Skifuhärvans Misstänkta Brott Till Polisen

2022-12-01
Så då blir det en fråga om preskriptionstider nu och i de fall som ligger utanför så kan det likafullt göras arbetsrättsliga åtgärder..
"I Skifuhärvans kölvatten har Sundsvalls kommun skärpt dotterbolagens interna regler.
Nu ska misstänkta brott polisanmälas och fallskärmar godkännas innan de betalas ut.
Petter Stenberg (S) vill inte recensera Skifus hantering av vd-frågan, men han välkomnar att reglerna för polisanmälan och avgångsvederlag klarlagts.
Båda besluten faller tillbaka på muthärvan i det kommunala bolaget Skifu och hur bolagsstyrelsen hanterade det som höll på att utveckla sig till en hotande skandal.
De varken polisanmälde eller lät allmänheten förstå att det fanns misstanke om svindlerier i bolaget.
I efterhand har Skifus bolagsstyrelse försvarat sina beslut. I en debattartikel i helgen uppgav de att syftet var att spara pengar, men ST kan nu berätta att Sundsvalls kommun och Skifus moderbolag Stadsbacken i efterhand sett till att det som hände inte ska kunna hända igen.
Då är det bättre om vi polisanmäler vid misstanke om brott och låter polisen ta över
Dotterbolagen får inte längre fatta egna beslut om avsteg från gällande vd-avtal utan att de först godkänts av moderbolaget. Vidare ska misstanke om brott ovillkorligen polisanmälas. Avsteg från principen kräver ett skriftligt medgivande av kommundirektören.
– Det är lätt hänt att man tänker att man måste ha på fötterna innan man polisanmäler, men då tar vi ju på oss polisens uppgift. Då är det bättre om vi polisanmäler vid misstanke om brott och låter polisen ta över, säger Stadsbackens styrelseordförande Petter Stenberg (S).
Hade det varit bättre om man från Skifus sida polisanmält från start?
– Jag kan föreställa mig det, men jag vill inte lägga någon värdering på de beslut som fattades, säger Stenberg.
Det står dock klart att Skifus styrelse bröt mot båda dessa principer som nu i efterhand införts som ett rättesnöre för Sundsvalls kommun och dess dotterbolag.
► Skifus bolagsstyrelse valde att inte polisanmäla sin vd trots att de fått detaljerad information om misstänkt brottslighet.
► Vidare fick vd:n istället tillfälle att säga upp sig själv med goda vitsord.
► Slutligen fick han – i strid mot vd-avtalet – arbetsbefriad uppsägningslön och avgångsvederlag om 1,3 miljoner kronor trots att han formellt sagt upp sig själv. Enligt hans anställningsavtal skulle han ha fått tre månadslöner inte 13 som det blev.
Direkt efter att detta blivit klart skickades det även ut ett pressmeddelande i vilket Peter Clemin fick styrelsens tack för hans närmare 20 år i bolaget. Vad som däremot inte framgick av pressmeddelandet var den verkliga orsaken till varför han med kort varsel lämnade bolaget.
Orsaken som undanhölls allmänheten var att det framkommit misstankar om att vd:n drev privata projekt vid sidan om och hade använt sin position i Skifu för att gynna sig själv och en närstående.
Om vi i april 2020 hade haft den information vi har i dag, hade vi fattat ett annat beslut och polisanmält
Trots detta såg den styrelse som hade ansvar för bolagets interna kontroll till att deras vd landade mjukt. Konsekvenserna i övrigt går det att spekulera om men en källa med insyn menar att kan det rör sig om förlorad tid, kostnader och möjligheter för misstänkta att städa undan bevis. Det skulle dröja åtta månader innan Skifus bolagsstyrelse senare polisanmälde sin vd.
Skifus bolagsstyrelse valde att inte polisanmäla sin brottsmisstänkte vd. Efteråt fattade Skifus moderbolag, Stadsbacken, det här beslutet. Misstanke om brott ska alltid polisanmälas - utan undantag.
I debattartikeln har Skifus bolagsstyrelse försvarat sitt beslut. Någon mörkläggning av vad som hänt var det inte tal om när de avgörande besluten fattades, uppger de.
"Under mötet diskuterades frågan om styrelsen hade förtroende för förre vd. Vi var överens om att så inte var fallet men konstaterade samtidigt att det vid det tillfället inte framkommit tillräckliga skäl för avsked.", skriver de.
Samtidigt medger styrelsen att beslutet i efterhand kunde ha varit annorlunda.
"Om vi i april 2020 hade haft den information vi har i dag, hade vi fattat ett annat beslut och polisanmält. Men den informationen hade vi inte då."
Fyra dagar efter att Skifus styrelse ställt sig bakom avgångsvederlaget till sin avgående vd beslutade Stadsbackens styrelse att dra in dotterbolagens mandat att träffa sådana avtal. I juni 2021 infördes sedan principen att misstanke om brott ovillkorligen ska polisanmälas i syfte att öka insyn och kontrollen över hur skattemedel används.
Själv förnekar vd:n brott.
FAKTA
Stadsbacken
Sundsvalls kommun äger Stadsbacken AB. Stadsbacken äger och förvaltar aktier i de bolag som kommunen använder till sina verksamheter.
Skifu är ett av dotterbolag i koncernen som i övrigt består av:
• Mitthem
• Sundsvall Energi
• Sundsvall Vatten
• Reko Sundsvall
• Sundsvalls hamn
• Näringslivsbolaget
• Sundsvall oljehamn
• Sundsvall logistikpark
• Midlanda fastigheter
Stadsbackenkoncernen har cirka 550 anställda och omsätter drygt två miljarder kronor."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram