Rysk Ilska Över Svenskt Labb

2024-01-30
Ja nu är det verkligen jävligt svårt att se varthän det rullar.... AAAArneeee
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/4o95Eo/kamila-valieva-domd-raseri-i-ryssland-pekar-ut-svenskt-labb
"Domen har lett till ilska i Ryssland, vars egen antidopningsbyrå Rusada redan för ett år sedan kom fram till att Valieva inte skulle hållas ansvarig och straffas.
”Alla medel är tillåtna”
Rysslands olympiska kommitté, OKR, menar att det bedrivs en agenda mot landets idrottare.
”Tyvärr är Cas beslut negativt, men att räkna med objektivitet och opartiskhet från den internationella strukturen kan vi inte göra längre. Det vet vi från de fall där OKR är inblandad”, skriver kommittén enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.
OKR ifrågasätter varför dopningstestet hölls kvar i en och en halv månad i Sverige i antidopningslaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset som skulle analysera det.
Anledningen till fördröjningen ska ha varit personalbrist till följd av sjukdom, men OKR ser inte det som en tillfredsställande förklaring.
”Självklart kan man tro på ett sammanträffande av omständigheter när testresultatet blev offentligt precis efter att Ryssland vann lagtävlingen (i OS). Men faktum är att man har förklarat krig mot rysk idrott. Och i det kriget ser vi att alla medel är tillåtna”, skriver OKR.
Får tävla i OS
Efter Rysslands invasion av Ukraina har landets idrottare varit utestängda från de flesta sporter. Men i december kom beskedet att Internationella olympiska kommittén, IOK, släpper in ryssar i sommarens OS i Paris under neutral flagg."
Valieva är tillbaka från sin avstängning ett par månader innan vinter-OS i Milano och Cortina 2026.
Ja detta har ju inte alls vuxit till en politisk fråga och det var heller aldrig meningen...
https://www.dn.se/sport/ryssland-ifragasatter-svenska-laboratoriet-man-har-forklarat-krig-mot-rysk-idrott/
"Ryska olympiska kommittén reagerar starkt efter måndagens beslut i Idrottens skiljedomstol att stänga av konståkaren Kamila Valieva i fyra år för hennes positiva test för en kärlkrampsmedicin.
”Att räkna med att detta organ skulle vara objektivt har inte varit möjligt på länge”, skriver kommittén i ett uttalande på ryska, och hänvisar till bland annat uteslutandet av ryska idrottare från internationellt tävlande. Många idrotter stänger ute ryssar och belarusier på grund av kriget i Ukraina.
Det som kommittén riktar in sig på i sitt uttalande är att antidopningslaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm tog för lång tid på sig att analysera Kamila Valievas prov, vilket gjorde att beskedet kom mitt under OS för två år sedan, mellan lagtävlingen och den individuella tävlingen.
”På två år har vi inte fått något meningsfullt svar på vår fråga, underbyggt av fakta – utan i stället skrattretande responser”, skriver kommittén.
Frågan, ”som från början väckte stort tvivel”, är ”varför det dopningsprov som togs på Valieva i december 2021 i en och en halv månad hölls i ett svenskt laboratorium, i strid med alla etablerade deadlines”.
”Visst, man kan tro att det är en slump att provresultatet offentliggjordes alldeles efter Rysslands lagseger i konståkning”, skriver kommittén.
”I realiteten har man förklarat krig mot rysk idrott, och i det kriget ser vi att alla medel är tillåtna.”
Enligt internationella antidopningsbyrån Wada var det sjukdomsfall under vågen av covid-19-fall i Sverige just då som gjorde att provet analyserades sent. Wada kritiserade den ryska antidopningsbyrån Rusada för att inte ha flaggat för labbet att provet tillhörde en OS-deltagare och behövde ges prioritet.
Det svenska laboratoriets svar till DN och andra medier har varit att de inte kan kommentera enskilda fall.
Alla Kamila Valievas resultat från den 25 december 2021 då hon testades stryks i och med Cas beslut, och nu har internationella skridskoförbundet beslutat att det ryska laget därmed degraderas från guld till brons i lagtävlingen där hon var med. Även detta vänder sig den ryska olympiska kommittén mot.
”Våra advokater har redan börjat förbereda de nödvändiga dokumenten för att överklaga”, skriver kommittén, och menar att det finns prejudikat för att disciplinåtgärder mot en enskild idrottare inte kan ligga till grund för att ändra ett resultat i en lagtävling."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram