Hotelltuffa Tider

2023-12-27
Ja det är ju inte så att han sedermera kallas för Storstalin utan anledning beroende på byggnationen ifråga...
Så detta kommer ju inte exakt som en stor överraskning....
"För två år sedan lät den norska hotellkungen Petter Stordalen bygga Clarion Hotel mitt emot IP vid Selångersån i Sundsvall. Hotellet invigdes med pompa och ståt den första september 2021.
Men början var tuff. Premiären skedde under pandemin. Ingen reste, alla hotell stod tomma och hela branschen, inklusive Peter Stordalens koncern, gjorde stora förluster.
Efter pandemin har verksamheten kommit igång igen men det är fortfarande inte lätt att få ihop det ekonomiskt.
– Vi går minus med några miljoner i år efter avskrivningar, säger Clarions hotelldirektör Anna Borggren.
Petter Stordalen äger Clarion i Sundsvall, liksom hela hotellkoncernen.
Under pandemin försvann alla affärsresenärer och de fick lära sig att mötas och ha konferenser digitalt. Nu när pandemin är över har många hållit fast vid det, de jobbar hemifrån och reser inte lika mycket.
Antalet gästnätter på hotellen är fortfarande inte lika många som innan pandemin. Det slår hårt mot de stora, lite dyrare och exklusivare hotellen, som behöver många gäster för att gå runt. Clarion hör till den kategorin, med 270 rum och uppåt 100 anställda.
– Det är en ekonomisk utmaning att få lönsamhet. Vi har spa med pool på taket, två restauranger, mycket personal och bra service. Vi måste ha en bra beläggning för att få betalt för allt, säger Anna Borggren.
"Vi måste ha en bra beläggning för att få betalt för allt", säger Anna Borggren.
Det är inte bara Clarion som behöver fler gästnätter. Det ser likadant ut i stora delar av hotellbranschen i Sundsvall, enligt Tillväxtverket. Fram till den första december i år har nästan hälften av stans alla tillgängliga hotellrum stått tomma och outhyrda.
Sundsvall har samtidigt drabbats hårdare än andra jämförbara städer i Norrland, till viss del eftersom man har färre turister och privatresenärer och fler affärsresenärer än andra städer, och det är framför allt affärsresenärerna som minskat efter pandemin.
– Sundsvall måste jobba på att locka hit fler besökare, det behövs bättre marknadsföring, fler evenemang och konserter, säger Anna Borggren.
Hon tycker att det krävs en satsning på evenemang om man ska få folk att flytta hit när de framtida stora industrietableringarna, som fabriken i Torsboda, börjar anställa personal.
– Besöksnäringen är jätteviktig för de nya etableringarna. Det måste finnas något vettigt att göra efter jobbet om man ska kunna locka hit folk.
Clarion Hotel i Sundsvall har 270 rum och uppåt 100 anställda.
Anna Borggren tror ändå att det kommer att ljusna för Sundsvall – och för besöksnäringen – de närmaste åren. Regionen ska växa med upp till 10 000-invånare i och med de stora industrietableringarna, och expansionen borde även spilla över på besöksnäringen och hotellen.
– Intäktsmässigt är Clarion idag inte där vi behöver vara, några miljoner saknas. Men man får komma ihåg att det här är första året, sedan hotellet byggdes, med någorlunda normal drift. Och vi har ökat omsättningen med nästan tio miljoner i år, så jag är optimistisk inför framtiden, säger Anna Borggren."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram