40 Års Spionerande För Kuba?..

2023-12-16
Men tänka sig, vad kan då detta möjligen vara för någonting... 😉
"Den tidigare amerikanske toppdiplomaten Victor Manuel Rocha riskerar upp till 60 års fängelse. I över fyra decennier misstänks han ha arbetat som hemlig agent åt Kubas underrättelsetjänst.
Toppdiplomaten kan ha spionerat på USA i 40 år
”En av de mest omfattande och långvariga infiltrationerna av en utländsk agent.”
Så beskrivs fallet med den tidigare amerikanske toppdiplomaten Victor Manuel Rocha i ett uttalande från USA:s justitieminister Merrick Garland. I över 40 år ska Rocha ha arbetat som hemlig agent åt Kubas underrättelsetjänst.
Rocha kunde gripas den 1 december efter att han vid tre tillfällen träffat en hemlig FBI-agent som utgav sig för att arbeta för den kubanska underrättelsetjänsten DGI. I de inspelade samtalen skryter Rocha om vad han gjort för Kuba under flera decennier.
– Det vi har gjort ... det är enormt. Det är mer än en grand slam, sa han, enligt domstolshandlingar som Wall Street Journal tagit del av.
I åtalet, som består av 15 punkter, anklagas den 73-årige Rocha bland annat för passbedrägeri och för att ha agerat som en illegal agent för en utländsk regering. Han anklagas dock inte för spioneri i åtalet.
Rocha ska ha ägnat sig åt ”hemlig aktivitet” å Kubas vägnar sedan åtminstone 1981. Exempelvis ska han ha träffat kubansk underrättelsetjänst och tillhandahållit falsk information till amerikanska regeringstjänstemän.
Han har bland annat tjänstgjort i USA:s nationella säkerhetsråd och arbetat som USA:s ambassadör i Bolivia mellan 2000 och 2002. Från 2006 till 2012 var Rocha rådgivare till befälhavaren för US Southern Command, en del av USA:s militär vars ansvarsområde inkluderar Kuba.
Rochas upphöjda position har troligtvis gett honom insyn i mycket hemlig information, enligt underrättelseexperter. Det kan bland annat handla om specifika CIA-operationer.
– Vad kubanerna än fick veta kan vi vara säkra på att de delat det med ryssarna, säger William Evanina, tidigare chef för USA:s nationella kontraspionage- och säkerhetscenter, till WSJ.
Ex-diplomaten ska nu ställas inför en federal domare vid en domstol i Miami i januari där han riskerar upp till 60 års fängelse.
Victor Manuel Rocha föddes i Colombia 1950 men emigrerade till New York på 1960-talet med sin ensamstående mamma. Ett stipendium tog honom till en av de bästa privatskolorna i USA och därefter fortsatte han att studera vid prestigefulla universitet så som Yale, Harvard och Georgetown.
Han blev amerikansk medborgare 1978 och fick sin första diplomattjänst 1981. Enligt åtalet ska han redan då ha rekryterats av den kubanska underrättelsetjänsten DGI, skriver El País.
Domstolsdokumenten specificerar inte hur han rekryterades och inte heller vad som motiverade honom att samarbeta med DGI. Den hemliga FBI-agentens uttalande pekar dock på att ideologiska skäl ligger bakom. Rocha beskrevs som en ivrig anhängare av Fidel Castros regim.
Till exempel ska han konsekvent ha hänvisat till USA som ”fienden” och använt termen ”vi” för att beskriva sig själv och Kuba.
– De kubanska underrättelsetjänsterna måste vara mycket bra på vad de gör, eftersom de inte har så mycket resurser, och deras huvudmål är USA, säger den tidigare FBI-agenten Peter Lapp, till El País.
Han menar att Kuba, till skillnad mot Ryssland, inte kan motivera agenter med pengar. I stället hittar de personer som sympatiserar med landet och dess ideologi.
– Dessa människor agerar inte för pengar. Jag misstänker att om de hade erbjudit sig att betala honom så skulle Manuel Rocha ha blivit upprörd, säger Peter Lapp.
Wall Street Journal har sökt Rochas advokat som inte velat kommentera anklagelserna. Inte heller Kubas regering har velat svara WSJ och uttala sig om gripandet av Rocha.
Bilden togs under ett möte med en hemlig FBI-agent som träffade Rocha vid tre tillfällen. Foto: Department of Justice/AP

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram