Åklagarförsvarad Swishlista

2024-01-31
Så då kan alltså i så fall förhållanden exponeras den vägen...
https://www.svd.se/a/kElabL/swishlistan-forsvaras-av-aklagarmyndigheten
"Åklagarmyndigheten försvarar hanteringen av den så kallade Swishlistan, som pekade ut hundratals Sundsvallsbor som misstänkta knarkköpare.
Åklagarmyndighet försvarar swishlista
Listan blev offentlig i samband med att en 28-årig man i somras åtalades för omfattande narkotikahandel. I utredningen redovisades namn och nummer till hundratals Sundsvallsbor som via Swish fört över pengar till mannen.
Personerna var vid tillfället inte misstänkta för brott, men åklagaren åberopade listan som bevis mot mannen. Listan fick stor spridning i Sundsvall och för många blev ändå konsekvenserna omedelbara. Anställda på restauranger sades upp på stående fot och personer hängdes ut på nätet.
Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant inledde en granskning av ärendet, efter att ha fått klagomål bland annat från personer vars namn fanns med på listan.
– Det är många som undrar om man får göra så här. Då kan det vara en uppgift för JO att besvara den frågan så att man får klarhet i det och för framtiden att det blir klarlagt för åklagare, bland annat, hur man ska tänka, har han tidigare sagt.
JO begärde in yttrande från Åklagarmyndigheten, som nu försvarar åklagarens val att ha med namnen i den offentliga utredningen.
”Jag ifrågasätter inte att den spridning som uppgifterna har fått hos allmänheten kan ha inneburit men för personerna på listan, men med hänsyn till uppgifternas betydelse för åtalet och den misstänktes möjlighet att försvara sig har det inte funnits något rättsligt utrymme för åklagaren att maskera dem ytterligare i förundersökningsprotokollet”, skriver tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram