Ryska Hägringsframgångar I DN

2023-12-14
"Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är fortfarande försvunnen. Det är nu mer än en vecka sedan hans advokater var i kontakt med honom. Kanske är han ”under förflyttning” mellan två ryska straffkolonier. I så fall utsätts han för ”en av de grymmaste och mest inhumana behandlingar som ryska myndigheter har reserverat för fångar”, som Amnesty formulerar det.
Samtidigt inleds nu en rättegång i Moskva mot Oleg Orlov, ordförande för människorättsorganisationen Memorial som i fjol fick Nobels fredspris. Han anklagas för att ha talat illa om Rysslands armé och för ”politiskt och ideologiskt hat” mot Ryssland.
Båda två löper stor risk att dö i fångenskap. Båda är offer för skenprocesser, lika falska som den årliga charad av tal, ”presskonferens” och ”folkets frågor” som president Vladimir Putin bjöd på under torsdagen. Nästan årlig, ska tilläggas; i fjol ställdes spektaklet in på grund av pågående klusterfiasko i Ukraina.
Putin hade sin dag i ljuset av vad som ser ut som framgångar på den internationella scenen. Invasionen har stelnat i vad som mest liknar ett ömsesidigt försvarskrig där den ukrainska motoffensiven haltar, samtidigt som ryssarna ägnar sig åt terrorbombning av civila, som i veckans raketangrepp mot Kiev.
Spektaklet är ett fejkat valtal som inledning på en fejkad valkampanj inför nästa års fejkade val.
Samtidigt är den ryska ekonomin långt ifrån knäckt, tvärtom ser den ut att växa. Med 3,5 procent i år enligt Putin, med 1,8 enligt banken J P Morgan Chase. Frågan är hur hållbart det är. För en viktig anledning är landets övergång till en krigsekonomi; nästa år kommer 6 procent av Rysslands bnp att gå till försvaret.
Vid torsdagens mediejippo var det den självsäkre Putin som satt vid mikrofonen. Han sa att målen för invasionen kvarstår, stod fast vid de bisarra kraven på att Ukraina behöver ”avnazifieras” och skröt om militära framgångar – i ett läge där Ryssland efter snart två år sitter fast i bittra strider som beräknades vara avklarade på ett par veckor.
På ett sätt kan man se spektaklet som ett fejkat valtal som inledning på en fejkad valkampanj inför nästa års fejkade val, där Putin kommer att väljas till president fram till 2030. Om han sitter mandatperioden ut passerar han Stalin som den som längst lett landet efter revolutionen 1917.
Han har redan tystat oppositionen och medierna, även om den nu försvunne politiske fången Alexej Navalnyjs organisation lanserat en motkampanj. Och nu kan han alltså luta sig mot såväl militära som ekonomiska goda nyheter – som kan bli rena jubelfesten om Donald Trump nästa år väljs till USA:s president.
Och om stödet till Ukraina svajar. Putin gottade sig tydligt åt den senaste tidens tecken på att flödet från väst till Kiev visar tecken på att minska.
Det som mest talar för Putins fall är att han ser situationen inte som ett anfallskrig utan som en existentiell kamp mot väst.
Pessimismen måste inte segra. Men då krävs att väst skakar av sig sin krigströtthet, slutar önsketänka att kriget kommer att ta slut av sig självt och blåser nytt liv i sammanhållningen mot Kremls aggressiva imperialism.
Om USA och EU står stadigt bakom Ukraina kommer Ryssland att förlora kriget. Ryska män och pojkar dör vid fronten i en förfärande takt, en stor mobilisering kan bli nödvändig men kommer att underminera stödet för presidenten.
Men det som mest talar för Putins fall är att han ser situationen inte som ett anfallskrig utan som en existentiell kamp mot väst. En sådan kamp kan han inte vinna – inte om USA och EU fortsätter att erbjuda frihet, öppenhet, demokrati och mänskliga rättigheter som motvikt mot Putins auktoritära strypande av allt som får människor att växa."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram