Sussmanfönstrig Sophärva

2023-12-29
Detta är inte bara en maskburk - ett Sussmanfönster....
"En lördag i mitten av september 2020 stormade insatsstyrkan in hemma hos Bella Nilsson, vd för sophanteringsföretaget Think Pink.
Företaget utmärkte sig genom de rosa retursäckarna som användes för att ta hand om byggavfall. Bella Nilsson beskrev sig själv som ”en ensam kvinnlig entreprenör från Mellanöstern” och i annonser kallade hon sig för ”Queen of trash”.
Den lördagen greps hon och häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt miljöbrott under tiden 2015–2020.
Nu åtalas Bella Nilsson för grovt miljöbrott. Förutom vd:n åtalas även tio andra personer. Totalt fem åtalas för grovt miljöbrott, fem åtalas för miljöbrott och en åtalas för medhjälp till grovt miljöbrott.
Straffskalan för de som åtalas för grovt miljöbrott ligger på ett halvår till 6 års fängelse. Åklagaren vill även att de personerna åläggs med näringsförbud. För de som åtalas för miljöbrott ligger straffskalan på böter upp till två års fängelse.
– Det här är ett avfallsbolag som har tagit emot stora mängder avfall utan att ha förmåga att hantera det här avfallet, säger förundersökningsledare Anders Gustafsson på en pressträff.
Utredningen, som består av 45 000 sidor, är det största grova miljöbrottet som Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten utrett.
150 personer kommer att höras i tingsrättsförhandlingen som väntas pågå i flera veckor.
Think Pink misstänks ha brutit mot regler och lagar för sopor och avfallshantering under sex års tid. Enligt åtalet har de dumpat sopberg i 15 kommuner i Mellansverige på 21 platser utan att göra något åt dem.
Totalt ska det handla om mer än 200 000 ton avfall, enligt Göteborgs-Posten som varit i kontakt med de drabbade kommunerna.
Think Pink ska även ha utnyttjat ett kryphål i reglerna, då det är tillåtet att mellanlagra avfall i upp till tre år. I stället för att sortera och återvinna avfallet flyttade man soporna vidare till nya anläggningar.
– Varför gör man då så här? Det finns enorma pengar att tjäna för den oseriösa aktören, säger åklagaren Linda Schön på pressträffen.
Åklagarna anser att bevisningen är omfattande och tillräcklig för att leda till en fällande dom.
– Exempelvis finns det mejl, chattar och konversationer mellan de åtalade. Sedan omfattningen och att det pågått under väldigt lång tid, säger Anders Gustafsson till SvD.
Vd:n Bella Nilsson har tidigare nekat till brott och sagt att hon varit utsatt för en komplott.
– Jag är hundra procent oskyldig till alla anklagelser, sa Bella Nilsson till SvD 2021.
Även efter att åtalet presenterades på torsdagen nekar hon och alla de andra åtalade till brott.
– Det är på ett sätt bra att det äntligen blivit ett åtal, så att hon får försvara sig i domstol, säger hennes advokat Jan Tibbling till TT.
Den åtalade håller inte med åklagarna om att man haft för avsikt att låta soporna ligga.
– Man har tagit hand om byggavfall, enligt lagar och tillstånd och under nogsam tillsyn av kommunerna, säger Tibbling.
En blandning av plast, trä, betong, isolering, tapeter, mattor och annat ska ha hamnat i bland annat Kassmyra och Kagghamra i Botkyrka, Hova i Gullspång, Barva i Eskilstuna, Dannemora i Östhammar, Röfors i Laxå och Skultuna utanför Västerås.
I Botkyrka, söder om Stockholm, har kommunen avsatt 200 miljoner kronor för att forsla bort det 40 000 ton tunga sopberget som hamnat där.
I december 2020 började soporna brinna och tjock, giftig rök spreds från avfallet. Familjer på flera mils avstånd höll sina barn inomhus och röklukten kunde kännas hela vägen till Stockholms innerstad.
Branden tog flera månader att släcka och bostadsområden i närheten uppmätte kraftigt höjda nivåer av kemikalier i luften, enligt en studie från Stockholms universitet.
I Skultuna, utanför Västerås, misstänks Think Pink ha dumpat nästan fyra gånger mer sopor än de 10 000 ton man hade tillstånd för. Även där började avfallet brinna.
Think Pink misstänks även ha grävt ner giftiga sopor mellan Eskilstuna och Strängnäs under fler än 19 000 turkosa balar.
När rättegången kan inledas är ännu inte klart, enligt åklagarna.
Hur kunde det här pågå så många år?
– Dels har det pågått på flera olika platser vilket betyder att det är många olika kommuner inblandade som kanske inte har kommunicerat med varandra. Dels är det svårupptäckt brottslighet när man döljer eller gräver ner soporna, säger Anders Gustafsson."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram