Natos Trovärdighet I DN..

2024-01-26
Ja nu får vi ju se vad det innebär med ökade spänningar inom alliansen, vilket av någon anledning tycks ligga i linje med att Sverige skall bli ett föregångsland för Ukraina som neutralt, avmilitariserat och avnazifierat 😉
Ryssland har ju trots allt utlovat märkbara konsekvenser om Sverige kommer med i NATO och Ryssland har goda kontakter med Ungern..
EU, NATO och Israel skall falla i sina nuvarande respektive former och tappningar.
Så när Underlivsporslinets USA lämnar kurderna åt sitt öde i Syrien för att kraftsamla Österut...
Minns nu att Turkiet har fått köpa S400-system sedan länge från Ryssland...
https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-nu-handlar-det-om-natos-trovardighet/
"Efter alla turer och förseningar – varför fick Turkiets president Recep Tayyip Erdogan så bråttom att skriva under papperen om Sveriges Natoanslutning?
På torsdagen klarnade händelserna bakom Turkiets plötsliga ja. USA:s ambassadör i Ankara, Jeff Flake, sade i en intervju med Reuters att så fort Washington fått de färdiga anslutningshandlingarna från Turkiet ska Vita huset skicka sin formella begäran till den amerikanska kongressen om att sälja F-16 plan till Natolandet.
När handlingarna är skickade till kongressen har den 15 dagar på sig att granska affären. Flygplansaffären med Turkiet har redan diskuterats informellt i senaten och representanthuset. Då har det funnits invändningar. Men när den formella begäran skickas brukar regering och parlament vara överens. Den amerikanska kongressen har makt att stoppa den, men det har aldrig hänt tidigare. Så det ser ut som om Turkiet får bra betalt.
Är Natomedlemskapet i praktiken klart nu?
Nej, Ungern återstår ju. Landet har ägnat sig åt dubbla budskap de senaste dagarna. President Viktor Orbán talade i onsdags med Natochefen Jens Stoltenberg och uttalade att han stödjer Sveriges medlemskap, och att han uppmanar det ungerska parlamentet att så snabbt som möjligt ratificera Sveriges Natoanslutning. Men på torsdagen sade parlamentets talman László Kövér att det inte alls är bråttom att hantera Sveriges Natomedlemskap. Han pekade på att Sverige i hans ögon har förtalat Ungern. Parlamentet i Budapest samlas först den den 26 februari, och talmannen verkar inte vilja kalla in det i förtid.
Hur svårt kommer det att bli för Sverige att få Ungerns gillande?
Betydligt lättare än att få Turkiets gillande, av flera skäl. Ungern har redan accepterat Sverige som Natomedlem en gång, på mötet i Madrid sommaren 2022. Turkiet reserverade sig och ställde vilkor, Ungern gjorde det inte. Men framför allt handlar det om Natos trovärdighet och möjligheterna för militäralliansen att kunna göra fullständiga försvarsplaner.
Natos trovärdighet minskar om den bjuder in Sverige att snabbt bli medlem, 30 länder skriver under, men Rysslands bästa vän i Nato får blockera allt. Det går inte ihop med alliansens princip om att ha en öppen dörr för länder som uppfyller de formella vilkoren. Nato behöver Sverige också av ett annat skäl. Alliansen vill kunna slutföra sin försvarsplanering för norra Europa, och där är Sverige en viktig del.
Därför är det troligt att många av Natos och EU:s medlemsländer nu kommer att utsätta Ungern för hårda påtryckningar. Viktor Orbáns land är inte lika mäktigt som Turkiet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram