Erdoğan Kallduschar Sverige

2023-03-18
Minsann Ingmar Karlsson dammas av och han känner ju ovillkorligen till både roten till det onda och freden i Lausanne 1923 när Turkiet bildas, så nu är det skarpt läge i den meningen.
https://www.svd.se/a/q130Jm/nato-experter-svenskt-medlemskap-kan-dra-ut-pa-tiden?fbclid=IwAR3iDe6Gzs39cUTaIEH3wHTCpOU9xrjQ7TVG6Th1d7skQJYT03Hoseq0cyw
" På fredagen kom nyheten som många hade väntat på. Under en pressträff meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han gett grönt ljus till Finlands Nato-medlemskap. Parlamentet ska nu rösta om saken, men enligt Turkietexperten Michael Sahlin är ett godkännande bara en formalitet.
– När Erdogan säger någonting så springer parlamentet i torpedfart, säger Michael Sahlin, som tidigare varit ambassadör i Turkiet och som bland annat är verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.
Fredagens besked är med andra ord goda nyheter för Finland. Men inte för Sverige som enligt Sahlin istället tycks vara längre ifrån ett turkiskt godkännande än tidigare. På presskonferensen som hölls i Turkiets huvudstad Ankara krävde Erdogan att Sverige utvisar 120 personer som han anser är terrorister till Turkiet.
Enligt Michael Sahlin var beskedet ett betydande bakslag för Sverige eftersom det blir svårt för Erdogan att backa från kravet.
– Om presidenten säger detta, och inte bara underhand, utan offentligt. Då är det naturligtvis en svår sak för Sverige att hantera, säger Michael Sahlin.
Sahlin noterar också att Erdogan på pressträffen tackade Finland för dess hjälp i samband med jordbävningen, men inte Sverige.
– I dag var lite av en kalldusch för svensk del. Att Erdogan hade en så anti–svensk framtoning, säger Michael Sahlin.
Hans slutsats från fredagens pressträff är tydlig.
– Det finska framfallet har kombinerats med ett svenskt bakfall.
Michael Sahlin är ändå hoppfull om att Sveriges Nato-ansökan till slut även godkänns av Turkiet. Av Natos 30 medlemmar är det bara Turkiet och Ungern som inte har godkänt Sverige.
– Jag tror att, till följd av en kraftfullt utvecklad Nato-diplomati, så kommer Sverige till sist ändå med. Natos utvidgning till att omfatta Sverige och Finland innebär ju en väldigt kraftig förstärkning av avskräckningen mot ett aggressivt Ryssland, säger Michael Sahlin.
Sahlin tror att Sverige släpps in som fullvärdig medlem senast vid Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli. Men han är långt ifrån säker. Sannolikheten för ett svenskt inträde i juli bedömer han till kanske 55 procent.
Det finns nämligen en rad osäkerhetsmoment som kan dra ut på processen. De största är förstås president– och parlamentsvalen som båda ska hållas i mitten av maj. Enligt Sahlin kommer är utgången av presidentvalet oviss. Erdogan kan mycket väl förlora, samtidigt som mycket tyder på att oppositionen kommer att vinna en majoritet i parlamentet.
I Turkiet ligger i praktiken all makt hos presidenten. Inte i parlamentet. Enligt Sahlin planerar oppositionen att ändra på detta, genom att återinföra ett parlamentariskt system.
Det är dessutom osäkert om Erdogan kommer ge ifrån sig makten om han förlorar – speciellt eftersom den turkiska republiken firar sitt 100-årsjubileum i år.
– Det kan potentiellt bli en, om inte kaotisk, så i alla fall en väldigt turbulent situation i turkisk politik en bra bit in i juni, säger Michael Sahlin.
Ingmar Karlsson, Turkietkännare och tidigare generalkonsul i Istanbul, räds också politisk turbulens i samband med valen.
Enligt Karlsson har presidenten redan förlorat de stora städerna och på landsbygden, där Erdogan historiskt haft störst stöd, har man känt av vad Karlsson menar är regeringens inkompetens efter jordbävningen.
– Man kan inte utesluta att det till och med blir en vitrysk utveckling, där Erdogan vägrar att acceptera valresultatet. Det kan bli mycket dramatiskt, säger Ingmar Karlsson.
Till slut tror Karlsson ändå att Turkiet kommer att Sveriges Natoansökan grönt ljus, utan att Sverige för den saken skull behöver tillmötesgå Erdogans krav om utvisningar .
– Man kan ju inte ge efter för de turkiska kraven, utan det är bara att sitta stilla i båten och låta stormakterna i Nato trycka på, säger Ingmar Karlsson.
Processen lär dock dra ut på tiden. Karlssons bästa gissning är att ett turkiskt godkännande i bästa fall dröjer till tidig höst 2023.
– Efter politisk turbulens och ett omvälvande val så finns det ju andra frågor som kommer att sysselsätta parlamentet. Regeringsbildning och annat. Kanske en ny president, säger Ingmar Karlsson."
https://www.svd.se/a/RG4Ly5/hallenberg-da-lar-natolander-satta-press?fbclid=IwAR2iP4PRVgmsbWnlbe-dBGCA_x-4t33hBfWsLu4E_soScSqR0TL0jgHpp40
– Den starkaste säkerhetspolitiska förstärkningen av Sveriges position är ju fullt medlemskap i Nato. Då Artikel 5, det vill säga ”en-för alla, alla för en” principen träder in. Sverige har visserligen bilaterala försäkringar från ett antal länder men det har inte samma styrka politiskt och militärstrategisk som Artikel. 5, säger Jan Hallenberg.
Det andra negativa konsekvensen är att det nu blir oklart vilka konsekvenser Finlands medlemskap får för Finland och Sveriges militärstrategiska samarbeten.
– Det blir i alla fall inte lättare att samarbeta bilateral vilket båda regeringarna har satsar väldigt mycket på de senaste 5–10 åren, säger Jan Hallenberg.
Men han tycker samtidigt inte att man ska överdriva konsekvenserna av fredagens besked. Risken att Sverige skulle bli attackerat av ett land utanför Nato tror han inte har ökat.
– Sannolikheten för att Sverige blir attackerade är oerhört låg. Ryssland kan ju inte klara av att ge sig på ytterligare länder i det här laget, säger Jan Hallenberg.
Skulle Nato hjälpa Sverige om vi blir attackerade?
– Ja, det tror jag, säger Jan Hallenberg.
Att Erdogan så här långt inte gett tummen upp beror på politiska skäl inför Turkiets stundande presidentval. Efter valet kommer påtryckningarna från andra Nato-länder vara så stort att Turkiet tvingas släppa in Sverige, tror Hallenberg.
– Om han nu blir omvald. Är han beredd att fortsätta att hålla Sverige utanför? Det har jag väldigt svårt att tro, säger Jan Hallenberg.
Varför?
– Att få in båda länderna blir ju en starkare förstärkning av Nato i Östersjöregionen, så det är i Natos strategiska intresse att Finland och Sverige kommer in. Den turkiska regimen kommer inte att kunna motstå det i längden, vare sig om presidenten heter Erdogan eller någonting annat, säger Jan Hallenberg.
Han tror inte heller att Sverige kommer tvingas utvisa de 120 personerna som Turkiet vill se utvisade.
– Då skulle Sverige inte längre vara en rättsstat. Det är fullständigt oacceptabelt. Då får vi avstå från Natomedlemskap. Det är min personliga mening, säger Jan Hallenberg.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram