"1905 övertog Ericsson koncessionen för telefonverksamheten i Mexico City med omnejd. Koncessionen förvärvades ursprungligen av José Sitzenstatter. Inledningsvis drevs verksamheten som ett konsortium av olika ekonomiska intressen. 1909 började verksamheten bedrivas inom det nybildade Mexikanska Telefonaktiebolaget Ericsson bolag, som på spanska hette Empresa de Teléfonos Ericsson SA. Här kommer vi att hänvisa till företaget som Mexeric.
När Ericsson inledde sin verksamhet i Mexiko hade ett annat företag varit verksamt sedan 1880-talet - Mexican Telephone and Telegraph Company, eller Compania Telefónica y Telegrafica Mexicana SA. För enkelhetens skull kommer vi att kalla det Mexicana.
Företagen hamnade snart i en situation med hårdast möjliga konkurrens. Av de två växte Mexeric snabbast. Efter tio års drift hade den ett större antal abonnenter än sin konkurrent. Detta kan delvis förklaras av det faktum att det amerikanska företaget, till skillnad från Mexeric, konfiskerades av staten under det besvärliga decenniet som Mexiko upplevde efter 1910. Mexicana var i statliga händer fram till 1925, då American International Telegraph &; Telephone Corporation (ITT) tog kontroll över företaget. Detta var startskottet för återkomsten av den intensifierade konkurrensen mellan Mexeric och Mexicana.
I Ericssons arkiv finns ett antal rapporter som skickats från det mexikanska dotterbolaget till moderbolagets huvudkontor. De flesta av dessa rapporter innehåller rubriken "Mexicana". Det är inte bara möjligt att läsa om konkurrentens handlingar, utan också de metoder som antagits av båda sidor för att vinna striden om abonnenter. År 1929 skickade ingenjör Hugo Lindqvist, Mexerics VD, en rapport där han skrev att alla linjer på hembygdslinjen hade skurits ner vid två tillfällen, att en telegrafstolpe hade slagits ner vilket ledde till ett haveri i tjänsten och att en annan stolpe hade ryckts upp med rötterna och släpats 200 meter. Hugo Lindqvist hade därför kontaktat kommunikationsministern och satt ut annonser i tidningarna. Han hoppades att om Mexicanas orättvisa metoder avslöjades skulle företaget framstå i ett dåligt ljus.
Mexeric hade, åtminstone periodvis, myndigheternas stöd. Hugo Lindqvist rapporterade till Karl Fredrik Wincrantz, Ericssons VD, om ett möte han haft med chefen för arbetsmarknadsdepartementet i december 1929. Ministern hade gett värdefull information vid det tillfället, inklusive det faktum att efter att Mexicana hade infört ett automatiskt system hade företaget tvingats säga upp ett antal anställda och hade förlorat ett stort antal abonnenter - så mycket som 20 procent. Enligt ministern föredrog allmänheten det manuella systemet som fortfarande till stor del användes av Mexeric. Mexicanas anställda hade också påpekat för abonnenterna under installationen av det automatiska systemet att tjänsten skulle vara extremt dålig.
Lindqvist fick denna information "dels för att han (ministern) såg det som sin plikt att motverka nordamerikanskt inflytande och dels för att han ville hjälpa mig personligen". Lindqvist tog informationen med en generös nypa salt. För att verkligen ta reda på vad folk tyckte om det automatiska systemet bestämde han sig för att skicka "Hemliga Svenssons hantlangare" på spaning. Man undrar vilka dessa hantlangare egentligen var.
Bland sina anställda hade Mexeric en engelsk-spansk sekreterare, Bardet. Hon hade träffat en högre chef från Mexicana på en fest och han hade erbjudit henne en stor summa pengar för att ge lite information om Mexeric. Fru Bardet berättade hela historien för Lindqvist. De två kom överens om att Bardet skulle ordna ett möte med Mexicana-chefen på Mexerics kontor samma kväll.
Naturligtvis var Lindqvist på kontoret för att ta hand om "gästen". Han var intresserad av att känna till besökarens verksamhet. Som väntat fick han inget tillfredsställande svar på frågan. Slutligen sa Mexicana-medarbetaren något om att vara intresserad av allmänna uppgifter om företaget, som senare skulle publiceras. Lindqvist lovade honom dessa detaljer, men påpekade att han också skulle skriva till chefen för Mexicana för att säga att en offentlig begäran om informationen borde göras. En kopia av brevet skickades till Mexikos kommunikationsminister.
Av de två företagen verkar Mexicana ha varit provokatören. Mexeric verkar å sin sida ha varit snabb med att berätta historier för de statliga myndigheterna.
"Mexikanska soldater paraderar på nationaldagen. Passerar under "Ericsson" Arch.
Ericssons telefonbolag i Mexico City fick en svår start. Kort efter bildandet av Mexikanska Telefonaktiebolaget Ericsson (Mexeric) den 1 januari 1909 dog två av bolagets styrelseledamöter och mest framstående initiativtagare. SAT:s vd H T Cedergren avled i april och Ericssons vd Axel Boström tre månader senare, i juli.
I ett brev till Ericssons nytillträdde VD Hemming Johansson, daterat den 19 september 1909, tar Mexerics VD Erik Östlund upp flera ersättningsfrågor som fortfarande var olösta till följd av de två styrelseledamöternas död. Mellan raderna kan skribentens oro för företagets framtid skönjas.
Men när företagets första verksamhetsår hade avslutats hade antalet abonnenter anslutna till Mexeric-nätverket mer än fördubblats. Tidigare oro gav snabbt plats för jubel.
Men euforin skulle bli kortvarig. Mexiko själv var på tröskeln till kaos. År 1911, samma år som Mexerics stora telefonväxel i Victoria stod klar i centrala Mexico City, drevs landets president och diktator, Porfirio Diaz, från makten. Detta markerade början på ett långt och blodigt inbördeskrig. I nästan tio år kämpade olika revolutionära fraktioner mot landets konservativa etablissemang och sinsemellan.
Sigfrid Mohlström, en av Östlunds närmaste kollegor, fick i uppdrag att försöka demonstrera med Pancho Villa, som senare skulle bli en legendarisk revolutionär. Eftersom det var brist på träd i staden och omgivningen hade Villa och hans män börjat klippa telefonlinjerna för att hänga sina motståndare från polerna. Mohlström övertygade Villa om att det skulle vara lättare att hålla sig informerad om motståndarnas aktiviteter genom ett fungerande telefonsystem, så Villa lovade att lämna Mexikos telefonstolpar i fred.
Mohlström ledde också arbetsstyrkan när Victoriabörsen besköts av granatkastare och andra vapen under tio dagars gatustrider 1913. Ett dödsfall registrerades när medlemmar av en patrull som krävde tillträde sköt genom utbytets ytterdörr och kulorna träffade och dödade en mexikansk anställd. Trots extremt svåra arbetsförhållanden kunde de mexikanska operatörerna och reparationspersonalen hålla utbytet igång under hela tiodagarsperioden.
Företagets situation försämrades ytterligare när första världskriget bröt ut 1914. Sjöblockader skapade stora svårigheter att leverera telefonmaterial till Mexiko.
Den mycket svåra situationen i mitten av det andra decenniet av 20-talet påverkade allvarligt den mexikanska arbetskraften och slipande relationer utvecklades mellan de anställda. Erik Östlunds ställning började nu utmanas på vissa håll. I en rapport till styrelsen i Sverige konstaterade Mexerics tekniske direktör Helge Rost att i princip allt som Östlund gjorde var fel. Han hävdade att Östlund "misskötte den löpande verksamheten" och var "hänsynslös i sin behandling av kunder". Sveriges generalkonsul i Mexiko, Folke Cronholm, påverkades av dessa anklagelser och anslöt sig till den kritik som riktades mot Östlund. År 1916 skickade styrelsen Oskar Grabe, en teknisk expert, till Mexiko för att undersöka situationen inom det mexikanska företaget.
Grabe fann ingen grund för de anmälningar som riktats mot Erik Östlund och uppgav att situationen enligt hans uppfattning enbart berodde på "ryktesspridning". Kort efter Grabes återkomst till Sverige hamnade Östlund i fängelse. På grund av inflationsrisken hade Mexeric avvisat de sedlar som tryckts av den mexikanska regeringen och var bara beredd att acceptera mynt som betalning. Detta betraktades som en kriminell handling av den tidens regim. Östlund släpptes efter tre dagar efter påtryckningar från bland annat generalkonsul Folke Cronholm. Cronholm var ytterst ovillig att agera skyddsängel och skrev senare ett skarpt kritiskt brev till Östlund efter hans frigivning. I brevet noterade han att detta var hans "sista varning" till Östlund.
Men Mexerics styrelse röstade fram företagets vd för sitt fulla stöd och Cronholms inställning till Östlund ledde till att han tvingades avskedas som generalkonsul. Han ansågs ha skadat svenska affärsintressen i Mexiko. En annan bidragande orsak var att Cronholms överordnade, Sveriges utrikesminister, vid den tiden var K A Wallenberg, halvbror till Mexerics styrelseledamot Marcus Wallenberg.
Trots svåra interna konflikter och inbördeskrig och världskrig lyckades Erik Östlund och hans kollegor öka antalet Mexeric-abonnenter under decenniet 1910-1920. I början av 1910, efter det första verksamhetsåret, hade företaget 3 781 abonnenter. Vid slutet av 1919 hade denna siffra stigit till 12 680. Faktum är att Mexeric visade en årlig vinst under hela 1910-talet. På grund av den ständigt avskrivningsbara mexikanska peso investerades vinsten främst i fastigheter - liksom i majs, ris och bönor.
När fred slutligen uppnåddes i inbördeskriget i början av 1920-talet såg framtiden ljus ut för Mexeric, men nya problem låg precis runt hörnet."