Dagens Svenska Otur

2023-01-25
Vilken otur...

Otur..
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/varannan-svensk-anstalld-vittnar-om-mutor-i-foretaget/?fbclid=IwAR03js_9IyuU0PyWOALD_QRekjY8JGcX5eS008WqmBVfFbP1-URJsOCpIII

" Varannan anställd i svenska företag vittnar om att det förekommer mutor i det egna företaget.
”Vi kommer förmodligen få se mer och mer av företagsskandaler som avslöjas framöver”, tror Anna Romberg, complianceexpert och grundare av Nordic Business Ethics.
”Det finns överallt”, konstaterar complianceexperten Anna Romberg och syftar på oetiskt beteende i näringslivet.
”Därför är det så viktigt att inte förenkla frågan och tänka att ‘det är sådant som finns i bolag som Telia och Ericsson, det finns inte hos oss’. Om man inte vet om de här problemen på hög nivå i bolagen, då ska man vara orolig. För de finns. Det är naivt att tro att det finns något enda bolag som är perfekt.”
Nordic Business Ethics Survey 2022, som Anna Romberg ansvarat för och som besvarats av 5.000 personer, visar att majoriteten av de anställda i svenska och nordiska företag har bevittnat etiska oegentligheter, även väldigt allvarliga sådana. Som att varannan svensk anställd vittnar om att det förekommer mutor i det egna företaget.
Anna Romberg är själv inte så förvånad över resultatet.
”Där det finns människor finns det utmaningar. Vi är inte perfekta. Vi kan inte ta 100 procent etiska beslut hela tiden. Det blir alltid avvägningar.”
Initativet Nordic Business Ethics, som genomfört studien, grundades av Anna Romberg och Niina Ratsula, bägge med lång och gedigen såväl arbetslivs- som forskarerfarenhet av compliancefrågor.
”När vi hade kontakt med styrelser och ledningsgrupper i nordiska bolag hörde vi oftast att ‘vi är ett bra bolag med sunda värderingar, problemen finns någon annanstans’. Men vi tyckte det vore intressant att få data på hur det egentligen förhåller sig och kunna ha en faktabaserad diskussion om det vi faktiskt hade sett och upplevt.”
I fjol var det tredje året som man genomförde Nordic Business Ethics Survey.
Hela 50 procent av alla anställda i svenska företag som besvarat studien säger alltså att de under det senaste året åtminstone en gång i det egna företaget observerat att det getts, betts om eller tagits emot mutor. Lika många, hälften av alla anställda, har observerat sexuella trakasserier och 58 procent har observerat stölder inom företaget och hela 66 procent diskriminering och mobbning. Det är bara några av resultaten från studien.
”Vi har fått flera frågor om vår data verkligen är korrekt”, säger Anna Romberg om de uppseendeväckande siffrorna.
”Vi har inte korrupta samhällen i Norden. Vi har transparens, en fri press och bra mekanismer överlag på en samhällelig nivå så vi upplever inte korruption dagligen. Men inne i våra företag och organisationer däremot verkar korruption vara väldigt vanligt.”
Hon ser dock vissa ljuspunkter i utvecklingen.
”Under de senaste ett till två åren har vi blivit mycket bättre på att identifiera och även rapportera oegentligheter. Tidigare var det mer så att vi hittade dem, men sedan var vi tysta och vågade inte ta upp dem. I senaste rapporten såg vi en markant skillnad. Yngre generationer är mycket mer benägna att tycka att något är fel och även lyfta upp det”, säger Anna Romberg
”Om vi nu har en större massa yngre anställda som identifierar problem och tar upp dem, och vi inte kan hantera problemen på rätt sätt, kommer vi förmodligen få se mer och mer av företagsskandaler avslöjas framöver.”
Otur..

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram