Kinesisk Miljardär Kan Kräva Styrelseplats I Volvo

2023-03-17
En strategiskt viktig industriprodukt kanske...
https://www.di.se/nyheter/bekraftat-kinesiska-miljardaren-pa-maktjakt-i-ab-volvo-kan-krava-styrelseplats/?fbclid=IwAR0dgu61w1TgLqHMJ3pZZShMa9ldy3Moo67aZxLLPmy_8ukx0IwXzKHmFmg
"Den kinesiska fordonsmagnaten Li Shufu har sålt hela sitt innehav på 6,3 procent av aktierna i världens största lastbilstillverkare Daimler Truck, vilket Di rapporterat.
Geelys svenska talesperson Stefan Lundin uppger att Li Shufus investering i Daimler hela tiden var fokuserat på personbilssidan.
”När Geely gick in i Daimler var Daimler Truck och Mercedes personbilar ett och samma företag. I samband med uppdelningen fick vi en viss andel av aktierna i det nya lastbilsbolaget. De säljer vi nu eftersom fokuset i samarbetet med Mercedes är på personbilssidan”, säger han.
Är det aktuellt att också sälja innehavet i AB Volvo ?
”Nej, det finns ingen koppling mellan affären i Daimler och vårt innehav i AB Volvo. Volvo är en långsiktig strategisk investering där vi inte kommer att göra några rörelser.”
På aktiemarknaden har diskussionerna redan inletts om att Geely nu kan kräva en plats i Volvos valberedning och styrelse. I ett morgonbrev skriver Danske Banks fordonsanalytiker Björn Enarson att försäljningen av Daimler-posten öppnar upp för en comeback i AB Volvos styrelse för Volvo Cars VOLCAR B +2,93% ex-vd Håkan Samuelsson. När det i februari 2018 blev känt att Li Shufu köpt en storpost i Daimler tvingades Håkan Samuelsson att omedelbart lämna AB Volvos styrelse eftersom Li Shufu är den helt dominerande ägaren i personbilstillverkaren.
Stefan Lundin uppger att ägandet i Volvos konkurrent har varit ett hinder för Geely att kräva en plats i Volvos valberedning och styrelse.
”Vi har ju tidigare haft den ståndpunkten eftersom vi har sett AB Volvo som en strategisk investering och inte ett aktivt samarbete och det har varit känsligt med situationen med Daimler givetvis”, säger han.
Givet att det hindret nu är undanröjt, kommer ni att kräva en plats i valberedningen och styrelsen?
”Det är möjligt och det är diskussioner som får föras framåt.”
Har ni inlett diskussioner med Volvos valberedning eller styrelse?
”Vi har en god relation och kontinuerlig dialog med Volvos valberedning men vad som sägs där kommenterar jag inte.”
Kommer Li Shufu kräva en plats i valberedningen redan inför årets stämma?
”Nej, det kommer vi inte att göra. Det är bara tre veckor kvar till årsstämman.”
Kommer Geely att ha en representant i Volvos valberedning inför nästa års stämma?
”Det kan jag inte svara på här och nu.”
Förutom AB Volvo äger Geely även den kinesiska lastbilstillverkaren Farizon Auto."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram