Regeringen Letar Samhällsfastighetsköpare

2023-05-31

Tänk så det kan bli...
Men verkar inte detta närmast lite planerat och koordinerat, på något ynka pynka sätt och vis... 😉

https://www.di.se/nyheter/di-erfar-regeringen-letar-kopare-av-samhallsfastigheter/?fbclid=IwAR2wB63SRCoiycFpN3N3t07Ufv6M7ekrzC9MiSUw8E018In0ptW8qXJ2LqQ
" SBB, en av de största ägarna av samhällsfastigheter i Sverige, befinner sig i djup kris.
Samtidigt har finansdepartementet i dagarna ringt runt till stora investerare och förhört sig om intresset för att köpa just samhällsfastigheter, uppger källor för Di.
Regeringen, i sammanhanget med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i spetsen, har förhört sig om intresset att köpa samhällsfastigheter bland stora svenska institutionella investerare, uppger källor till Di.
Den redan allvarliga krisen för Ilija Batljans fastighetsbolag SBB fördjupades ytterligare när kreditvärderingsinstitutet Fitch i fredags meddelade att det sänker bolagets kreditbetyg till så kallad skräpstatus.
Under helgen som följde fick stora svenska institutionella investerare samtal från regeringskansliet, där finansdepartementet ställde frågor om deras syn på fastighetsmarknaden. Enligt Di:s uppgifter förhörde sig departementet bland annat om intresset för att köpa så kallade samhällsfastigheter, det vill säga fastigheter som används av, och är anpassade för, skattefinansierad verksamhet – exempelvis utbildning och sjukvård.
Just samhällsfastigheter utgör merparten av SBB:s bestånd, och krisbolaget är en av de största ägarna i segmentet i Sverige.
”Ja, statssekreteraren ringde och frågande allmänt om vi kunde vara köpare till eventuella bestånd som kommer ut”, uppger en företrädare för en svensk institutionell investerare, som vill vara anonym, till Di.
SBB ska inte ha nämnts vid namn i samtalen, men ingen annan stor svensk ägare av samhällsfastigheter befinner sig under motsvarande press att sälja tillgångar.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) bekräftar att regeringen haft samtal med fastighetsinvesterare, men vill inte gå in på några detaljer.
”Vi har haft en dialog med olika institutionella ägare för att bilda oss en uppfattning om hur marknaden ser på situationen, och den har vi haft i närtid”, säger han till Di.
Niklas Wykman nämner inte SBB eller något annat enskilt fastighetsbolag, men beskriver vad som nu är att vänta i pressade fastighetsbolag.
”Det som kommer behöva ske här om någon har för lite kapital eller har tagit på sig för mycket risk är att man kan behöva öka kapitalet, antingen genom att man har nyemissioner eller genom att man säljer delar av verksamheten”, säger han och fortsätter:
”Vi har pratat med institutionella investerare och det finns ett intresse för svenska fastigheter, och skulle det visa sig att det här inte kan lösa sig på marknaden finns det givetvis möjlighet att agera på annat sätt, men där är vi inte nu.”
Vänsterpartiet har föreslagit att regeringen ska snabbutreda en statlig förköpsrätt som är applicerbar på SBB:s fastighetsbestånd, för att undvika att samhällsfastigheter hamnar hos ”oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare”.
Niklas Wykman vill inte kommentera förslaget, med hänvisning till att det gäller ett enskilt bolag. Men om marknaden inte kan hantera de problem som finns i den kommersiella fastighetssektorn finns både djup och bredd i den befintliga statliga verktygslådan, anser han.
”Och Sverige har flera gånger visat att regering och riksdag kan agera snabbt ihop om sådana behov skulle uppstå”, säger han.
Vad gäller just samhällsfastigheter förväntar sig Niklas Wykman att ägare tar ansvar.
”Om man har samhällsviktiga fastigheter förväntas man också ta sitt samhällsansvar”, säger han.
Vad innebär det?
”Jag tänker inte gå in på det mer än så, men det är klart att det är viktigt med att långsiktigt förtroende mellan fastighetsägare och hyresgäst.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram