Crowd1 & Grovt Ekobrott

2023-03-28
Såklart... Det exponeras bedrägerier varje timme nu.......
https://www.svd.se/a/GM6jyx/svd-avslojar-ekobrottsmyndigheten-utreder-crowd1-i-sverige?fbclid=IwAR3E32L4q3JoJmNWmu2Rjtc964Kkhbz-eTXAR3RGK5gQddsK4PWttIM6al8
Pyramidens hemlighet – grovt ekobrott utreds
Det skulle bli världens största säljpyramid. It-ikonen Johan Staël von Holstein användes som frontman.
Nu misstänks flera nyckelpersoner för grov ekonomisk brottslighet, kan SvD avslöja i nya podden ”It-ikonen och pyramidpengarna.” Lyssna på avsnittet här.
It-ikonen och pyramidpengarna⬇️
Crowd1 lovade att förändra världen och hjälpa människor ur fattigdom. Frontmannen Johan Staël von Holstein trodde att de skulle vinna Nobels fredspris.
Men ingenting blev som han hade tänkt. Erik Wisterberg möter den ångerfulle kändisentreprenören, poliserna som slog till i gryningen och medlemmarna som undrar var deras pengar har tagit vägen. En dokumentär från SvD.
Utåt ser allt ut som vanligt. Den svenske entreprenören Jonas Werner sitter i en vit fåtölj på Crowd1:s kontor i Dubai. Bakom honom roterar ett skinande mynt. En symbol för den kryptovaluta som Crowd1 håller på att lansera.
– Vi kommer att bli bland de fem största, efter bitcoin och ethereum, säger Jonas Werner i ett marknadsföringsklipp den 16 februari.
Det är budskapet till de omkring 50 miljoner medlemmar som uppges ingå i Crowd1:s gigantiska säljpyramid, där den som snabbt värvar in nya betalande medlemmar lovas tusentals kronor i bonus.
Men bakom kulisserna finns en hemlighet, som förblivit dold i nära ett halvår. I SvD:s podd-dokumentär “It-ikonen och pyramidpengarna” avslöjas uppgifter som bolaget har instruerat sina anställda att inte prata om.
Minst tre personer i toppskiktet av Crowd1:s svenska verksamhet har delgivits misstanke om brott. En förundersökning pågår sedan november 2022.
Brottsrubriceringen är grov näringspenningtvätt, där maxstraffet är sex års fängelse.
Carl Asterius säger att utredningen är i sin linda. Han väntar på information från andra länder.
Carl Asterius, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, leder förundersökningen.
– Ett misstänkt pyramidspel ligger förvisso i botten på vår utredning, men vår brottsmisstanke handlar om huruvida hanteringen av pengar in till Sverige och i Sverige är brottslig, säger han.
Samtliga tre misstänkta förnekar brott, uppger deras advokater för SvD.
Crowd1 lanserades på bred front 2019, med stora visioner. It-ikonen Johan Staël von Holstein rekryterades som vd för det tätt sammankopplade företaget Impact Crowd Technology, ICT.
Detta företag skulle 2020 ta över Crowd1:s verksamhet, anpassa den till EU:s lagar och förse säljnätverket med digitala produkter. Mot medlemmarna påstod Crowd1 att det redan var klart.
– Jag har börsnoterat tre företag, detta kommer att bli det fjärde, sade Johan Staël von Holstein på ett av Crowd1:s marknadsföringsevent i början av 2020.
Det utlovade övertagandet skedde inte, men Johan Staël von Holstein förblev en frontfigur i marknadsföringen.
Han är enligt SvD:s uppgifter inte misstänkt för brott. Detsamma gäller Crowd1:s grundare Jonas Werner, tidigare styrelseordförande i det svenska dotterbolaget.
SvD granskade Crowd1 redan sommaren 2020. I slutet av det året meddelade företaget att Johan Staël von Holstein lämnade sitt jobb på grund av ”hälsoskäl”.
Det var långt ifrån hela sanningen.
I dokumentären, som är en del av SvD:s poddserie Blenda, berättar Johan Staël von Holstein för första gången om sveken, bråken och de brutna löftena som fick honom att hoppa av.
– Det blev en ohållbar situation, säger han i ”It-ikonen och pyramidpengarna”.
– Jag är inte stolt över att jag varit där överhuvudtaget med tanke på hur det blev, fortsätter Johan Staël von Holstein.
Grundaren Jonas Werner har avböjt att kommentera brottsutredningen. Han ställde in en bokad intervju med SvD.
”Vi kommenterar inte rykten. Rent allmänt kan jag dock säga att såväl Crowd1 som ICT-bolagen bedriver en verksamhet som uppfyller gällande lagkrav”, skriver Jonas Werner i ett mejlsvar.
Han känner inte igen bilden av konflikten som Johan Staël von Holstein nämner.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram