Thomas McKittrick

2023-05-31
...och så anstränger vi oss lite grann och påminner oss om vem det var som var hans mentor och som var detsamma åt Hjalmar Schacht, när det gällde reformationen av det svenska banksystemet.

https://carlnorberg.se/2018/07/08/hur-kunde-felix-somary-veta/?fbclid=IwAR17XZkwPJVxT1YkGYanQ6U1wZZFy-I15CSVt5F4ZumMMAFGHfxvrn4Ofac

https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/hitlers-american-banker?fbclid=IwAR0nTRtuMwl20-qtSjBI2lppOfnDXMkY1Ebw41LW6Kb6ywHd81I8vY6xifI

"Efter att Thomas McKittrick, tidigare president för Bank for International Settlements, dog på ett äldreboende i New Jersey 1970, vid 81 års ålder, hyllade New York Times honom som världsfinansiär. Hans korta dödsruna beskrev honom som en man som vågade delta i ett bankmöte i Schweiz 1940 "inom hörhåll av en fransk-tysk artilleriduell", medan hans kamrater röstade genom ombud istället. Men som många dödsannonser var McKittricks dödsnotis mer anmärkningsvärd för vad den utelämnade.
Som chef för BIS, med huvudkontor i Basel, från 1940 till 1946, spelade McKittrick en avgörande roll i att medverka till Hitlers krig – och samtidigt avslöjade detaljer om sina nazistiska kollegor för sina vänner i Washington DC På McKittricks vakt, BIS accepterade villigt plundrat nazistiskt guld, genomförde valutaaffärer för Reichsbank och erkände den nazistiska invasionen och annekteringen av erövrade länder. Genom att göra det legitimerade den också de nationella bankernas roll i de ockuperade länderna när det gäller att tillägna sig judiskägda tillgångar. Faktum är att BIS var så oumbärligt för det övergripande nazistiska projektet att Reichsbanks vicepresident Emil Puhl – som senare ställdes inför rätta för krigsförbrytelser – en gång hänvisade till BIS som Reichsbanks enda "utländska filial". Under krigets sista månader, när amerikanska GI:er kämpade sig igenom Europa,
Men McKittrick var också en nyckelkontakt mellan de allierade och nazisterna, och skickade information fram och tillbaka från Washington till Berlin. Hans förhållande till det tredje riket uppmuntrades både av fraktioner inom utrikesdepartementet och av ledningen för Office for Strategic Services, föregångaren till Central Intelligence Agency. Han fungerade också som en back-kanal mellan anti-nazistiska tyska affärsintressen och USA – och i slutändan hjälpte han till att bevara den tyska industrins makt efter kriget, över motståndet från inte mindre en person än finansminister Henry Morgenthau.
Född i St. Louis 1889, tog McKittrick examen från Harvard 1911. Han gick med i den amerikanska armén 1918, i slutet av första världskriget, och skickades till Liverpool, England. Där utstationerades han till brittisk militär underrättelsetjänst och kontrollerade att inga spioner använde hamnen för att passera in och ut ur landet. Efter vapenstilleståndet i november 1918 sändes McKittrick till Frankrike för att arbeta med de allierade ockupationsstyrkorna. Året därpå återvände han till New York och började arbeta på Lee, Higginson & Company, då ett välkänt investeringshus i Boston.
1921 skickades McKittrick till London för att arbeta för företagets brittiska flygel, och han gjordes till partner. Han byggde snabbt upp ett imponerande kontaktnät med internationella kopplingar. Mycket av hans tid ägnades åt att arbeta med tyska lån och investeringar, av vilka många arrangerades av John Foster Dulles, då en advokat som arbetade på den oerhört mäktiga advokatbyrån Sullivan och Cromwell. McKittrick njöt av sin tid i London och blev en slags heders-engelsman, komplett med en butler som strök sitt exemplar av Times of London varje morgon innan han läste den.
McKittricks engagemang i BIS började 1931, när han gick med i German Credits Arbitration Committee, som avgjorde tvister som involverade tyska affärsbanker. En av de andra två medlemmarna var Marcus Wallenberg, från Enskilda Bank, som lärde McKittrick om den internationella finanskrisens krånglighet. Marcus och hans bror Jacob var två av de mäktigaste bankirerna i världen. Under kriget använde bröderna Wallenberg Enskilda Bank för att spela på båda sidor och skörda enorma vinster. (Deras brorson Raoul skulle senare rädda tiotusentals ungerska judar innan han försvann in i den sovjetiska gulagen, övergiven av sina farbröder.) I maj 1939 erbjöds McKittrick posten som president för BIS, vilket han lätt accepterade. När han väl var på ämbetet förblev Marcus Wallenberg hans viktigaste mentor,
Vid första anblicken verkade McKittrick vara ett konstigt val att driva världens mest inflytelserika bank, särskilt under krigstid. Han var utbildad jurist utan direkt erfarenhet av centralbanksverksamhet. Men det spelade ingen roll, för McKittrick var den idealiska kontaktpersonen mellan båda sidor: han var amerikan, och därmed, när han utnämndes 1940, medborgare i ett land som fortfarande var neutralt i det växande kriget mellan axeln och Allierade. Han hade utmärkta kontakter i Washington och på Wall Street, i London och Berlin.
BIS grundades i Basel 1930, där det fortfarande har sitt huvudkontor idag. Uppenbarligen inrättats som en del av Young Plan för att administrera tyska skadeståndsbetalningar för första världskriget, dess verkliga syfte var detaljerat i dess stadgar: att "främja samarbetet mellan centralbanker och att tillhandahålla ytterligare faciliteter för internationella finansiella transaktioner." Etableringen av BIS var kulmen på centralbankernas decennier gamla dröm om att få en egen bank – kraftfull, oberoende och fri från störande politiker och nyfikna reportrar. Enligt villkoren i grundfördraget kunde bankens tillgångar aldrig beslagtas, inte ens i krigstid. Mest lyckligt av allt, BIS var självfinansierande och skulle vara i evighet. Dess kunder var dess egna grundare och aktieägare – centralbankerna. BIS, skröt Gates McGarrah,
Baserat på ett före detta hotell nära Basels centralstation, gjorde BIS sig snabbt till huvudpelaren i det nya internationella globala finansiella systemet i en tid av världsomspännande finanskris. Den organiserade räddningsaktioner för Österrike, Spanien och Ungern. Det tillhandahöll banktjänster för centralbanker. Dess årliga rapporter om tillståndet i den globala ekonomin behövdes snart läsas i världens statskassor. Varje månad samlade BIS några av de mäktigaste centralbankerna i världen, under extremt hemlighetsfulla förhållanden, för att diskutera världsekonomin. Reportrar förbjöds att ens titta in i rummet där regissörerna träffades efter att de hade lämnat. Kabalen av centralbanker, med hjälp av sina många vänner på Wall Street, inklusive John Foster Dulles, den blivande amerikanska utrikesministern, och hans bror Allen Dulles,
Innan han flyttade till Basel hade McKittrick etablerat sig som en värdefull mellanhand för amerikanerna. I oktober 1939 bad advokater för Ernst Hanfstaengl, Hitlers tidigare propagandachef, McKittrick att tillhandahålla en karaktärsreferens för sin klient. Hanfstaengl, en Harvard-examinerad, hade bott i New York och var väl kopplad i det amerikanska högsamhället. Han återvände till Tyskland för att bli en av Hitlers tidigaste stödjare. Hanfstaengl utnämndes till utländsk presschef 1931, och hans uppgift var att presentera ett moderat, sofistikerat ansikte för journalister. Men hans excentriska manér, torra humor och nära koppling till Hitler gjorde honom till fiender, och han flydde 1937 och hamnade så småningom i ett brittiskt fångläger. McKittrick var redo att förklara att den före detta nazistiska spindoktorn inte skulle agera mot brittiska intressen om han släpptes fri – även om det är oklart hur McKittrick kunde veta detta. Hanfstaengl släpptes vederbörligen och skickades till USA, där han sammanställde psykologiska profiler av nazistiska ledare för amerikansk underrättelsetjänst.
McKittrick var en beundrare av det nya Tyskland och hade, liksom många i hans sociala och affärskretsar på den tiden, en ambivalent inställning till judar. Efter Kristallnatten, den tyska pogromen i november 1938, använde han sina kontakter för att hjälpa Rabbi Israel Mattuck, från Liberal Jewish Synagogue i London, att ordna invandringen av tyska judar. Mattuck skrev ett tacksamt meddelande och tackade McKittrick "hjärtligt". Senare, i augusti 1942, bad Paul Dreyfus, en bankir i Basel, McKittrick att skriva ett introduktionsbrev för honom till Leland Harrison, den amerikanska ambassadören i Schweiz. McKittrick var skyldig men gjorde sina känslor om Dreyfus tydliga i ett separat brev till Harrison. "Han är, som ni antar, en jude, men en bra sort som gör allt han kan för att hjälpa sina olyckliga landsmän."
McKittrick började arbeta i Basel i januari 1940. Krigsutbrottet i Europa utgjorde existentiella val för BIS-ledningen. Det fanns tre alternativ: likvidera banken, minska storleken och bli vilande tills fientligheternas slut, eller förbli så aktiv som möjligt inom gränserna för den förklarade "neutralitetspolitiken". Direktörerna var eniga – och tänkte redan före behoven av transnationellt kapital: BIS måste hållas igång för att hjälpa till med efterkrigstidens finansiella återuppbyggnad. McKittrick försäkrade de schweiziska myndigheterna att banken skulle vara neutral och att personalen inte skulle "föra politiska aktiviteter av något slag på uppdrag av några regeringar eller nationella organisationer."
Banken var verkligen en bisarr ö av neutralitet. Basel ligger på den norra schweiziska gränsen, med utsikt över både Frankrike och Tyskland. Bara några kilometer bort kämpade och dog allierade och nazistiska trupper. Men på BIS arbetade medborgare från motsatta sidor tillsammans i artig harmoni. Roger Auboin, managern, var en fransman. Paul Hechler, assisterande chef, var en tysk, en nazistisk partimedlem som undertecknade sin korrespondens " Heil Hitler",' som tysk lag krävde. Rafaele Pilotti, bankens sekreterare, var italienare. Brittiska medborgare arbetade också på banken. Efter Frankrikes fall evakuerades BIS och personalen tillfälligt från Basel, i väntan på en nazistisk attack. Men den tyska invasionen av Schweiz förverkligades aldrig. Schweiz var mycket mer användbart för nazisterna som en neutral tvättare av nazistiskt guld, en leverantör av hårdvaluta och en finansiell kanal till resten av världen än som ett annat territorium under nazistiskt styre.
Hur som helst visade sig McKittricks neutralitetsförklaringar snart vara värdelösa. Han och resten av bankens ledning gjorde BIS till en de facto-gren av Reichsbank. Detta var inte ett resultat av tröghet, passivitet eller byråkratisk lättja. Det följde av en rad medvetna politiska beslut. BIS accepterade nazistiskt guld som plundrats från ockuperade länder som Belgien fram till krigets sista dagar, då även neutrala länder vägrade plundring. BIS erkände tvångsinkorporeringen av 10 länder, inklusive Frankrike, Belgien, Grekland och Nederländerna, i Tredje riket. BIS tillät de nazistiska ockupationsregimerna att ta ägandet av dessa nationers BIS-aktier, så att Axis-blocket hade 64,7 procent av bankens röstandel. Styrelsemötena avbröts, men bolagsstämmorna fortsatte, där medlemsbankerna röstade genom ombud.
McKittrick var särskilt nära Emil Puhl, Reichsbanks vicepresident, som McKittrick beskrev som sin vän. Puhl, som var chef för BIS, var en regelbunden besökare i Basel. Hösten 1941 gav McKittrick Puhl en handledning om Lend-Lease-programmet, enligt vilket USA försåg de allierade med vapen, ammunition och annan krigsmateriel. Lagen, som antogs i mars samma år, markerade i praktiken slutet på USA:s neutralitetspolitik. Men USA:s inträde i kriget påverkade inte McKittricks hjärtliga och produktiva relation med Reichsbank. Puhl skrev om McKittrick i september 1942, "Varken hans personlighet eller hans sätt att bedriva affärer har varit anledning till någon som helst kritik."
Reichsbank uppskattade mycket sitt förhållande till BIS. Berlin fortsatte att betala ränta på BIS:s förkrigsinvesteringar i Tyskland, även om den räntan bidrog till bankens utdelningar, som betalades ut till dess aktieägare, inklusive Bank of England. Genom BIS bidrog alltså Nazityskland till Storbritanniens krigstida ekonomi. Det var ett pris värt att betala, ansåg Puhl. En del av BIS:s utdelningsbetalningar till aktieägare i nazi-ockuperade länder gick via Reichsbank, vilket gav Berlin tillgång till valutatransaktionerna och gjorde det möjligt för den att ta ut en avgift för sina tjänster.
Hermann Schmitz, VD för IG Farben, det gigantiska nazistiska kemikaliekonglomeratet, och en BIS styrelseledamot, skickade sina uppriktiga nyårsönskningar till McKittrick i januari 1941. Schmitz skrev: "För deras vänliga önskningar för jul och nyår, och för deras lyckönskningar för min 60-årsdag, jag sänder mitt uppriktiga tack. Som svar sänder jag er mina hjärtliga önskningar om ett framgångsrikt år för Bank for International Settlements.” Det skulle säkert bli ännu ett välmående år för IG Farben, vars dotterbolag tillverkade Zyklon B, gasen som användes för att mörda miljontals judar.
***
Vintern 1942 reste McKittrick till USA. Hans återkomst till New York var samtalsämnet på Wall Street. Den 17 december 1942 stod Leon Fraser, en amerikansk bankir och själv tidigare BIS-president, värd för en middag för McKittrick på University Club. Trettiosju av USA:s mäktigaste finansmän, industrimän och affärsmän samlades till hans ära. De inkluderade presidenterna för New York Federal Reserve, National City Bank, Bankers' Trust och General Electric, såväl som en tidigare undersekreterare för finansministeriet och en tidigare USA-ambassadör i Tyskland. Standard Oil, General Motors, JP Morgan, Brown Brothers Harriman, flera försäkringsbolag och Kuhn Loeb skickade också chefer. Det var förmodligen den största enskilda sammankomsten av Amerikas krigsprofitörer. Många av dessa företag och banker hade, som McKittrick,
Men trots McKittricks kraftfulla kontakter på Wall Street kom BIS under press från finansdepartementet, där Henry Morgenthau och hans medhjälpare, Harry Dexter White, var bankens mäktigaste fiender. White var snål med McKittrick och beskrev honom som "en amerikansk president som gör affärer med tyskarna medan våra amerikanska pojkar slåss mot tyskarna." BIS, som alla schweiziska banker, behövde en licens för att verka i USA, och den hade återkallats 1941. McKittrick anlitade John Foster Dulles för att få licensen upphävd. Han träffade också Morgenthau. Mötet gick inte bra. Morgenthau gick ut efter 20 minuter och rekommenderade att McKittrick rådfrågade finansexperter.
McKittrick nekades sedan tillstånd att återvända till Basel. Han tillbringade sin tid medan han väntade på att hans pass skulle utredas av OSS-agenter om underrättelserna han hämtade från sina nazistiska kontakter. Det blev ett rikt drag. Hitler, avslöjade McKittrick, hade blivit obeslutsam. "Istället för att ha en bestämd plan utarbetad, och fullfölja den obevekligt, byter han från en plan till en annan", noterade OSS-rapporten från McKittricks intervju. Det gick till och med rykten om att han hade börjat dricka. Trots de skyhöga förlusterna på östfronten och kapitulationen vid Stalingrad, trodde de flesta tyskar, förklarade McKittrick, fortfarande på statlig propaganda. Han berättade hur en vän till honom i Reichsbank sa att han var tvungen att lämna Tyskland då och då, annars skulle han själv börja tro på propagandan.
Något av det mest spännande material som OSS erhållit från McKittrick beskrev hans roll som en bakkanal mellan antinazistiska tyskar och USA. McKittrick berättade för OSS att han fick "fredskännare" från icke- eller antinazistiska tyskar två gånger i månaden. Alla hävdade dock att även om en överenskommelse gjordes, skulle Tyskland förbli den dominerande europeiska makten "med fria händer i öst och ett stort mått av ekonomisk kontroll i Västeuropa." McKittrick betonade också starkt BIS:s framtida användning i planeringen av efterkrigsordningen. "Även om den inte sysslar med politiska angelägenheter, erbjuder den möjligheter för diskussion om efterkrigstidens finansiella och ekonomiska frågor," skrev författaren till OSS-memoet,
McKittrick kom äntligen tillbaka till Basel i april 1943. Trots hans lobbying och John Foster Dulles juridiska råd avslogs BIS:s begäran om undantag, och bankens medel i USA förblev frysta. Det var många i Washington som frågade varför utrikesdepartementet hade förnyat McKittricks pass och låtit honom återvända till Basel, när det stod klart att BIS hjälpte nazisternas krigsinsats. Svaret var 60 mil söderut, i Bern, vid Herrengasse, 23.
Där drev McKittricks gamla vän Allen Dulles den schweiziska grenen av OSS. McKittrick, även känd som OSS-kodnamn 644, träffade regelbundet Dulles och den amerikanske ambassadören Leland Harrison. De tre männen, mindes McKittrick, pratade mer fritt "i dessa möten än vid någon annan tidpunkt." Dulles och Harrison ville veta allt McKittrick visste, särskilt om nazistiska pengakanaler. McKittrick, upptäckte de, visste mycket. Till exempel höll BIS guld åt Reichsbank, så ibland, när räntan skulle betalas på bankens investeringar, hjälpte BIS sig helt enkelt till det nazistiska guld som den innehade för att täcka betalningarna. Vid andra tillfällen lånade tyskarna BIS-guld för sina affärer med schweiziska banker. Detta mysiga arrangemang orsakade ingen oro på BIS, sa McKittrick, eftersom "vi visste att de skulle ersätta det.
OSS-telegram 3589-90, skickat den 25 maj 1944 – vid en tidpunkt då tusentals judar fortfarande deporterades varje dag till Auschwitz, där de flesta omedelbart mördades – registrerar Puhls farhågor, inte att kriget var förlorat, utan att Reichsbank kan förlora sin privilegierade position under rekonstruktionen:
För inte så länge sedan hade vår 644 [McKittrick] två långa samtal med Puhl från Reichsbank. Den senare var extremt deprimerad, inte så mycket av tanken på nazisternas nederlag, utan av situationen, som Tyskland kommer att behöva brottas med senare. Reichsbank har varit engagerad i arbetet med planer för återuppbyggnaden, och uppenbarligen kan de inte se var en effektiv början kan göras.
Avsekretessbelagda OSS-dokument avslöjar att McKittrick spelade en central roll i en amerikansk psykologisk krigföringsoperation känd som "Harvard-planen", som syftade till att undergräva moralen hos tyska affärsmän – och deras stöd till nazistregimen. OSS-kontoret i Stockholm publicerade ett krigstidsnyhetsbrev kallat "Information för tyskt företagande", vars syfte var att antyda att samarbetet nu skulle ge god utdelning efter den allierade segern.
Den 1 februari 1945 skrev David Williamson, en tjänsteman på OSS Morale Operations-avdelningen, till kodnamnet 110—Allen Dulles. Williamson föreslog för Dulles att han skulle starta en liknande psykologisk krigföringsoperation i Schweiz. Han bifogade lite utkast till material. Noterbart var att allt material hade passerats av utrikesdepartementet innan det skulle distribueras. Den avslöjade hur McKittrick arrangerade avtal med nazistiska industrimän för att garantera deras vinster efter kriget var över. "Det nya avtalet kommer att garantera de tyska exportintressena under denna andra period en exportinkomst som åtminstone motsvarar deras intäkter före kriget oavsett det förväntade avbrottet i den tyska kartellkontrollen", löd dokumentet. Ett andra stycke beskrev hur, även när allierade flygare bombade Tyskland, förhandlingar pågick för att "bevara rikets industriella substans". Alla som ifrågasatte detta var bara en "vänsterradikal", enligt McKittrick:
Thomas H. McKittrick, den amerikanske presidenten för BIS, har meddelat sitt beslut att fortsätta sina ansträngningar för ett nära samarbete mellan den allierade och tyska affärsvärlden, oberoende av motståndet från vissa vänsterradikala grupper; i dessa ansträngningar räknar han med full hjälp från det amerikanska utrikesdepartementet. "Efter kriget kommer sådana överenskommelser att vara ovärderliga", sa McKittrick.
För Morgenthau och White var sådana "överenskommelser" helt enkelt förräderiska. De ville att landet skulle avindustrialiseras och de tyska kartellernas makt bröts för alltid. För ett kort ögonblick verkade det som om de kunde triumfera. I juli 1944 träffades de allierade i Bretton Woods för att planera efterkrigstidens finansiella system. Det skulle bli en ny internationell valutafond och en internationell bank för återuppbyggnad och utveckling. En resolution antogs som kräver att BIS upplöses "så snart som möjligt."
Men bröderna Dulles och deras allierade, som hävdade att Tyskland måste återuppbyggas så snabbt som möjligt som ett bålverk mot Sovjetunionen, triumferade över Morgenthau och White. BIS lämnade tillbaka det plundrade nazistguldet, och uppmaningarna till dess upplösning försvann. Idag är banken rikare och mer okränkbar än någonsin. Förra året gjorde BIS en skattefri vinst på 1,36 miljarder dollar – en imponerande summa för en bank med bara 140 kunder. I slutändan fick McKittrick rätt: de avtal han förmedlade var verkligen "ovärderliga".
Efter att han avgick som BIS-president 1946 utsågs McKittrick till vicepresident för Chase National Bank i New York, med ansvar för utländska lån. Han hyllades till och med av dem vars stöldgods, i form av plundrat nazistguld, han hade handlat: Samma år bjöds McKittrick in till Bryssel och dekorerades med Belgiens kungliga kronorder. Äran, noterade ett pressmeddelande, var "som ett erkännande av hans vänliga inställning till Belgien och hans tjänster som ordförande för Bank for International Settlements under andra världskriget."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram