Trumpögda Väljare I SvD

2024-01-22
Som sagt när den snabbaste primärvalssäsongen någonsin tar slut så måste den Djupa Staten gömma det ekonomiska haveri som står för dörren....
Advokaten Egerman till Grewe Malcolm i Sommarnattens Leende - av Bergman:
Blir det krig?
https://www.svd.se/a/dwXGLz/desantis-hoppar-av-valjarna-sag-honom-genom-trumps-ogon
"DeSantis uppgång och fall som kandidat är en studie i makt och mobbing. Hans största problem blev att väljarna såg honom genom Trumps ögon.
Väljarna såg DeSantis genom Trumps ögon
Man behöver inte vara psykoterapeut för att intressera sig för de psykologiska aspekterna av DeSantis öde.
Floridas guvernör framstod som en ostoppbar politisk våg.
En populist så polerad och sakorienterad att han vände blått till rött. Till och med fick med sig Floridabor som röstat demokratiskt i decennier. Tog hem delstaten med historisk marginal.
De lokala framgångarna väckte nationellt hopp. Kunde han bli lika framgångsrik som president som guvernör?
Om han inte trott det skulle han sannolikt inte kandiderat.
Kampanjen blev dock ingen förlängning av framgångarna i Florida. Snarare förändrade den bilden av DeSantis i det amerikanska kollektiva medvetandet.
Från att ha framstått som en intuitiv doer – djärv nog att exponera politiskt hyckleri och utnyttja sin exekutiva makt för att få saker gjorda – framstod han alltmer som en kandidat med stora ambitioner men bristfällig karisma.
DeSantis största problem blev att väljarna började se honom med Trumps ögon. Eller rättare sagt så som Trump föredrog att väljarna skulle se honom.
Ingen politiker bemödar sig att attackera någon som inte utgör ett politiskt hot. Men även om Trumps påhopp grundade sig i rädsla för DeSantis oomtvistade popularitet, tog väljarna intryck.
DeSantis gick från starkt framtidshopp till tilltufsat mobboffer.
Trump gav sig på alltifrån klackarna på skorna till ansiktsuttrycken till uttalen.
För att ingjuta bilden av DeSantis som opålitlig gav Trump honom smeknamnet DeSanctimonious, ungefär ”Mr Skenhelig”. Dagen innan DeSantis kastade in handduken kallade Trump honom den största självdestruktiva kraften han någonsin bevittnat.
Det mest intressanta är egentligen inte den hårda jargongen, utan vilken påverkan den verkar ha haft på väljarna i kombination med Trumps uppenbara framgång. DeSantis rapporteras ha spenderat så mycket som 200 miljoner dollar, men har fått liten utdelning.
I Iowa tidigare i veckan knep han den viktiga andraplatsen, men hamnade trots hundratusentals knackade dörrar trettio procentenheter efter Donald Trump.
Trumps retoriska angrepp lär inte förklara allt, men väl spela in.
DeSantis insisterade så sent som i veckan att han var långsiktig och inte tänkte ge sig ur leken, men förståsigpåarna lät sig inte övertygas - och visade sig få rätt.
Inför primärvalet i New Hampshire återstår en duell mellan Donald Trump och Nikki Haley. Som den senare sa: mellan en snubbe och en dam.
Kandidaterna representerar två olika riktningar för partiet och, om någon av dem vinner, för landet.
Trump gör allt för att inskärpa bilden av Haley som en så kallad RINO, republican in name only, det vill säga en låtsas-republikan. På sin sociala mediekanal Truth social postade Donald Trump en bild på Haleys ansikte sammansvetsat med Hilary Clintons. Det är så han vill att väljarna ska se henne.
Till skillnad från Haley delar DeSantis de flesta av Trumps politiska övertygelser.
Kampanjens förhoppning var att det skulle räcka. Att väljarna skulle se honom som en mindre impulsiv version av originalet, och välja riskminmering över karisma. Med DeSantis skulle de slippa oroa sig över de 91 åtal som spökar över Trump.
Det visade sig inte vara så det fungerar.
Till DeSantis fördel talar dock Trumps förnöjelse över avhoppet.
När DeSantis på söndagen lät meddela att han hoppar av gav han samtidigt Trump sitt officiella stöd och kritiserade Demokraternas försök att stoppa expresidenten. Trump tackade med att säga sig vara ”ärad” över stödet och sa sig ”se fram emot att arbeta tillsammans”.
Det väcker frågor om DeSantis kan få en central plats i Trumps kabinett i händelse av valvinst.
Men mest av allt säger det något om Donald Trumps grepp om det republikanska partiet och förmåga att krossa eller lyfta sina politiska rivaler."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram