Avskedad Sundsvallsfriskolerektor Stämmer Skolan

2023-12-16
"Rektorn Jon Ellrose blev i somras avskedad från NTI-gymnasiet i Sundsvall efter “grov misskötsamhet”.
Han anser att han blivit felaktigt behandlad – och nu stämmer han skolan.
– Det kom som en chock för mig, säger Jon Ellrose till ST.
Jon Ellrose hade arbetat på skolan i elva år när han blev avskedad.
Den tredje juli i år fick rektorn beskedet om att han blivit avskedad.
Nu har han tagit saken vidare till domstol och stämt skolan i Sundsvalls tingsrätt.
Enligt stämningsansökan har skolan i sitt avskedsbrev till Jon Ellrose skrivit att han “gjort sig skyldig till grov misskötsamhet i rollen som rektor genom att ha agerat illojalt mot bolaget och vägrat följa order”.
Skolan anser även att han har gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman – som är brottsligt – men enligt Jon Ellrose har han inte blivit polisanmäld för det.
Han säger sig inte ha fått någon närmare förklaring till avskedet än motiveringen i brevet.
– Jag bestrider det här som skolan säger och någon närmare specifikation finns inte. Jag har gjort mitt bästa väldigt länge i ett ansträngt läge för skolan, säger han.
Ser du någon händelse eller specifik situation som kan ligga till grund för avskedet?
– Nej, det gör jag inte. Jag har försökt navigera efter bästa förmåga och skapa en bra utbildning för eleverna på skolan.
ST har varit i kontakt med NTI:s skolchef Sarah Stridfeldt som skriver i en kommentar att ett juridiskt ombud på Almega förbereder svaromål i ärendet för skolans räkning. I övrigt hänvisar hon till Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på friskolekoncernen Academedia, som äger NTI-gymnasiet.
– Vi kommenterar aldrig i media under pågående tvister. Det får bli när domen faller, säger Paula Hammerskog.
Jon Ellrose började jobba som lärare på skolan för elva år sedan, och hade haft tjänsten som rektor i sju år när han avskedades.
Vid den tidpunkten var han sjukskriven för utmattning.
– Jag jobbade jättehårt och tog mycket ansvar för olika utvecklingssatsningar. Till slut tog det ut sin rätt med grava utmattningsymptom, säger han.
ST har pratat med flertalet lärare på skolan och ingen av dem säger sig veta vad som ligger till grund för avskedet. Några vill inte uttala sig och andra säger att rektorn har varit en uppskattad kollega.
Enligt Birgitta Nyström, professor i civilrätt på Lunds universitet, krävs grova överträdelser mot anställningsavtalet för att bli avskedad från jobbet.
– Ett avskedande får heller inte grundas enbart på en gärning som har skett längre tid tillbaka än två månader, säger hon.
Bör skolan polisanmäla om man anför trolöshet mot huvudman?
– Det finns inget tvång att polisanmäla. Men ska man visa på trolöshet mot huvudman bör man ha en brottsutredning i botten, säger Birgitta Nyström.
Jon Ellrose söker nu nya jobb och vill fortsätta att arbeta inom skolan.
– Barn och ungdomar är det absolut viktigaste vi har. Det är ett privilegium att jobba i skolans värld.
Ser du att det här påverkar dina chanser att få ett nytt jobb?
– Det är klart att det är problematiskt och kan påverka. Det beror på om folk är intresserade av att ta reda på vad som är sant och falskt. Men jag har ingenting att dölja, säger Jon Ellrose.
Han kräver nu skadestånd av skolan på 190 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd samt utebliven lön fram till dess att huvudförhandlingen i rätten äger rum.
NTI-gymnasiet i Sundsvall ägs av skolkoncernen Academedia, ett börsnoterat bolag som omsätter flera miljarder kronor och äger ett 150-tal gymnasieskolor i Sverige.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram