Ukrainakriget I SvD

2024-01-17
https://www.svd.se/a/ja1n9q/konflikten-mellan-ukraina-och-ryssland-har-ar-senaste-nytt
"Senaste nyheterna
Erik Bergin
08.24
Ryssland genomför raketattack mot Odessa
130 personer i ett bostadskvarter i Odessa i södra Ukraina evakuerades sedan Ryssland angripit staden natten till onsdagen. Ett fåtal skadades men ingen ska ha dött i attacken, enligt ukrainska tidningen Pravda.
Jonatan Westerlind
i går19.24
Zelenskyj: fara med att frysa konflikten
I ett markant linjetal i Davos lade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ut riktlinjerna för hur han ser på den fortsatta kampen mot det ryska invasionskriget. Han sade att möjligheten till att kriget blir en så kallad "frusen konflikt" med låsta krigsfronter inte är en lösning.
- En frusen konflikt kommer förr eller senare att åter tända till.
Det var samtidigt ett konstaterande att Ukraina framgångsrikt lyckats stoppa den ryska fullskaliga invasionen i februari 2022, men också ett konstaterande att den ukrainska motoffensiven inte nått önskad framgång.
Men Zelenskyj var noggrann med att peka på att tidigare försök att lösa konflikten, efter den ryska invasionen av Krimhalvön, inte lyckats i de så kallade Minsksamtalen där Tyskland och Frankrike stod som garanter.
Samtidigt öppnade han för Visa mer
Jonatan Westerlind
i går19.21
Putin hotar med "obotligt slag"
President Vladimir Putin säger Ryssland kan komma att rikta ett "obotligt slag" mot den ukrainska staten om den ryska offensiven, enligt hans utsago, fortsätter framgångsrikt.
Utspelet görs i ett tv-sänt tal.
- Inte bara har deras (Ukrainas) motoffensiv misslyckats, nu ligger dessutom hela initiativet helt i händerna på Rysslands väpnade styrkor. Om detta fortsätter så kan den ukrainska staten komma att drabbas av ett obotligt, mycket allvarlig slag, hotar president Putin. (TT)
Trifeh Amini
i går15.02
Misstänkt rysk spion gripen i Estland
Estland har gripit en rysk medborgare misstänkt för att ha spionerat för Ryssland, skriver landets säkerhetstjänst i ett uttalande.
Den misstänkta spionen har varit lärare i internationell politisk teori vid ett universitet i Estland sedan 2010, rapporterar landets public service-kanal ERR.
”Den angripande statens underrättelseintresse i Estland är fortsatt högt”, säger säkerhetstjänstens chef Margo Palloson i uttalandet. (TT)
Jonatan Westerlind
i går13.40
Nordkoreas och Rysslands utrikesministrar möts i Moskva
Rysslands utrikesminister och hans nordkoreanska motsvarighet Choe Son-Hui lovar att stärka banden mellan sina länder. Det var budskapet inför ett samtal i Moskva i dag.
– Vi stöder alltid Nordkorea i FN och uppskattar verkligen er liknande hållning när det gäller att stödja Rysslands ståndpunkt, även i frågor som rör vår särskilda militära operation i Ukraina, säger Lavrov, syftande på kriget.
Enligt Choe är mötet ett bevis på att de "vänskapliga" bilaterala relationerna "utvecklas i enlighet med planerna från de två ländernas ledare". (TT)
TT
i går10.45
Ukrainas order: Evakuering vid nordöstra fronten
Ukrainska myndigheter beordrar nu över 3 000 människor nära fronten att evakuera med tanke på säkerhetsläget. Samtidigt fortsätter drönarattackerna och flera personer har skadats.
Myndigheterna i Charkiv i nordöstra Ukraina beordrar invånarna i över 20 byar nära fronten att evakuera, rapporterar AFP.
”Med tanke på säkerhetsläget inför vi obligatorisk evakuering av befolkningen från samhällena Kindrasjivska och Kurylivska i Kupiansk”, skriver Charkivs guvernör Oleg Synegubov på sociala medier. Läs mer här.
Magnus Helander
i går07.59
USA tror på ryska pengar till Ukraina
USA:s speciella sändebud Penny Pritzker säger under förmöten till Världsekonomiskt forum att det kan bli "enkelt" att frigöra frysta ryska tillgångar för att stödja Ukraina.
Men Pritzker poängterar vikten av att G7-länderna (USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan) måste vara fullständigt eniga om beslutet.
Pritzker konstaterar samtidigt att det finns en rad legala hinder, och att de sju länderna måste finna en gemensam juridisk väg med översyn och kontroll för att "kunna fatta ett kollektivt beslut". (TT)
Adelina Storkaas
måndag11.15
Ryssland: Över 200 krigsfångar dömda
Över 200 ukrainare som tagits som krigsfångar har av Ryssland dömts till långa fängelsestraff. Det säger Aleksandr Bastrykin, som leder den mäktiga ryska utredningsmyndigheten Sledkom, i en intervju med den statliga nyhetsbyrån Ria.
Enligt ryska medier har domarna fallit i ockuperade områden i östra Ukraina. En del av fångarna har fått livstid.
Hur många krigsfångar Ryssland håller är oklart, men det antas handla om tusentals. De utnyttjas även som förhandlingsbrickor. I början av januari tillkännagavs exempelvis en stor utväxling, omfattande flera hundra krigsfångar, mellan Ryssland och Ukraina. (TT)
Adelina Storkaas
måndag11.10
Ukraina: Viktiga ryska plan nedskjutna
Två stora flygplan med viktiga roller i Rysslands stridsledning har skjutits ned, hävdar Ukrainas arméchef Valeri Zaluzjnyj på Telegram. Uppgifterna är motstridiga, men om de stämmer ses det som ett stort bakslag för Ryssland.
Uppgifterna kommer från Ukrainas flygvapen, som uppger att man lyckats skjuta ned ett stridsledningsplan och ett signalspaningsplan. Attackerna ska ha skett över Azovska sjön i söndags kväll.
Ett av flygplanen var av typen A-50 och det andra av typen Il-22, enligt den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.
Ryska militärbloggare, som brukar vara en värdemätare på sanningshalten i uppgifter om kriget, bekräftar att planen beskjutits. Vad gäller närmare detaljer om vad som hänt går utsagorna dock isär. En del uppger att planen träffats av vådaeld från ryskt håll. Det finns också uppgifter om att Il-22:an lyckats landa efter beskjutningen.
Zaluzjnyj beskriver nedskjutningen som ”utmärkt planerad och genomförd” på Telegram.
Dessa flygplan är viktiga för Rysslands överblick i kriget, och om de är utslagna är det ”ett rejält slag” mot landets krigföring, skriver nyhetsbyrån AP.
Magnus Helander
måndag10.06
Tredagars ministerbesök i Moskva oroar
En nordkoreansk delegation ledd av utrikesminister Choe Son-Hui har inlett ett tre dagar långt besök i Moskva, rapporterar diktaturens nyhetsbyrå KCNA.
Besöket väcker oro för ytterligare samarbete och leveranser av nordkoreanska vapen till Ryssland. USA och Sydkorea säger sig veta att ryssarna redan använder nordkoreanska vapen, även om sådana leveranser förnekats av regimen i Pyongyang.
Choe Son-Hui ska träffa sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov i morgon tisdag, enligt den ryska regimen. (TT)
Magnus Helander
måndag10.05
FN vädjar om 4,2 miljarder dollar
4,2 miljarder dollar. Så mycket pengar behövs för att FN ska kunna distribuera humanitär hjälp i Ukraina och hjälpa de miljontals människor som flytt kriget där.
"Hundratusentals barn bor i områden nära krigets frontlinje. De är vettskrämda, traumatiserade och berövade grundläggande förnödenheter", säger FN:s humanitära chef Martin Griffiths i ett uttalande enligt AFP. (TT)
Magnus Helander
måndag07.53
Ukraina: Drogade ryssar utför "självmordsattacker"
Ryssland ger sina soldater narkotika för att få dem att utföra vad som i praktiken blir självmordsattacker vid fronten, hävdar Ukrainas generalstab i sin dagliga krigsuppdatering, rapporterar nyhetsbyrån EFE.
Det ska handla om minst sju olika substanser som gör att brukaren inte känner "rädsla för skada eller död".
Soldaterna som får ämnena "accepterar lättare" att utföra självmordsartade uppdrag, enligt rapporten.
Å andra sidan har uppgifterna om denna taktik nu spridit sig inom den ryska armén, så att många soldater vägrar delta, heter det. (TT)
Magnus Helander
måndag07.52
Zelenskyj: Glädjande med stor uppslutning
Den ukrainske presidenten gläds åt att över 80 länder deltog i söndagens möte i Davos om Ukrainas så kallade fredsformel.
- Detta är det fjärde mötet i sitt slag, och det är extremt betydelsefullt att vi samlar fler och fler deltagare, säger Volodymyr Zelenskyj i Davos, där han är för att delta i årets Världsekonomiskt forum (WEF).
Fredsformeln är ett tiopunktsprogram som Ukraina tagit fram, ett försök att återupprätta en "regelbaserad världsordning" som Ryssland brutit mot genom sin invasion. Men Ryssland deltar inte i samtalen. Det gör att många tvivlar på att initiativet kan leda någonvart. Ett tänkt toppmöte med stats- och regeringschefer i frågan har ännu inte blivit av. (TT)
David Standar
söndag22.13
Dömd borgmästare går med på att strida i Ukraina – förkortar straff
En vanärad tidigare rysk borgmästare som dömts för mutbrott får sitt fängelsestraff förkortat sedan han gått med på att strida för den ryska armén i Ukraina, rapporterar lokala medier, enligt AP.
Oleg Gumenjuk var borgmästare i staden Vladivostok mellan 2018 och 2021. Han dömdes i fjol till tolv års fängelse för att ha tagit emot mutor till ett värde av motsvarande drygt 4,6 miljoner kronor.
Nu har han dock släppts – efter att ha gått med på att delta i sitt lands krigföring mot Ukraina, meddelar hans advokat enligt ryska medier.
Ex-borgmästarens vistelseort är okänd och myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna.
Ryssland har vidtagit åtgärder utöver det vanliga i sitt krig mot Ukraina, inklusive tusentals utplacerade fångar som man plockat direkt ur landetsfängelser. Fångarna benådas efter sex månader vid fronten."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram