DN & Dansk Abdikering

2024-01-03
Ja tänka sig att detta kommer i DN just nu, så fullkomligt häpnadsväckande... 😉
"Precis när nyårsbubblet var upphällt kom skrällen: den danska drottningen abdikerar. Efter 52 år på tronen väljer Margrethe att låta kronprins Frederik ta över. Den 83-åriga drottningen går med käpp och efter en ryggoperation förra vintern har hon känt att det är dags att lämna över till nästa generation.
Margrethe har alltid varit en rojalistisk frifräsare. Hon har studerat filosofi, röker filterlösa cigaretter och har översatt Simone de Beauvoir. Men framför allt är hon en riktig konstnär. På 70-talet illustrerade hon ”Sagan om ringen” under pseudonym och gjorde scenografin till Bille Augusts film ”Ehrengard: Förförelsens konst” som baseras på Karen Blixens roman med samma namn och som kom i höstas.
För två år sedan skapade hon dålig stämning på Amalienborg genom att frånta den yngsta sonen Joachims fyra barn deras prins- och prinsesstitlar. Prinsen blev upprörd och vägrade prata med mamma. ”Jag fick fem dagars varsel för att berätta för mina barn att deras identitet kommer att tas ifrån dem”, sade han till danska BT och tillade med darr på stämman: ”Det handlar om barn!”
Deras uppdrag kan börja framstå som vilket jobb som helst som man kan checka ut ifrån om man lessnat eller vill testa något nytt
Själv menade Margrethe att hon gjorde detta för att barnbarnen skulle få forma sina egna liv.
Att regenten lämnar tronen är en stor sak i ett land som inte har en tradition av abdikationer. På ett sätt kan man se det som en sund och nödvändig modernisering av monarkin. Drottningen visar att den som inte längre vill ha den ärvda kronan kan avsäga sig den. Man behöver inte vara regent på livstid.
Men det för också med sig problem. Man brukar säga att kungligheterna inte får bli för lika oss. Om de skiljer sig, krisar, blir utbrända, blir de jämförbara med oss vanlisar – och meningslösa.
Det där kan man ta med en nypa salt. Avståndet mellan deras liv och vårt är fortfarande tillräckligt stort. Men börjar det abdikeras hit och dit i de europeiska kungahusen blir det annorlunda. Deras uppdrag framstår då som vilket jobb som helst som man kan checka ut ifrån om man lessnat eller vill testa något nytt. Då är risken stor att allt fler kommer att börja fråga sig: varför ska vi alls betala för dem?
Den 14 januari blir den 55-årige Frederik kung av Danmark. Vi får se om han har lust att behålla jobbet fram till sin död."
Den frejdiga danska drottningen har ägnat det senaste decenniet åt att fösa ut allt fler familjemedlemmar ur den kungliga guldburens fångskap.
Nu avvecklar hon till sist sig själv.
Danska drottning Margrethe II sade en gång i en intervju att hon ”tänker sitta på tronen tills hon trillade av den”. Men hon trillade aldrig, i stället tog hon efter 52 år plötsligt ett skutt: I sitt nyårstal meddelade hon nu att hon abdikerar.
Experterna säger sig vara chockade. Rojalisterna har redan börjat oroa sig över konsekvenserna för det svenska kungahuset – kommer kung Carl Gustaf XVI att börja känna press på att även han ska bereda väg för den yngre generationen? (Jo, man kan ju hoppas.)
Men för den som verkligen har följt drottning Margrethe genom åren är avhoppet egentligen bara den logiska slutpunkten för hennes gärning.
Men för den som verkligen har följt drottning Margrethe genom åren är avhoppet egentligen bara den logiska slutpunkten för hennes gärning. Eller det slutliga utropstecknet, kanske man ska säga.
För drottning Margrethe är just den sorts människa om vilken man säger: ”Vilken karaktär!” Hon är i största allmänhet en flamboyant livsnjutare, flerspråkig, konstkunnig och intellektuell på ett sätt som nästan inga kungligheter är. Därtill ett sympatiskt ansikte utåt för de alltmer sällsynta storrökarna – fram till häromåret lär hon enligt legenden ha rökt tre paket cigaretter om dagen, av ett märke som hon var tvungen att specialimportera illegalt eftersom de är så starka att till och med Danmark har förbjudit dem.
Och tänk, så mycket älskar hon sin familj att hon bryskt sett till att fösa ut den nya generationen ur den kungliga guldburens fångskap: av barnbarnen ska endast tronarvingen få apanage, bestämde hon 2016, och 2023 tog hon ifrån fyra av dem deras prins- och prinsesstitlar. Nu avvecklar hon alltså till sist även sig själv som drottning.
Drottning Margrethe sade en gång att hon hoppas bli ihågkommen som någon som gjorde sitt bästa, och som inte var alltför otidsenlig. Och på många sätt var hon förstås en modern regent. Men framför allt var hon ljuvligt tidlös.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram