Praktiskt Dom I Ryssland

2024-01-26
Så praktiskt, för ingen kan ju klaga på om han plötsligt känner sig vapenför och vill tjäna Ryssland.... 😉
https://www.dn.se/varlden/rysk-krigsivrare-doms-till-straffkoloni-kritiserade-putin/
"Den ryska nationalisten och krigsivraren Igor Girkin döms till fyra år i straffkoloni för att ha uppviglat till extremistiska handlingar. Han greps efter att ha kritiserat militärledningen och president Putin för krigsinsatsen i Ukraina.
Girkin, även känd under sitt alias Strelkov, hade återkommande propagerat för hårdare ryska tag i Ukraina när han greps förra sommaren. Inför sin stora följarskara på meddelandetjänsten Telegram uppmanade han president Putin att lämna över makten till någon med rätt kompetens.
Han hade då också varit med och bildat ”Föreningen för arga patrioter”, som utmålade sig som Rysslands räddare när militärmakten misslyckades i Ukraina. Under tiden i häktet har Girkin fortsatt att utmana Putin och i höstas annonserade han att han tänkte ställa upp i det kommande ryska presidentvalet.
På torsdagen avkunnades domen – fyra år i straffkoloni, rapporterar ryska statliga nyhetsbyråer. Domstolen i Moskva fann Girkin skyldig till att ha uppviglat till extremism. Utfallet i rättsprocessen har setts som en indikation på hur långt Kreml tänker låta regimkritiker gå.
Tidigare arbetade Girkin inom den ryska säkerhetstjänsten FSB. Han var delaktig när Ryssland annekterade Krim 2014 och stred åren därefter med pro-ryska styrkor i Donbass i Ukraina.
2022 dömde en nederländsk domstol Girkin i sin utevaro till livstids fängelse för sin inblandning i nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 sommaren 2014. 298 människor dog i kraschen och rätten fann Girkin skyldig till massmord. Ytterligare två personer dömdes i målet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram