Zelensky, Militären & ÖB

2024-01-31
Ja nu börjar det klarna.....
https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-militaren-frustrerad-pa-zelenskyj-som-vill-sparka-overbefalhavaren/
"Hela måndagen surrade Kiev av rykten om att den folkkära överbefälhavaren Valeryj Zaluzjnyj fått sparken. Först på kvällen gick presidentens kansli ut med en dementi.
– Den här saken har vi inte diskuterat, meddelade Zelenskyjs pressekreterare Serhij Nikiforov enligt den ukrainska nyhetssajten nv.ua.
Mer utförligt vill presidentkansliet inte uttala sig om vad som egentligen pågår. Innan dess hade den grävande tidningen Ukrainska Pravda skrivit att Zelenskyj erbjudit Zaluzjnyj en ambassadörspost i utlandet. Ukrainska Pravda är ett av Ukrainas mest kända grävande nyhetsmedier, med egna källor både inom presidentadministrationen och den militära ledningen.
Det är känt sedan länge att Zelenskyj betraktar sin överbefälhavare som ett politiskt hot. För det ukrainska folket är Zaluzjnyj en hjälte. Hans opinionssiffror har varit skyhöga ända sedan det ryska storanfallet 2022. Det har även Zelenskyjs – men enligt alla mätningar är folkets förtroende för Ukrainas väpnade styrkor ännu större.
– Ukrainarna avgudar Zaluzjnyj. De tror på ett närmast irrationellt sätt att han ska kunna skydda Ukraina, säger en högt uppsatt tjänstemän anonymt till Ukrainska Pravda.
Zaluzjnyj ger sällan intervjuer. I höstas gjorde han ett undantag, då han konstaterade i The Economist att motanfallet har kört fast. Zelenskyj gick prompt ut och dementerade. Redan då väckte det förvåning att en president motsäger sin överbefälhavare mitt under brinnande krig.
Enligt Ukrainska Pravda fattade Zelenskyj beslutet att avskeda Zaluzjnyj efter den 20 november i fjol. Då besökte USA:s försvarsminister Lloyd Austin Kiev. Därefter började Zelenskyj skämta med Zaluzjnyj på ett infernaliskt sätt under deras möten. Han kunde till exempel säga: ”Våra hjältemodiga anfall består i att vi drar oss 200 meter tillbaka.”
– Valera (Valeryj Zalujnyj) svarade med rasande tystnad, enligt Ukrainska Pravdas källa.
Den ukrainska militärledningen är frustrerad över att presidenten förväntar sig framgångar på slagfältet, samtidigt som armén inte får tillräckligt med resurser. Dessutom genomför Zelenskyj gärna reformer som ser bra ut i västvärldens ögon, men som i praktiken skapar nya problem för armén. När presidenten i höstas gick in och avskedade alla chefer för rekryteringskontoren i Ukraina försvann också viktig kompetens som behövs för att rekrytera.
Den grundläggande konflikten mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj handlar om att Zelenskyj försöker lägga sig i krigföringen. Han har bland annat pressat på att Ukraina ska försöka återta ryskockuperade Bachmut. Försöken att ta tillbaka staden har lett till stora förluster men inga som helst framgångar.
Enligt Ukrainska Pravda har Zelenskyj byggt upp sina egna kanaler till ukrainska generaler och talar med dem direkt, i stället för att gå via Zaluzjnyj. Hans största favorit lär vara Oleksandr Syrskyj, kommendör för infanteriet.
Nu ryktas det i Ukraina att presidenten vill ersätta Zaluzjnyj med Syrskyj. Men det kommer inte att förbättra situationen på slagfältet, där Ukraina just nu befinner sig i en svår situation med alldeles för få soldater och en mobilisering som fortfarande inte ens har kommit igång – och som bromsas av presidenten själv.
Zelenskyj vidhåller att Ukraina inte ska mobilisera män under 27 år. Zaluzjnyj säger att han behöver en halv miljon nya soldater för att svara mot den ryska mobiliseringen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram