Bubblande Landsortsdjup

2023-09-23
Jaså nu är det i alla fall Landsortsdjupet...
"Den upptäckta läckan ligger i Landsortsdjupet ungefär 3 mil sydost om Nynäshamn. Den hittades under en expedition ledd av forskare vid Stockholms universitet och Linnéuniversitetet, enligt ett pressmeddelande från Stockholms universitet.
”Vi vet att det kan bubbla ut metangas från grunda kustnära havsbottnar i Östersjön, men jag har aldrig sett en så intensiv bubbelavgång tidigare och definitivt inte från ett så djupt område” säger Christian Stranne, docent i marin geofysik vid Stockholms universitet, i pressmeddelandet.
Metan är en kraftfull växthusgas som på kortare sikt har betydligt större klimatpåverkan än koldioxid. Men om metanet som pyser upp från havsbotten till sist når atmosfären är oklart men misstanken är att åtminstone en del gör det, uppger Christian Stranne till Sveriges Radio Ekot.
Men troligen är effekten av den nyupptäckta läckan på klimatet ganska liten eftersom det handlar om ett begränsat område.
– Jag tror inte finns anledning att vara jätteoroad för det här. Men det kan bli intressant om det visar sig att det finns många liknande området där det också bubblar, säger Stranne till radion.
Det läckande området utanför Nynäshamn är omkring 20 kvadratkilometer stort och ligger på runt 400 meters djup.
Forskarna såg att vissa bubblor steg flera hundra meter från havsbotten vilket de beskriver som förvånande. Att bubblorna kan stiga så pass högt innan de spricker skulle kunna vara kopplat till syrebristen i Östersjön, misstänker forskarna.
De ska nu undersöka den nyfunna läckan ytterligare och om det finns liknande metangasutsläpp på andra platser i Östersjön."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram