Budskapsskickande Likvideringar I SvD

2023-12-08
Allt i sin ordning alltså, eller börjar det att vända...
"Han hittades i en park i Moskva med skotthål i huvudet. 46-årige Ilja Kyva blev den senaste i raden av ukrainska politiker lierade med Kreml som mördats. ”Likvideringarna skickar ett budskap”, säger militärexperten Peter Haldén.
”Likvideringarna skickar ett budskap”
Inom loppet av en dryg månad har flera ukrainska politiker med kopplingar till Vladimir Putins regim utsatts för attentat. Oleg Tsaryov var i slutet av oktober ett undantag som överlevde då han inlagd på sjukhus i Jalta på Krim sköts med två skott av en angripare.
Men 46-årige Ilja Kyva klarade sig inte. Han hittades i onsdags med skotthål i huvudet i en park i förorten Suponevo, sydväst om Moskva.
– Vi kan bekräfta att Kyva är fixad. Samma öde kommer att drabba andra förrädare och Putins medbrottslingar. Rättvisan tar sig olika uttryck, sa Andrij Yusov, talesman för den ukrainska underrättelsetjänsten, enligt Radio Free Europe.
Ilja Kyva uppmuntrade till en rysk invasion av Ukraina redan innan den ägde rum och propagerade för att det ukrainska folket ”skulle befrias.” Han uteslöts som överlöpare ur parlamentet månaden efter invasionen och dömdes i sin frånvaro till 14 års fängelse för förräderi.
Nu i veckan har även politikern Oleg Popov, som tjänstgjorde för den ryska ockupationsmakten i staden Luhansk, dött sedan hans bil sprängts i luften.
Ett liknande öde mötte den ryssvänlige politikern Michail Filiponenko.
Washington Post har tidigare avslöjat att CIA, den hemliga amerikanska underrättelsetjänsten, regelbundet tränar ukrainska specialenheter.
– Ukraina har agenter djupt inne i Ryssland. Det kan handla om olika mål, både personer och infrastruktur, där skickliga operatörer från SBU slår till. Dåden skickar i sin tur ett budskap till omgivningen, säger Peter Haldén, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
I förra veckan utförde Ukraina två sprängdåd mot ryska tåg i Sibirien, hundratals mil öster om fronterna i kriget. Därmed lamslogs militärt viktig järnvägstrafik mellan Ryssland och Kina.
Explosionerna i Burjatien längs en av de ryska stambanorna ska ha ägt rum när godståg lastade med bränsle var på väg genom Severomujskijtunneln, känd som en av Asiens längsta.
– Ett annat fall var när den ryske ultranationalisten Aleksandr Dugins dotter Darja dödades av en bilbomb i Moskva förra året, säger Peter Haldén.
Enligt uppgifter var avsikten att komma åt hennes far, som skulle ha åkt i samma stadsjeep, men ändrat sig i sista stund.
Peter Haldén har intresserat sig för den brokiga samhällsbild som präglat Ukraina sedan landet förklarade sig självständigt 1991.
– Man kan säga att Ukraina innan 2014, då Ryssland annekterade Krim och startade krig i Donbass, var präglat av en dragkamp mellan olika läger av renodlade nationalister från båda håll, folk mitt emellan eller människor som resonerade varken eller. Släktband har korsat gränserna, säger han.
Haldén säger att den tidigare skådespelaren och nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyjs satirserie ”Folkets tjänare”, som sändes innan han valdes, på ett skarpt sätt beskrev det röriga parlamentariska läget.
– Det var som High Chaparral. Ukrainare med ryska som modersmål i en verklighet som är knivig att förstå som uppvuxen i en nationalstat som Sverige. Det fanns tidigt under invasionen ukrainare som opportunistiskt samarbetade med ryska trupper. Men kriget har förändrat attityder och mer renodlat två sidor.
Det ukrainska motståndet yttrar sig inte bara genom aktioner utförda av säkerhetstjänsten. Partisangruppen ”Crimean Combat Seagulls” (ungefär: Stridsfiskmåsarna) hävdar att man låg bakom den förgiftningsattack som i veckan dödade 24 ryska soldater på Krim."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram