Efterlyst libanesisk riksbankschef

2023-05-26

Men det är väl aldrig så att den centralbanken ligger bakom finansiering av rätt så tvivelaktiga verksamheter...

"Libanons riksbankschef Riad Salameh, 72, hyllades fram till 2019 som en gudfader – han var mannen bakom en stabil valuta och en stark återhämtning av den libanesiska ekonomin.

Nu anklagas han för korruption och penningtvätt – och är efterlyst av flera europeiska länder.

Många av de toppolitiker som styr Libanon tillhör miliser som stred mellan 1975 och 1990. Efter inbördeskriget delade krigsherrarna makten och började återuppbygga landet vars huvudstad Beirut en gång i tiden kallades ”Mellanösterns Paris”.

Centralbankschefen Riad Salameh var med hela vägen.

Fram till 2019 gjorde Salameh narr av dem som varnat för en överhängande ekonomisk kris i Libanon, och statens ledare applåderade honom. Men innan året var slut började Libanon gå igenom en ekonomisk kris som av Världsbanken har kallats för en av de värsta i världen på över 150 år.

Många av centralbankens miljarder dollar, som tros ha överstigit 100, sades ha försvunnit. Centralbanken hindrade befolkningen från att ta ut sina besparingar i dollar, och det nationella pundet tappade så småningom cirka 98 procent av sitt värde.

Salameh, som suttit på sin post sedan 1993, började utredas i EU. Riksbankchefen anklagades bland annat för förskingring av offentliga medel och tvätt av hundratals miljoner dollar med hjälp av sin kvinnliga assistent och bror.

Efter att han förra veckan inte dök upp på ett förhör som han hade kallats till i Frankrike, där han också är medborgare, begärdes han häktad genom Interpol. I tisdags informerades Libanon om att Salameh är efterlyst även i Tyskland.

De styrande i Libanon har lyckats undvika att utlämna riksbankschefen till de europeiska rättsväsendena genom att inleda en utredning med honom i hemlandet. På onsdagen utfärdades ett beslut som förbjöd riksbankschefen att resa.

Många libaneser har i både sociala medier och intervjuer utryckt sin rädsla för att den rättsliga processen inte kommer att leda till något resultat – vilket hände efter hamnexplosionen i Beirut 2020.

Salameh vägrar att avgå, trots en begäran från ekonomiministern, och hävdar att han inte har begått något fel. Den tillfälliga regeringen, som sammanträder på fredagen, har inte avskedandet av Salameh på dagordningen.

Om riksbankschefen sitter kvar på sin post medan så omfattande utredningar pågår kan det försvaga Libanons möjlighet att få stöd och finansiering från det internationella samfundet. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram