Europasplittrande Putinvänner I SvD

2023-12-15
Red Storm Rising - feelingen är inte obetydlig, när det handlar om omskrivningar till det moderna krigets sammansättning...
"Rysslands president Putin har lyckats slå in en kil och splittra EU med hjälp av Viktor Orbán. Men Ungerns premiärminister är inte ensam. Det finns redan en front av Putinvänner i Europa – som kan stärkas ytterligare 2024.
Front av Putinvänner splittrar Europa
USA:s president Joe Biden var inte fel ute när han i tisdags pratade om en ”julklapp till Putin”. Det han syftade på var Republikanernas blockering i kongressen av mer amerikansk hjälp till Ukraina, men det hade lika gärna kunnat handla om Europa.
För det finns en hel rad små julklappar till Putin på kontinenten.
Den största står Ungerns premiärminister Viktor Orbán för. Han agerar förvisso till stor del utifrån egenintresse när han blockerar det stödpaket till Ukraina på 50 miljarder euro som EU vill klubba på det pågående toppmötet i Bryssel. Ett storbråk där Ungern först även sade nej till att Kiev skulle få inleda medlemsförhandlingar med unionen, det sistnämnda ett motstånd som gavs upp på torsdagskvällen.
Det Orbán velat är att tvinga EU-ledarna att häva frysningen av de miljarder som Ungern skulle ha fått, om han bara hade låtit bli att försvaga landets domstolar.
Men han slåss inte bara för att få loss EU-pengar, han springer också Vladimir Putins ärenden. Eller som ledaren för de tyska socialdemokraterna i EU-parlamentet, Jens Geier, sa till nyhetssajten Politico i veckan:
– Tack vare Orbán sitter president Putin med vid toppmötesbordet.
”Rysslands propagandachef i EU”
För gissa om det gnuggats händer i Kreml när ungraren på sistone sagt saker som att ”Ukraina är ett av världens mest korrupta länder” och att landet är ”ljusår” ifrån att bli EU-medlem.
Han har förstås inte fel i sak. Det kommer att ta tid innan Ukraina är redo att gå med i EU och enbart Ryssland var mer korrupt än Ukraina när Putin valde att invadera. Men det är själva blockerandet som spelar Moskva i händerna, eftersom förhandlingar om medlemskap sänder en viktig signal om fortsatt stöd.
I höstas återvände Robert Fico till makten i Slovakien. I den tyska tidningen Der Spiegel beskrevs han nyligen som ”chef för Rysslands propaganda” i EU under sina två tidigare perioder som premiärminister.
Intrycket att Fico är Moskvavänlig höll i sig när han under valrörelsen lovade att rösta mot fler Rysslandssanktioner i EU och att Slovakien under honom inte skulle skicka ”ett enda skott ammunition” mer till Ukraina.
Strax efter Robert Ficos valvinst vann dessutom populisten Geert Wilders valet i Nederländerna. Vad det betyder och om han kan bilda regering är oklart men Wilders har tidigare försvarat Putin och talat om ”hysterisk russofobi”.
Numer sänder Geert Wilders dubbla signaler. I ett tal i parlamentet i onsdags sade han att Nederländerna inte skulle ge ”militärt stöd till Ukraina så länge vi inte kan försvara oss själva”, samtidigt som han försökte distansera sig från Putin som benämndes som ”en fruktansvärd diktator”.
Oavsett var Wilders står, så är det mycket som talar för att Moskvavänliga partier kommer att få mer makt 2024.
Svårare att isolera Ryssland
I Österrike är det val nästa höst och där leder högernationalistiska FPÖ stort. Partiets ledamöter utlöste en smärre skandal i våras när de lämnade parlamentet i protest när Ukrainas president Zelenskyj höll ett tal.
Samma FPÖ skickade valobservatörer till ”folkomröstningen” på Krim 2014, på inbjudan av en belgisk nynazist med nära kopplingar till Moskva. Bara veckor efter Putins annektering av halvön förkunnade FPÖ:s vicechef Johann Gudenus att valet var ”legitimt” och ”fritt från tvång”.
Även inför EU-valet den 9 juni nästa år ser FPÖ ut att bli störst, just nu har partiet 30 procent i opinionen, upp från 17,2 procent 2019. Liknande framgångar ses på flera håll i EU. Enligt en mätning från november kan Rysslandsvänliga partier som FPÖ, tyska AfD och italienska Lega få nästan en fjärdedel av ledamöterna i EU-parlamentet. I den gruppen ingår även Marine Le Pens Nationell Samling, ett franskt parti som tidigare hade nära band till Moskva, men som distanserat sig sedan kriget bröt ut.
Allt detta gynnar Vladimir Putin. Europa imponerade med sin enighet under den ryska invasionens första 1,5 år (även om Orbán opponerade sig mot sanktionerna, så rättade han sig i ledet till slut). Nu har krigströttheten infunnit sig och enigheten börjar vittra sönder, vilket missnöjespartiernas tillväxt är ett tecken på.
Ökar splittringen i Europa ytterligare blir det också svårare att hålla fast vid isoleringen av Ryssland och att enas om fortsatt hjälp till Kiev. För att inte tala om de framtida medlemsförhandlingarna med EU, om nu Viktor Orbán säger ja till Ukraina till slut.
Putin har länge försökt så split i Bryssel, nu är han på god väg att få in en större fot än någonsin i EU:s korridorer.
Som sagt, Joe Bidens prat om julklapp var inte helt fel."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram