Katarinas Bagage?..

2024-01-20
Ja frågan är ju vad Katarina har i bagaget...

https://www.st.nu/2024-01-14/tack-till-er-som-bidrar-till-lugn-efter-obs-attack

"Jag hinner bara borsta av mig snön innan något iskallt strömmar genom mig även inombords. Efter årets vädermässigt smällkalla inledning levererar landets överbefälhavare en kylslagen salva som också tränger in under huden.
“Förbered er på krig. Fundera på vad just du behöver göra”, säger han.
Vi som sitter framför tv:n tittar oroligt på varandra. Det framgår snart att ingen ny information låg bakom det skarpa tonläget, inte desto mindre riktade sig landets högst uppsatte militär till alla vanliga, vänliga, välvilliga världsmedborgare som bor i vår lilla nordliga vrå. Det var dig, och mig, och oss han ville nå.
Jag är inte säker på att alla förstår vad det är befälhavaren begär
Och jag skulle gärna vilja haka på. Fylla i med några tankar om vikten av att vardagen fortsätter vara så trygg och tilltalande som den troligen är för de flesta av oss. För vad vore vi utan fritidspersonalen som varje morgon tänder upp skolan mitt emot mitt hus. Vad vore vi utan hemtjänstens nattpatruller som ringlar fram längs våra gator i mörker och snöyra. Vad vore vi utan alla trotjänare som avlöser varandra i de kilometerlånga sjukhuskorridorerna norr om stan. Vad vore vi utan industriarbetarna, butiksinnehavarna, lärarkåren, socialsekreterarna och blåljuspersonalen som håller i och håller ut. Och vad vore vi utan lokalvårdarna och renhållningsarbetarna som håller stånd i ett cirkulärt och sanitärt system utan slut. Jag är inte säker på att alla de här människorna förstår vad det är befälhavaren begär.
Jag läste förresten nyligen en insändare som hade publicerats i den brittiska tidningen The Guardian, där en man skrev om att det finns personer i hans närhet som vill förbjuda kvinnliga muslimska klädedräkter. Mannen skrev att ingen kvinna i hijab någonsin har gjort honom något ont. “Men jag fick sparken av en man i kostym. Män i kostymer har lurat på mig pensioner och fonder som kostat mig tiotusentals kronor och en man i kostym ledde oss in i ett katastrofalt krig”.
Han fyllde på med att män i kostymer har haft ansvaret för världsekonomin och att finansiella krascher, åtstramningar och orättvisor har lett till miljoner människors lidanden.
“Om vi ska börja bestämma vad folk får ha på sig, borde vi kanske börja med att förbjuda kostymer”, skrev han.
Jag har inte hela bilden av vad insändarskribenten grundade sitt missnöje på, och jag tror kanske inte att man ska jämföra olika klädval, men den där kvällen i vardagsrumssoffan slog det mig att man kanske borde ta det ett steg längre. Det är kanske inte fotfolket som behöver fundera på vad som behöver göras för det här landet. Även om varje nation har rätt att försvara sig, så är det mäktiga mäns vapenskrammel som hotar vår trygghet, vårt sätt att leva och våra normer. Så borde vi inte, här och på resten av vår vackra planet, börja ifrågasätta militäruniformer?"
Hemlighetsmakeri kring politiskt möte på Alnö – föreläsare utmålas som känd konspirationsteoretiker
17 juli 2021 05:00
Han sägs vara en "grand old man i konspirationsträsket" och har intervjuats av naziströrelsen NMR i en radiosändning som annonserades som den längsta i organisationens historia.
I lördags föreläste Carl Norberg i "träpatronsmiljö" på Alnö.
– Det handlar om att upplysa, sedan får folk göra vad fan de vill med det, säger han själv.
– Norberg fungerar som en predikant som reser runt och drar sina ofattbara historier, säger kulturjournalisten Martin Aagård.
Katarina Vikström
Text
Katarina Vikström
I lördags besökte Carl Norberg från De fria Alnö för att hålla i en föreläsning och ett seminarium. Bilder från ST:s arkiv samt ett skärmklipp från sociala medier.
Det rådde ett visst hemlighetsmakeri angående platsen för förra lördagens föreläsning och seminarium. Anhöriga till personer som besökte arrangemanget har uppgett att de känner oro och ST:s reporter var inte välkommen.
– Nej, många vill nog kunna prata och fråga fritt utan den uppmärksamheten, förklarade Carl Norberg.
Sedan visade det sig att representanten för föreningen De fria hade bjudits in till en gammal gård på Alnö som tidigare ägdes av EFS. I dag ägs fastigheten av psykologen och psykoterapeuten Ulrika Bringstål som även tog upp anmälningarna till seminariedagen.
– Jag vill inte prata med dig om mötet. Jag hänvisar till personen som höll i det, säger hon.
I en presentation av De frias och Carl Norbergs sidor på sociala medier kan man läsa att: "Här bevakar vi Den djupa statens psykologiska krigföring och terror i Sverige".
Lördagens föreläsning och seminarium hölls av De frias Carl Norberg i den gamla EFS-gården i Eriksdal på Alnö. Numera ägs gården av Ulrika Bringstål. Bild: Evelina Ytterbom
Carl Norberg är en stor kritiker av bankerna och räntesystemet.
– Jag informerar bara. Jag tycker att människor ska fatta sina beslut på bättre grunder. Det här är en själslig pryl, säger han.
Radioprogrammet som sändes i Nordiska motståndsrörelsens radiokanal 2015 handlade om att Sverige enligt Norberg förväntades drabbas av en "ekonomisk avrättning". Det gavs även tips på hur lyssnarna borde förbereda sig på den ekonomiska kollapsen som Norberg förutspådde.
Du har i många år informerat om att Sverige står inför en total ekonomisk kollaps men datumet har ständigt flyttats fram. Hur ser du på det?
– Meningen är inte att det ska bli någon domedag. Det behöver inte gå åt helvete, men man måste reformera systemet. Ekonomin är ett stort problem och den styr all politik. Vi kan inte säga att vi har någon demokrati när betalningsmedlet skapas av bankerna.
Var fungerar det ekonomiska systemet bättre än i Sverige?
– Det här har spritt sig över hela jorden, men på internationell nivå är det under hantering.
Är du på väg att bilda ett politiskt parti?
– Nej, politik är ju kosmetika. Jag tycker att lösningen är att man ska förstå vad det moderna kriget är, och vi måste göra lösningen tillsammans.
Företagaren Caroline Engström från Stöde var med och arrangerade mötet på Alnö.
– Det var länge sedan jag började fundera på varför inte ekonomin går ihop och så började jag lyssna på Carl Norberg som informerar om konsekvensen av evig skuldsättning. Hade vi haft en demokrati på riktigt hade folk känt till det här.
Vad var det som gjorde att du anslöt dig till De fria?
– Jag har alltid känt att något är fel från grunden. Det är fakta att om privata enskilda intressen skapar vinstmaximeringsintressen blir det fel. Bankernas affärsidé är räntan och räntorna måste bort, säger hon.
Varför engagerar du dig?
– Det här gör man för sina barns framtid. Folk måste veta vad de röstar på och hur systemet fungerar. Av någon anledning är det inte så i dag, säger Caroline Engström.
Carl Norberg under en av sina bandade föreläsningar. I lördags besökte han Sundsvall och enligt uppgift var det inte första gången som han var i stan med målet att informera. Bild: Skärmklipp från sociala medier.
Enligt partipolitiskt och religiöst obundna stiftelsen Expo, som verkar för demokrati och mot rasism, baseras Carl Norbergs "konspirationsteorier" ofta på "antisemitiskt tankegods om att världsekonomin styrs av dolda krafter".
Carl Norberg och De fria nämns också i Sundsvallsbördige journalisten och författaren Kent Wernes bok Allt är en konspiration från 2018. Werne sade senare under en filmad dragning på en konferens ordnad av Svenska kommittén mot antisemitism att Carl Norberg är en "grand old man i konspirationsträsket".
Martin Aagård, kulturjournalist på Aftonbladet, har skrivit mycket om konspirationsteorier. I höstas gjorde han också en podd i tre delar om olika sektliknande rörelser där han både intervjuade Carl Norberg och ett par avhoppare från De fria.
– En del personer med insyn kallar De fria för en Facebooksekt. Jag tycker att de på goda grunder kallar det för en sekt och under pandemin har många sökt sig till honom. Det är inte en jättestor rörelse, det kanske handlar om ett tusentals personer som engagerar sig, men Carl Norberg är nästan med överallt i de här sammanhangen.
Enligt kulturjournalisten Martin Aagård har coronapandemin har satt fart på flera konspiratoriska rörelser, däribland Carl Norbergs De fria. "Det kan vara ett resultat av att folk sitter hemma ensamma och mår dåligt", säger han. Bild: Aftonbladet
Enligt Martin Aagård har Norberg anslutit sig till pandemiförnekarna och även engagerat sig mot vaccinationerna.
– Det är också svårt att förstå vad han menar när han pratar om den ekonomiska undergången och det är bara han som kan ge förklaringarna, därför blir den som är intresserad tvungen att följa honom och titta på hans timslånga videos för att förstå vad han säger. Folk "fastnar" i hans svammel.
Carl Norberg producerar ofta ett par två timmar långa Youtubevideos i veckan.
– Det finns en affärsmodell i allt det här också. Han lever ju på det. Människor lyssnar till föredrag efter föredrag och under tiden swishar de pengar, säger Martin Aagård.
Han säger också att Carl Norberg genom åren både har spelat en roll, och har goda kontakter, inom extremhögern.
– Han är en del av den extrema högermiljön, även om han inte är en typisk nazist. Men han delar den antisemitiska världsbilden och nämner ofta namn som familjen Rothschild och George Soros. Det här med att bankväsendet uppges styras av dolda judiska krafter är ju också en del av den nazistiska ideologin, säger Aagård.

https://www.st.nu/2021-07-17/hemlighetsmakeri-kring-politiskt-mote-pa-alno--forelasare-utmalas-som-kand-konspirationsteoretiker

Slutet på den artikeln av Katarina.
Det finns även en grupp personer som har hoppat av Carl Norbergs rörelse som har bildat en egen sammanslutning.
– Avhopparna mår ofta väldigt dåligt. En del har uppmanats engagera sig fullt ut och därmed bryta kontakten med sina anhöriga. Vissa ska också ha uppmanats säga upp sig från sina jobb för att bara hänge sig åt De fria.
Vad karaktäriserar den typiske medlemmen?
– De jag har pratat med säger att det ofta rör sig om folk som befinner sig i någon slags livskris. Rörelsen lockar också till sig folk som har taskig ekonomi, eftersom de attraheras av det Norberg säger om att ekonomin är på väg att kollapsa. Vissa har till och med slutat betala av sina lån för att de tror så hårt på den teorin. Det är tragiskt och motbjudande att människor i sådana situationer utnyttjas, säger Martin Aagård.
Tror du att Carl Norberg har någon slags dold agenda?
– De fria var inledningsvis ett politiskt parti, men sedan tog Carl Norberg över och hans agenda är att sprida den antisemitiska världsbilden, säger Aagård.
Carl Norberg själv slår tillbaka mot anklagelserna om att han är en del av en antisemitisk rörelse.
– Man har försökt klistra på mig alla möjliga stigmatiseringsbegrepp genom åren, från vänster till höger. Jag har blivit kallad allt från bolsjevik till högerextremist, hela varvet runt. För ett par år sedan kallade NMR mig för en judeälskande negerkramare ena veckan, och så kallade Expo mig något annat nästa vecka. Det är patetiskt.
Den före detta krögaren Carl Norberg har tidigare gått i personlig konkurs. För fem år sedan dömdes han för att ha burit kniv under Almedalsveckan på Gotland och året efter förlorade han körkortet efter att ha överträtt hastighetsbegränsningen med 41 kilometer i timmen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram