Orbán & Nato

2024-01-27
Nämen vad konstigt... hur blir det nu med sammanhållningen i NATO?
https://www.dn.se/varlden/usa-till-hard-attack-mot-viktor-orban-ungern-skadar-nato/
"Viktor Orbán fortsätter att försinka Sveriges Natoanslutning. Och även i Washington börjar tålamodet med den ungerske ledaren ta slut.
I en intervju med Financial Times går USA:s ambassadör i Budapest till hårt angrepp mot Orbán och anklagar honom för att skada Nato och gynna Putin.
Brevväxlingen mellan Viktor Orbán och Ulf Kristersson får stor uppmärksamhet även i Ungern. Men om och när det ungerska parlamentet kommer att godkänna Sveriges Natoanslutning är fortfarande höljt i dunkel.
Tills vidare gäller datumet 26 februari, då parlamentet återsamlas.
Orbán säger ingenting. Det radioframträdande han vanligen gör på fredagsmorgnar ställdes in denna gång.
Och nu får han mothugg från Ungerns viktigaste allierade USA.
I en öppenhjärtig intervju med Financial Times sågar den amerikanske ambassadören i Budapest, David Pressman, Orbán och hans politik jäms med fotknölarna.
Pressman säger att den ungerske premiärministerns utrikespolitik bygger på ”påhittade inkräktare” och ”uppdiktad hungarofobi”.
– Kort sagt på rena fantasier, säger ambassadören som menar att Orbáns agerande – inte minst fördröjandet av Sveriges Natomedlemskap – gynnar Putin och försvagar västalliansen.
Han anklagar dessutom Orbán för att blanda sig i det amerikanska presidentvalet. Det handlar om hans öppna stöd för Donald Trump och uppmaningar till president Biden att dra sig ur valet.
– Det är inte sådant vi förväntar oss från allierade, säger Pressman.
Den amerikanske ambassadörens uttalanden är långt ifrån diplomatiska, och anmärkningsvärda särskilt som de handlar om hans värdland som dessutom är en nära allierad till USA.
Men Orbán uttalar sig själv ofta om USA på ett sätt som låter som hämtat ur ryska pratprogram på tv. Som när han hävdade att hjälpen till Ukraina i själva verket hamnar i fickorna på amerikanska vapentillverkare.
– Där det finns amerikaner finns det pengar, och där det finns kött finns det flugor, sa han i en ungersk tv-intervju strax före jul.
Det uttalandet var ”mer än olyckligt”, enligt den amerikanske ambassadören.
Pressman skulle inte uttala sig så hårt om han inte hade stöd från sina överordnade i Washington för att göra det. Därför kan intervjun tolkas som en medveten markering från utrikesminister Antony Blinken och president Joe Biden.
Budskapet från Washington är att tålamodet med Orbán börjar ta slut."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram