Ny Foxtrotsplittring

2023-12-29
"Foxtrot har splittrats – igen. Ledarfiguren Mustafa Aljiburi, som varit Rawa Majids högra hand, har brutit med det kriminella nätverket och leder en ny gruppering, enligt uppgifter till SvD. Polisen beskriver nu läget i gängmiljön som mycket ovisst, där nya kriminella aktörer kan se sin chans.
Splittringen inom det kriminella nätverket Foxtrot – mellan ledaren Rawa Majid och hans tidigare högra hand Ismail Abdo – utlöste höstens våldsvåg. Hämndspiralen satte igång när mamman till Ismail Abdo mördades i sitt hem i Uppsala den 7 september.
Våldet kulminerade sedan i mitten av oktober, då en 16-åring misstänks ha skjutit ihjäl tre personer inom loppet av 25 timmar. Morden utfördes i två villor i Tullinge och Västberga, söder om Stockholm.
Efter otaliga attentat, dödsoffer och häktade nätverkskriminella lugnade sig den värsta stormen.
Men Foxtrot har fortsatt att vittra sönder.
”Benzema” bröt med Majid
Den unika maktbas som nätverket haft bygger på kontroll över en omfattande narkotikasmuggling och distribution av narkotika till andra kriminella nätverk. Knarkaffärerna, nationellt och internationellt, har dragit in enorma summor pengar till Foxtrot, som styrts med järnhand av Rawa Majid, 37. Men i kampen om narkotikamarknaden i Sverige har han också skaffat sig otaliga fiender.
När Ismail Abdo, 33, bröt med nätverket i höstas tog han ett antal tunga kumpaner med sig. Det fick konsekvenser. Villamorden i oktober misstänks ha varit riktade mot kumpanernas anhöriga, beställda av Rawa Majid.
Den innersta kretsen i Foxtrot stuvades då om. Efter splittringen med Abdo ska Mustafa Aljiburi, 34, även känd under aliaset Benzema, varit den som stått närmast Rawa Majid.
Men nu har även han brutit med Majid. Foxtrot har splittrats ännu en gång.
Aljiburi uppges ha starkt stöd
Orsaken till att Aljiburi lämnat är, enligt honom själv, att Majid attackerat familjer i gängkriget och att han lurat sina egna vänner, enligt uppgifter till SvD.
Att Aljiburi brutit med Foxtrot och nu leder en egen gruppering bekräftar källor inom både polisen och gängmiljön.
– Han har ganska stor uppbackning. Han har skapat sig ett namn och dessutom knutit till sig en del resurser, inte minst pengar, säger en poliskälla med insyn.
Poliskällan understryker samtidigt att Mustafa Aljiburi saknar den tyngd och självklara auktoritet som Rawa Majid åtnjutit.
Spaningsbild på Rawa Majid och Mustafa Aljiburi från 2015.
Aljiburi har en lång kriminell bana bakom sig och har rört sig i samma kretsar som Rawa Majid sedan mitten av 2010-talet. I en utredning 2015 fångades duon på bild av polisspanare. Båda greps senare för grovt narkotikabrott. Men i slutändan var det bara Aljiburi som dömdes till fängelse i målet.
Under tiden som bundsförvanter i Foxtrot ska Aljiburi haft en viktig roll för det kriminella nätverkets ekonomi och knarkhandelns organisering.
Tyst från Rawa Majid
Mustafa Aljiburi, som har irakiskt och svenskt medborgarskap, är uppvuxen i Upplands Väsby norr om Stockholm. Han är internationellt efterlyst och polisens bedömning är att han numera befinner sig i Irak.
Efter brytningen med Foxtrot har Aljiburi via konton i sociala medier publicerat ett antal inlägg om både Majid och Abdo. I hans kanaler varvas kommentarer om den kriminella miljön med bilder på hans två hundar.
Från Rawa Majid har det varit tyst i flera veckor, något som väckt frågor om hans status. Livstecken som spridits, bland annat ett röstmeddelande, har inte gått att verifiera.
Nu har det snart gått tre månader sedan nyheten briserade om att han skulle ha blivit gripen av polis i Iran nära gränsen till irakiska Kurdistan.
Polisen ska ha fått trovärdiga underrättelser om att så var fallet – men fick aldrig bekräftat från Iran huruvida ett gripande gjordes och vad som i så fall skedde därefter.
Polisens senaste underrättelseuppgifter pekar på att Rawa Majid är tillbaka i Turkiet där han gått under jorden. Men trots att hans position försvagats i Sverige är Majid fortsatt en spelare att räkna med på den illegala narkotikamarknaden, uppger en poliskälla med insyn för SvD.
Det kriminella nätverket Foxtrot, en gång ett sammanhållet syndikat med en stark ledare, ser nu ut att ha kluvits i tre falanger.
Polisen bedömer att falangen som står bakom Ismail Abdo är den starkaste.
Men att någon skulle kunna återvinna herraväldet som Rawa Majid tidigare haft håller polisen för osannolikt.
– Det mesta tyder just nu på att det kommer att vara flera aktörer, säger Mats Baakki, biträdande polisinsatschef i Stockholm.
Andra gäng flyttar fram positionerna
Det senaste året, kantat av blodiga gängkonflikter och rubbade maktbalanser, har skapat en oberäknelig situation. Ovissheten har gjort att fler kriminella aktörer ser sin chans och tittar över sina alternativ.
– En del som flugit lite under radarn är mc-gängen, som Bandidos och Hells Angels, som vi tittar mer och mer på, säger en poliskälla till SvD.
I Stockholm har det på senare tid också dykt upp mycket nytt folk på polisens radar. Ofta är det unga personer som rymt från HVB-hem i andra delar av landet, enligt Mats Baakki.
– Det är svårt för oss att veta vilka de jobbar åt. Det är egentligen först när vi får tag i personer, antingen när de gjort någonting eller är på väg att göra någonting, som vi genom telefoner eller annan kommunikation kan få reda på vilka de är lojala med och eventuellt utfört gärningar åt.
Häktade tros vara torpeder
På polisens karta över konflikter i Stockholm med omnejd lyser två orter särskilt röda. Den ena är Södertälje, där tre personer skadades i skottlossning för knappt tre veckor sedan.
Två män i 20-årsåldern greps nyligen i Spanien misstänkta för mordförsök respektive grovt skyddande av brottsling. Skottdådet kopplas till konflikten mellan de kriminella grupperingarna Ronna och Saltskog, namngivna efter två stadsdelar, som blossat upp med förnyad styrka.
Den andra är Upplands Väsby. Där pågår en komplicerad gängkonflikt med koppling till det kriminella nätverket Zorba, som åtminstone delvis handlar om den lokala narkotikamarknaden, enligt uppgifter till SvD. Vid en uppmärksammad insats i början av november greps flera beväpnade män misstänkta för förberedelse till mord.
Polisen tror att männen, som nu sitter häktade, var torpeder med uppdrag att mörda en person inom Zorba, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Mats Baakki tror inte att Stockholmspolisen kommer att få mindre att stå i framöver.
– För oss handlar det om att försöka vara med och parera så gott det går. Att försöka ligga steget före, att tidigt hitta vad vi ska spana mot utifrån vad vi tror är på väg att hända."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram