Orbán Stöttar Svenskt Nato-Medlemskap

2024-01-24
Den geopolitiska aspekten handlar alltså om att rasera NATO inifrån samtidigt som Sverige, enligt Kreml, skall komma att utgöra en avnazifierad, neutral och avmilitariserad förebild för Ukraina i vad som kommer.
Det måste vidare till ett Scarevent i den Skandinaviska teatern och Förvaltningsassistans måste kunna motiveras på ett politiskt trovärdigt sätt.
https://www.dn.se/varlden/orban-vill-se-snabb-omrostning-om-sveriges-natoansokan/
"Samtalet ägde rum på onsdagen, dagen efter att Sverige tagit ytterligare ett steg på vägen till Natomedlemskap, i och med godkännandet av den svenska ansökan i Turkiets parlament.
”Jag upprepade att Ungerns regering stöttar Sveriges Natomedlemskap och kommer fortsätta uppmana parlamentet att rösta för Sveriges anslutning och färdigställa ratificeringen så snart som möjligt”, skriver Orbán på X.
Natochefen Stoltenberg skriver att han haft ett bra samtal med premiärministern och välkommar Orbáns ”tydliga stöd” för Sverige.
”Jag ser framemot ratificeringen så snart parlamentet återsamlas”, skriver han.
Ungern har lovat att inte vara det sista landet att godkänna Sverige, men har samtidigt dragit ut på processen. Medan frågan suttit fast i det ungerska parlamentet har regeringen höjt tonläget mot Sverige och varnat för ytterligare förseningar.
Enligt Ungern-experten Anders Blomqvist, forskare vid Uppsala universitet och lektor vid Högskolan i Dalarna, har Orbán använt sin möjlighet att blockera den svenska Natoansökan för att få fördelar på andra arenor.
– Han vill utnyttja positionen av att vara i vetoställning för de politiska mål han har. Det främsta målet är att få de EU-stöd som hålls inne, säger Anders Blomqvist.
Strategin har varit framgångsrik. I december beslutade EU-kommissionen att släppa tio miljarder euro i stöd till Ungern, en utbetalning som hade stoppats då Ungern inte ansetts följa viktiga rättsprinciper.
– Det går inte att koppla det direkt till att Ungern har sinkat Sveriges Natoprocess, men det är uppenbart så att Ungern har utnyttjat sin vetorätt i Nato för att förhandla om andra saker, säger Anders Blomqvist.
Han konstaterar också att det knappast är en slump att Orbáns ja kommer så snart på det turkiska godkännandet av Sveriges Natoansökan:
– Ungern och Turkiet har träffats officiellt och diskuterat den svenska ansökan och jag får en känsla av att de har orkestrerat det här.
Förra veckan beklagade landets president Katalin Novák att den svenska regeringen inte gör några försök att kontakta Ungern för att försöka ro processen i hamn.
”Det skulle underlätta om er statsminister åtminstone hörde av sig direkt till vår premiärminister. Inga ansträngningar görs just nu”, sade hon till DN.
Efter Turkiets beslut konstaterar hon att det är Ungerns tur att rösta ja till Sveriges ansökan.
”Det finns fler fördelar än nackdelar när det gäller Sveriges medlemskap”, skriver hon på X.
Det ungerska parlamentet har fortfarande vinteruppehåll och väntas sammanträda först i slutet av februari. På tisdagen begärde Ungerns socialdemokratiska oppositionsparti, DK, en omedelbar extra parlamentssession för att rösta om Sveriges Natoanslutning. Under fjolåret gjorde oppositionen flera liknande försök, utan gehör från regeringspartiet Fidesz.
Kort efter kravet bjöd Orbán in Ulf Kristensson till Ungern för att förhandla om Natofrågan. I ett brev till statsminister skrev han att en ökad dialog skulle ”stärka tilliten mellan länderna”.
Den svenska regeringen ville inte kommentera om Kristersson kommer tacka ja till inbjudan. Utrikesminister Tobias Billström konstaterade att det inte finns skäl att förhandla i frågan, med sade att det är viktigt att dialogen med Ungern fortsätter på olika nivåer.
Till skillnad från Turkiet har Ungern inte ställt några tydliga krav för att släppa in Sverige i Nato."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram