Neapel mot en fransk invasion.
År 1801 sändes Nelson till Östersjön och besegrade det neutrala Danmark i slaget vid Köpenhamn . Han beordrade blockaden av de franska och spanska flottorna vid Toulon och, efter deras flykt, jagade han dem till Västindien och tillbaka men misslyckades med att föra dem till strid. Efter en kort återkomst till England tog han över Cádiz -blockaden 1805. Den 21 oktober 1805 kom den fransk-spanska flottan ut ur hamnen och Nelsons flotta engagerade dem i slaget vid Trafalgar . Slaget blev en av Storbritanniens största sjösegrar, men Nelson, ombord på HMS Victory , sårades dödligt av en fransk skarpskytt. Hans kropp fördes tillbaka till England, där han beviljades en statlig begravning.
Nelsons död i Trafalgar säkrade hans position som en av Storbritanniens mest heroiska gestalter. Hans signal precis innan slagets början, " England förväntar sig att varje man kommer att göra sin plikt ", citeras och omskrivs regelbundet. Många monument, inklusive Nelsons kolumn på Trafalgar Square , London, och Nelson-monumentet i Edinburgh , har skapats till hans minne.
Twins HMS Nelson and HMS Rodney meet their ultimate fate at Rosyth, Scotland, 1949. The other ship is the super-dreadnought HMS Revenge, lead of her class. 👇

https://navalhistoria.com/hms-rodney-a-pivotal-pillar-of-the-british-royal-navy/

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram