Djupa Statens Siste Militära Strateg..

2023-12-27
Tänk att han ändå fortsätter trots den senaste tidens tämligen skabrösa uppenbarelser gällande Pasikivis relation till att beskriva verkligheten...
Han tänker verkligen bli den "siste militära strategen" i den Djupa Statens sold.
En ukrainsk attack mot hamnen i Feodosija på den ryskockuperade Krimhalvöns sydkust natten till tisdagen, uppges ha förstört det ryska landstigningsfartyget Novotjerkassk, enligt det ukrainska flygvapnets högsta befälhavare Mykola Olesjtjuk.
”Flottan i Ryssland blir mindre och mindre”, skriver han på Telegram med ett videoklipp som visar en kraftig explosion på avstånd.
Oberoende uppgifter är svåra att tillgå men på tisdagsförmiddagen medgav Rysslands försvarsdepartementet för statliga nyhetsbyrån Ria Novosti att fartyget skadats i ett ukrainskt luftangrepp.
Hur många personer som befann sig på det 112,5 meter långa fartyget med kapacitet för runt 300 personer är oklart, men enligt Ryssland har en person dött och två skadats.
Analytikern Oliver Alexander, som följer kriget via öppna källor, har utifrån bilder han granskat dragit slutsatsen att Novotjerkassk totalförstörts. Han pekar bland annat ut fartygets mast och bakparti, som sticker fram bland utbrunna rester vid hamnens kaj.
”Det finns praktiskt taget ingenting kvar av Novotjerkassk. Som ni kan se är hela den främre halvan av fartyget under vatten eller helt förstörd”, skriver Alexander på X.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ser attacken som en i raden av ukrainska strategiska framgångar den senaste veckan.
– Man har bland annat skjutit ned fem ryska flygplan, sannolikt genom att man flyttat fram ett batteri av Patriot plan.
Han tror att det förstörda fartyget var lastat med explosivt material, givet den kraftiga detonationen – antingen ammunition för frontstrider eller iranska drönare avsedda för att bomba ukrainska städer.
– Ryssarna använder de här fartygen för att frakta viktiga militära laster då man inte kan nyttja Kertsjbrons hela kapacitet. Det här bidrar till att ytterligare förändra den strategiska miljön på Krim för Ryssland, så det är en rejäl framgång.
Hur många fartyg av detta slag har Ryssland?
– Det är ett av flera, men de har inte så vansinnigt många. Det är det tredje man har förstört från ukrainsk sida. Sedan har man skadat några till.
Enligt Joakim Paasikivi finns också ett betydande propagandavärde i attacken. Den 26 december är Luftvärnets dag i Ryssland.
– Det här är ytterligare ett tecken på att det ryska luftvärnets militära förmåga inte lever upp till vad de själva hävdar. Det här är en av de viktigaste ryska installationerna på Krim och en av Svarta havsflottans bihamnar.
Överstelöjtnanten säger samtidigt att de senaste dagarnas ukrainska strategiska framgångar inte förändrar situationen vid fronten i närtid.
– Det är två olika operationer. Men den operativa idén att göra den ryska operationen på Krim besvärlig, dyr och kanske i förlängningen ohållbar är där ukrainarna just nu har störst framgång, säger Joakim Paasikivi.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram