Tack för ditt mejl. Ansvaret för att värna den finansiella stabiliteten delas av flera myndigheter. Förutom Riksbanken finns ett ansvar även hos till exempel Finansinspektionen och Riksgäldskontoret även om uppgifterna och verktygen skiljer sig åt. Riksbanken följer nära utvecklingen i hela det finansiell systemet och vi publicerar bland annat två rapporter varje år där vi ger vår syn på utvecklingen och de risker som vi ser. Om du vill fördjupa dig i våra analyser hittar du dom enklast på vår webbplats, www.riksbank.se. Jag vill passa på att säga att vi i våra analyser inte ser framför oss ett haveri av det valutafinansiella systemet, så som du skriver.
Men inom Riksbankens ansvar för den finansiella stabiliteten ryms möjligheten att kunna ge likviditetsstöd till banker i svenska kronor och utländsk valuta om det skulle uppstå ett behov. Riksbanken har alltså god beredskap för att kunna agera om det uppstår störningar i det finansiella systemet, nationellt eller internationellt. Som ett led i denna beredskap har Riksbanken en valutareserv med tillgångar i utländsk valuta. Riksbanken kan alltså tillföra likviditet till marknaden såväl i svenska kronor som i utländsk valuta om det skulle uppstå ett sådant behov.
I takt med att bankerna skakar vädrar ekonomer nu sitt missnöje med hur den finansiella stabiliteten sköts i Sverige. Det ger liv åt Stefan Ingves idé om att skapa en supermyndighet. Birgitta ForsbergPublicerad 05:43
Dela artikeln: Ekonomer: FI klarar inte att hålla Sverige stabilt Vid ett tal inför Nationalekonomiska föreningen på Handelshögskolan i Stockholm sommaren 2013 pläderade den dåvarande Riksbankschefen Stefan Ingves för att slå ihop Riksbanken och Finansinspektionen. – Ingves höll ett dunderanförande och sa att finansiell stabilitet och prisstabilitet måste skötas tillsammans, annars går det åt pipan. Ändå beslöt riksdagen att ge Finansinspektionen ansvaret för finansiell stabilitet och nu vet alla vad som hände, säger Klas Eklund, senior ekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling.