Man måste faktiskt tillstå att detta kan inte möjligtvis ha annat än en anpassning till omvärlden till grund - med allt vad det innebär...

"Anklagelser om hot och skrämselmetoder sprids runt om i landet. En dag ringde en toppolitiker upp för att konfrontera Systembolaget.
Larmet: Systembolaget hotar med ”skräcken”
De vet exakt vad de hotar med.
Så skrev Elisabeth Thand Ringqvist i sociala medier före jul. Flera besök hos svenska alkoholproducenter hade fått den centerpartistiska riksdagsledamoten att ilskna till rejält.
Vad hon möttes av var vittnesmål om ett aggressivt påverkansarbete.
– Systembolaget har uttryckligen, men också som förtäckta hot, sagt att man kommer att sluta med det lokala och småskaliga sortimentet om förslaget om gårdsförsäljning blir verklighet.
– De har absolut gått för långt.
Hon tog telefonen och knappade in numret till det statliga bolaget.
Tvivel och rädsla
Förslaget om gårdsförsäljning får både förespråkare och motståndare att mobilisera.
Regeringens plan är att tillverkare av alkoholhaltiga drycker ska få sälja sina produkter direkt till kund under begränsade former. Men bland dem som ska gynnas mest, småskaliga producenter, finns ett växande tvivel.
Runt om i Sverige berättar producenter om liknande upplevelser: att Systembolagets representanter varnat för att gårdsförsäljning skulle innebära slutet för TSLS-sortimentet.
För många vore det en katastrof.
TSLS är en märkning som småskaliga producenter kan få för sina produkter i närliggande butiker. Den gynnar försäljningen och kan vara direkt avgörande för att gå runt. En förlust av TSLS skulle inte kunna täckas upp av gårdsförsäljning, berättar flera tillverkare.
Många av de småskaliga producenterna går med förlust och de flesta som SvD pratar med vill vara anonyma – av rädsla för eventuella ”repressalier” från Systembolaget.
Flera producenter tror att Systembolaget försöker skrämma dem till tystnad, genom att hota med att TSLS-sortimentet ska försvinna. En person berättar också att gårdsförsäljning vore enormt betydelsefullt för verksamheten – men att hen har börjat tveka på om det är värt att införa.
Kändes som ren desperation
– Det är den stora skräcken, att TSLS skulle tas bort. Då tror jag att 50 procent av alla småbryggerier hade fått stänga över en natt.
Det säger Erik Sahlin som driver ett bryggeri i Borlänge. Där tillverkar han framförallt tonic och öl, men det är hans gin som har den betydelsefulla märkningen. Han har flera gånger, i möten och på evenemang, fått höra från Systembolagets representanter vad som står på spel – att TSLS är hotat.
– Det ligger i undertonerna. De säger det inte rakt ut, men man låter antyda i möten med producenter att så skulle kunna bli fallet.
En annan person som fått höra detta är före detta vinodlaren Ronny Persson. Numera har han ingen vingård. Affärerna gick inte ihop.
Men som styrelseledamot för branschorganisationen Svenskt vin har han fortfarande en viktig roll. Inte minst som rådgivande expert när gårdsförsäljning utreddes under förra mandatperioden.
På ett möte i utredningens slutskede sa Systembolaget plötsligt att TSLS-sortimentet kan påverkas, berättar han.
– Det var som att det då stod klart för Systembolaget att gårdsförsäljning lär bli verklighet och det kändes som en akt av ren desperation.
– De uttryckte det som att det var osannolikt att de kan behålla TSLS. Man sa det inte för att vara snäll utan för att sätta press på utredningen.
I den färdiga utredningen, som nu knådas på socialdepartementet, finns ett särskilt yttrande som säger att Systembolaget ”inte säkert kan motivera att fortsatt ge samma generösa tillträde för lokala produkter som man i dag erbjuder genom TSLS-sortimentet”.
Det står också att dryckestillverkare ”uttryckt oro” över detta.
Erik Sahlin, bryggaren från Borlänge, är inte en av dem.
– Systembolaget är experter på att bedriva propaganda, men personligen tror jag inte på det här. TSLS är så pass väletablerat och jag tror att konsumenterna hade klagat och att Systembolaget hade fått opinionen emot sig.
– Varför gör de då såhär? Jo, för om gårdsförsäljning blir verklighet så hade det inneburit första sprickan i dammen som är monopolet. Nästa steg är att det kommer krav på att sälja starköl i butik. Så har det blivit i Finland. Till slut släpps allt fritt.
”Sökt henne – väldigt beklagligt”
Systembolaget har en annan bild.
I ett mejl till SvD förklarar man att det inte går att svara på hur TSLS-sortimentet kan påverkas om gårdsförsäljning blir verklighet. Det vet de först när förslaget är helt klart och klubbat av riksdagen. Det finns regler ”där det tydligt slås fast att Systembolaget hela tiden behöver ta både konkurrensrättsliga och affärsmässiga hänsyn”, skriver presstjänsten.
Apropå uppgifterna om att alkoholproducenter är rädda för att stöta sig med Systembolaget så svarar man att det är centralt med god affärsetik, transparens och likabehandling .
”Självklart ska alla kunna föra en öppen och rak dialog med oss”, skriver presstjänsten.
Och om de påstådda hoten – som centerpartisten Elisabeth Thand Ringqvist skrivit om i sociala medier – svarar Systembolaget såhär:
”Vi har tagit del av Elisabeth Thand Ringqvists inlägg på Facebook och har sökt henne utan framgång för att förstå mer kring detta påstående som vi tycker är väldigt beklagligt.”
Ett möte ska hållas i närtid.
Det berättar Elisabeth Thand Ringqvist som är vice ordförande i riksdagens näringsutskott och som för ett år sedan försökte bli partiledare för Centerpartiet. Till skillnad från både regeringen och det egna partiet så anser hon att det är dags för Sverige att säga hejdå till alkoholmonopolet.
Gårdsförsäljning skulle i förlängningen kunna leda till Systembolagets fall. Det svenska monopolet existerar genom ett undantag från EU:s handelsregler och kan ifrågasättas om gårdsförsäljning tillåts. Sannolikt hade det blivit ett ärende för EU-domstolen, vars avgörande kan innebära att monopolet avskaffas. Det här menar flera experter.
– Oavsett om det stämmer eller inte så ska Systembolaget inte lägga sig i, säger Elisabeth Thand Ringqvist.
Hon tror, likt flera alkoholproducenter, att signalerna om att begränsa TSLS-sortimentet är en del av en kampanj mot gårdsförsäljning. Och enligt henne är det svårt att se att Systembolaget agerar i linje med sitt uppdrag.
– Det är otroligt upprörande om de lägger en enda minut på att motverka vad politiken, och i detta fall regeringen, jobbar för.
Vad är TSLS?
TSLS, tillfälligt sortiment lokalt och småskaligt, är ett särskilt sortiment som infördes 2014.
Tillverkare kan få drycker upptagna i sortimentet i max tio butiker med följande villkor:
Producerad max 15 mil från butiken.
Hantverksmässigt framställd.
Tillverkad av ett begränsat antal personer.
Tillverkad av en producent som per artikel tillverkar max 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin och 10 000 liter sprit per år.
Efterfrågad av kunder."