En Enkel Schulman

2023-12-11
Ja någon själslig gigant på självbetraktelsens altare, det kommer han sannolikt aldrig att uppfattas som...
"I veckan kom den nya Pisa-rapporten som visar att svenska elevers läsförståelse minskar. Jag har nu ett tredje barn som börjar skolan och behöver än en gång se hur deras läslust misshandlas.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Min lärarinna i svenska hette Britta Sverremark, hon bar alltid dräkt och stora glittrande broscher på bröstet. En ärbar dam, uppsatt frisyr, alltid korrekt, lite stram kanske, men vi respekterade henne – bara hon kom in i klassrummet tystnade tjattret.
En morgon högläste hon en novell för oss, August Strindbergs ”Ett halvt ark papper”. Hon stod där mitt framför oss i sin dräkt och läste historien om änkemannen som nu tömt sitt boende, flyttlasset har gått och han tar en sista titt i lägenheten för att se om han glömt nåt, och i hallen får han syn på en liten lapp med telefonnummer, ett halvt ark papper som sammanfattar de två åren han haft med sin älskade där. Telefonnummer som berättar om de olika skeendena i deras äktenskap, ett liv som levts, lycka och olycka, och längst ner, numret till begravningsbyrån.
Vi satt som fastnaglade i bänkarna och lyssnade på Britta när hon läste och när hon närmade sig slutet av historien noterade jag något i hela hennes person, en snabb inandning mellan två meningar, hon var sig inte lik. Hon tystnade ibland, stod stum, svalde, läste vidare, hon tittade inte längre upp, som om hon inte vågade visa sig för oss längre, och när hon kom till sista meningen, där mannen stoppar lappen i bröstfickan och lämnade våningen, inte böjd utan med huvudet högt ”ty han kände att han dock ägt det skönaste”, så bar hennes röst inte längre, och när hon slutligen tittade upp såg jag att ögonen var våta och jag såg hennes hjärta slå mot broschen på hennes bröst.
Det var min första upplevelse av litteraturens magi. Det var enormt.
En ny Pisa-rapport har kommit, den OECD-ledda kunskapsutvärderingen som ger en fingervisning om var svenska skolbarn befinner sig i jämförelse med andra länder, och siffrorna är som vanligt katastrofala, värre än befarat. Mest oroväckande är att svenska skolbarn presterar så mycket sämre i läsförståelse. Det gör något med en när man inser vidden av det som håller på att hända just nu. Det verkar som att det svenska folket långsamt, långsamt håller på att förlora förmågan att läsa.
Kasta ABC-klubben åt helvete, ge barnen riktiga berättelser
Jag har nu ett tredje barn som börjar skolan och för tredje gången ska jag nu behöva stå ut med den tortyr som utgör barnens första kontakt med berättelser och berättande. I mina barns skola – och i väldigt många andra, har jag förstått – läser barnen genom hela lågstadiet en bokserie som heter ABC-klubben, ett slags helvete på jorden för alla föräldrar som vill entusiasmera sina barn att läsa. Jag har suttit där i snart ett decennium och försökt förstå vad böckerna handlar om, på vilket sätt de är menat att engagera, och jag misslyckats varje gång. Det är inte författarens fel, alla gör så gott de kan och det är svårt att skriva böcker, men det finns ansvariga här, någon eller några har någon gång fattat beslutet att låta barnen genomlida detta, och en dag vill jag se en tribunal där de ansvarsutkrävs.
Politiker från höger och vänster går nu ut och förfasar sig över Pisa-rapporten, och kommer med snabba lösningar. Johan Pehrson vill införa mer statlig kontroll. Pisa-chefen vill införa mer disciplin i skolan. Skolministern vill ta bort skärmarna från ungarna.
Det är ofattbart att ingen säger det mest uppenbara, som också är en enkel sak att korrigera bara den politiska viljan finns. Ge lärarna högre lön. Svenska ingångslöner för lärare ligger på ett deppigt europeiskt snitt, men en ny rapport visar att löneutvecklingen halkar efter jämfört med många andra länder. Är det inte väldigt tydligt? Höj lönerna. Gör läraryrket så attraktivt att alla nutida Britta Sverremarks som finns där ute kan tänka sig att arbeta med barnen. Och en sak till: kasta ABC-klubben åt helvete, ge barnen riktiga berättelser.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram