Politikavslöjande Kokainskandal

2024-01-19
Ja nu är det snökaos på många håll..

https://www.svd.se/a/kE7wVv/forbudet-ar-den-verkliga-kokainskandalen

"Det finns alltid något komiskt i hycklare som avslöjas. Därför har det varit svårt att inte skoja om ”snö”-kaos i riksdagen eller notera att Miljöpartiet inte verkar ledande i riksdagens “ladd”-infrastruktur, för att anspela på två vanliga synonymer för kokain. Som Aftonbladet alltså hittat spår av på toaletter i riksdagen hos fyra av de åtta riksdagspartierna: Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet (17/1).
Inte ens i maktens korridorer, bland partier som utåt sett så gott som mangrant sluter upp bakom den internationellt sett långtgående svenska förbudspolitiken, som ihärdigt vägrat att ens utreda den kriminalisering av eget bruk och innehav som gällt under drygt 30 år, och som moraliserat mot ”partyknarkare”. Inte ens här har man lyckats stoppa detta bruk. Några folkvalda eller tjänstemän är tvärtom så fräcka att de sannolikt snortat kokain på sin arbetsplats.
Det flagranta hyckleriet är i sig en skandal, men det finns fler och viktigare lärdomar att dra.
Ingenting tyder hittills på att mer långtgående lagar och fler inlåsta har annat än marginell effekt på bruket av narkotika i samhället.
Den viktigaste är att det inträffade inte är oväntat. Till och med narkotikapolisen Lennart Karlsson konstaterar luttrad i AB-reportaget att han inte är förvånad och att bruk av kokain finns överallt.
Ett annat sätt att uttrycka detta är att senare års batteri av tuffare åtgärder varit verkningslöst för att minska bruket av illegala droger.
Detta har konstaterats i den myndighetsgemensamma lägesbild, som polisens Nationella operativa avdelning satte samman förra året. Brottsbekämpande myndigheter fick tillgång till krypterat material genom Encrochat och uppnådde goda resultat rörande utdömda fängelseår, samt beslag av vapen, narkotika och kontanter. Men ”tillgången till narkotika bedöms sannolikt som oförändrad”, eftersom nya aktörer tagit de fängslades plats, och ”narkotikarelaterade konflikter med dödligt skjutvapenvåld och sprängningar som följd kommer därför troligen att ligga kvar på höga nivåer”.
Forskaren Björn Johnson påminde dessutom nyligen i en understreckare (9/1) om att fler tillslag mot illegal narkotikaförsäljning kan vara kontraproduktiva: ”Paradoxalt nog har det visat sig att polisinsatser mot narkotikamarknader ofta leder till ökat våld. När etablerade grupperingar störs eller slås ut stimulerar detta konkurrensen mellan rivaliserande gäng, vilket kan leda till blodiga revirstrider.”
Vad förväntar sig regeringen ska hända på narkotikaområdet efter det genomförda ”paradigmskiftet”? Medan repressiva åtgärder riskerar att förvärra våldet, tyder ingenting hittills på att mer långtgående lagar och fler inlåsta har annat än marginell effekt på bruket av narkotika i samhället. Lika verkningslös har en ESO-rapport (2023:10) nyligen funnit kriminaliseringen av bruk och innehav. Denna välkända kunskap har nu än en gång understrukits av de linor kokain som brukats i Sveriges riksdag.
Ändå trampar partierna på i samma fotspår, som om ingenting hänt. Längst gick i vanlig ordning Jimmie Åkesson, som förklarade sig redo att åsidosätta gällande lagar för att drogtesta alla anställda i riksdagen (SR 18/1). Med tanke på att inte ens fängelser är drogfria är frågan vad han hoppas uppnå. Nooshi Dadgostar (V) svarade på kritiska frågor med en sandlådeartad önskan att Aftonbladet skulle kontrollera droganvändandet hos sina anställda (AB 17/1). Det kan ha varit menat som en skämtsamhet, men reflexen att som politisk makthavare attackera medier som gjort obekväma avslöjanden var inte vacker.
Responsen är talande för hur svarslösa partierna faktiskt är. Det är den verkliga skandalen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram