Putins Presskonferens I DN..

2023-12-14
"I fjol hade Putin stora problem med det misslyckade anfallskriget mot Ukraina. Därför ställde han in både sin årliga presskonferens och sin heta linje med ryska folket.
Ett svaghetstecken. I år gick det inte att skjuta upp på nytt. Putin valde att kombinera bägge evenemangen. Det var tjugonde gången Putin höll sin ring in-show med folket, och hans artonde årliga presskonferens.
Kriget går lite bättre för Ryssland än i fjol vid samma tid, men enbart ur den synvinkeln att Ukraina inte lyckats ta tillbaka mer territorium. Ryssland gör inga större framsteg. Ändå intygar Putin att det inte blir någon ny mobilisering. (Något han lovade redan i början av kriget, men fick ta tillbaka.)
– Varför ska vi mobilisera om det inte finns några behov av det? undrade Putin i ett uttalande som bör klassas som en ren lögn. De ryska förlusterna är enorma och behovet av fler soldater stort.
Putin påstod också att de mobiliserade soldater som skickas ut på stridsfältet med ett minimum av träning ”klarar sig bra”. Också detta är att betrakta som en direkt lögn.
Den ryska presidenten genomförde sin show på samma sätt som alltid – med frågor av ”det enkla folket” om priset på ägg och nivån på pensionerna, varvat med inlägg av soldater som ställde sina frågor i uniform. Ingen utmanade, ingen förstörde stämningen.
Före anfallskriget mot Ukraina brukade oberoende ryska medier och de stora internationella nyhetsmedierna delta i presskonferensen. Det garanterade att även kritiska frågor ställdes.
Nu finns inga oberoende ryska medier kvar i landet. Att Putin valde att slå ihop presskonferensen och heta linjen ledde till att de kritiska frågorna inskränktes till ett minimum, vilket var precis vad som var meningen.
Det hela liknade en sovjetisk folkkongress befolkad av deputater från provinserna. Flera journalister ställde inga frågor alls utan utnyttjade i stället tillfället att be Putin att besöka deras regioner. En journalist från Tatarstan som tilldelades mikrofonen satte omedelbart på sig sin traditionella hatt för att promovera sin hemtrakt.
Putin kunde fritt lägga ut texten. Budskapet var det gamla vanliga: Ryssland klarar sig strålande ekonomiskt, Ukraina måste denazifieras, i västvärlden är stödet för Ryssland egentligen mycket större än det ser ut.
– Väldigt många i väst anser att vi gör allt rätt i att försvara våra intressen. Vi har ett stort stöd globalt i vår kamp för traditionella värderingar, sade Putin.
Han försäkrade också publiken om att det västliga stödet till Ukraina börjar vara på upphällning.
– Ukraina producerar ingenting själv utan lever enbart på västliga subsidier. Men gratisluncherna tar slut."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram