Kommunal Expertförfalskning I Sundsvall

2023-03-17
LÄS NU DETTA!!!
Ja för att sätta ribban så finns ju alltid Kallkutta......
Och hur gick det med bilmissbruket och vad ledde det till...
Fattar inte fler nu, så är det rent tragiskt...
https://www.st.nu/2023-03-17/kommunens-expert-avslojad---misstanks-ha-forfalskat-beslut?fbclid=IwAR2cH6cmByevMLngvG2LaOtYGMxg8LNh_1ASrfUac-6nlpbFpuJBZrx65RM
" Pappret såg ut som ett riktigt myndighetsbeslut fattat enligt konstens alla regler.
I verkligheten var det en förfalskning – och en tjänsteman i Sundsvalls kommun utreds nu som misstänkt för grov urkundsförfalskning.
– Oerhört allvarligt. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Sigrid Bohnfeldt Boje, senior verksjurist vid integritetsskyddsmyndigheten.
Beslutet som uppges vara påhittat.
Den misstänkta förfalskningen upptäcktes av Integritetsskyddsmyndigheten. Typsnittet är fel och deras mall för att avsluta klagomål ser inte ut så här, skriver de till polisen.
Den misstänkta förfalskningen uppdagades för ett par veckor sedan av Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, i Stockholm.
Vi kände helt enkelt inte igen ärendet och blev rätt konfunderade
Bakgrunden var att de blivit kontaktade av en kvinna från Sundsvall som klagat på hur Sundsvalls kommun hanterade personuppgifter, och nu ville hon veta varför Integritetsskyddsmyndigheten avslutat hennes ärende utan att motivera varför.
– Vi kände helt enkelt inte igen ärendet och blev rätt konfunderade, säger Sigrid Bohnfeldt Boje.
Det visade sig att de aldrig fått in något sådant ärende, än mindre utrett klagomålet eller fattat något beslut. Det beslut som Sundsvallskvinnan fått sig tillskickat misstänks i stället vara ett fejkat dokument som skapats av den nu brottsmisstänkte tjänstemannen.
Hans arbetsuppgifter har varit kvalificerade. Han har varit ansvarig för kontrollera att Sundsvalls kommun lever upp till dataskyddsförordningen (GDPR) vid hanteringen av personuppgifter.
När Sundsvallskvinnan tog kontakt med honom var det för att få utrett om det förekommer "svartlistning" av obekväma medarbetare i Sundsvalls kommun.
Jag kan inte gå närmare in på utredningen men vi har genomfört ett par förhör
Enligt polisanmälan fick kvinnan först beskedet att frågan skulle utredas, och senare att den hade skickats vidare till Integritetsskyddsmyndigheten för att hanteras där. Det som sedan sker är att kvinnan får ett mejl med det som framstår som ett formellt beslut från Integritetsskyddsmyndigheten – att ärendet avslutats utan åtgärd.
Det var här bluffen upptäcktes.
Integritetsskyddsmyndigheten som tidigare hette Datainspektionen kunde konstatera att någon verkade ha förfalskat det som såg ut som ett formellt beslut från deras sida..
Det var först när Sundsvallskvinnan vände sig till myndigheten i Stockholm och efterlyste en motivering till avslaget som den misstänkta bluffen avslöjades. Vid en första anblick såg pappret korrekt ut, men flera faktorer avslöjade att så inte var fallet. Det som såg ut som ett riktigt myndighetsbeslut hade visserligen rätt logotyp, men vare sig diarienummer, typsnitt eller formuleringar stämde, uppger Integritetsskyddsmyndigheten.
Den fråga som kvinnan ville ha utredd, misstankarna om svartlistning, är därmed lika obesvarad som innan hon gjorde sin anmälan:
"Jag känner mig enormt illa behandlad och trampad på av Sundsvalls kommun. Bevisligen så har de inte tagit ansvaret i det här ärendet heller", skriver hon i ett sms till ST.
Daniel Gonzalez vid Sundsvallspolisen bekräftar för ST att en förundersökning om grov urkundsförfalskning inletts, vilket är ett brott med minimum sex månaders fängelse i straffskalan.
– Jag kan inte gå närmare in på utredningen men vi har genomfört ett par förhör, säger han.
ST har sökt den kommunale tjänstemannen som inte varit möjlig att nå. Hans högste chef uppger dock att mannen sade upp sig från jobbet kort innan misstankarna väcktes. Han har lämnat sin arbetsplats, men med en uppsägningstid på tre månader är han formellt fortfarande anställd.
Om uppgifterna är korrekta är det ytterst allvarligt och vi var överens om att polisanmäla det som skett
Chefen betonar att det än så länge rör sig om misstankar.
– Vi har haft löpande kontakter med Integritetsskyddsmyndigheten om hur vi ska hantera den här frågan. Om uppgifterna är korrekta är det ytterst allvarligt och vi var överens om att polisanmäla det som skett, säger han.
Tjänstemannens uppdrag har varit omfattande. Det är ett arbete som han enligt chefen utfört självständigt, men samtidigt har det varit svårt för ST att reda ut vem som burit ansvaret för att han skött sitt arbete korrekt.
– Kommunen arbetar ju med myndighetsutövning så det handlar ju om normal arbetsledning från närmsta chefer. Tyvärr sker saker ändå som inte får ske.
Vad har han lämnat för förklaring?
– Med hänsyn till polisutredningen vill jag inte gå in på den saken, men oavsett detta så rör det sig ju om ett gravt felaktigt beteende mot tredje person om det skulle visa sig sant, säger tjänstemannens chef.
Kan det ha hänt vid fler tillfällen?
– Vi har inte hittat något annat i medarbetarens arbete som kan vara felaktigt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram