Nasdaq Bakläxar Ericssons Hantering Av Irakisk Muthärva

2022-11-29

https://www.di.se/nyheter/kallor-nasdaq-ger-ericsson-baklaxa-om-mutharvan-i-irak/?fbclid=IwAR3yab_4fujwHxNIfvD41wG09ohlnareSujTp9lZ5p2M1JSlZ5S11uOOY98

Sedan i februari har Nasdaq, som driver Stockholmsbörsen, granskat hur Ericsson hanterade bolagets interna Irak-utredning från 2019.
Utredningen, som visade på allvarliga regelefterlevnadsbrott i Irak, däribland misstänkta mutor till terrorgruppen IS, blev känd först i februari i år sedan SVT:s ”Uppdrag granskning” pressat Ericsson att berätta om den.
Samma dag som huvuddragen i utredningens slutsatser offentliggjordes rasade Ericssons aktie med över 14 procent på Stockholmsbörsen.
Nasdaqs utredning gäller Ericssons informationsgivning och det faktum att telekomjätten i mer än två år satt på slutsatserna utan att offentliggöra dem. Enligt såväl EU:s marknadsmissbruksförordning som Stockholmsbörsens regelverk måste kurspåverkande insiderinformation offentliggöras så snart som möjligt, men Ericsson har ansett att Irak-utredningen inte utgör insiderinformation.
”I den utsträckning den aktuella utredningen fullt ut kunde fastslå fakta ansåg vi inte att dessa föranledde ett offentliggörande”, uppgav Ericsson för Di i februari i år.
Men enligt Di:s källor har Nasdaqs utredning nu nått en preliminär slutsats som går på tvärs med Ericssons ståndpunkt. Finansinspektionen, FI, har enligt Di:s uppgifter informerats av Nasdaq om att börsoperatörens uppfattning är att Irak-utredningens slutsatser utgjorde insiderinformation och att Ericsson därmed borde ha behandlat dem som sådan.
En parallell kan dras till Nasdaqs syn på hur Swedbank hanterade slutsatserna i de interna och externa penningtvättsgranskningar som blev kända först efter att storbankens penningtvättshärva i Baltikum briserade 2019. I likhet med Ericsson behandlade inte Swedbank slutsatserna av sina granskningsrapporter som insiderinformation, men fick bakläxa av Nasdaqs disciplinnämnd som utdömde ett vite på nästan 47 miljoner kronor.
”Disciplinnämnden ser synnerligen allvarligt på Swedbanks agerande, som i nämndens mening varit ägnat att allvarligt skada allmänhetens förtroende för börsen och aktiemarknaden”, står det i beslutet.
Nasdaqs slutsats kom även att bli ett fundament i Ekobrottsmyndighetens, EBM:s, utredning mot Swedbank, vilken mynnade ut i ett åtal mot den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen avseende dels svindleri och dels obehörigt röjande av insiderinformation.
Även i fallet Ericsson påverkas förutsättningarna för ett rättsligt efterspel om det fastslås att Irak-utredningens slutsatser var insiderinformation. Ett exempel är hur EBM då ska se på de aktieförsäljningar som gjordes av Ericssons toppchefer från det att de fick kännedom om utredningens slutsatser till att dessa offentliggjordes, samt huruvida hemlighållandet av insiderinformationen var vilseledande och om någon i sådana fall kan misstänkas för brott.
Men det är inte Stockholmsbörsen som i slutändan avgör huruvida Ericsson har följt regelverket, utan det gör disciplinnämnden – förutsatt att ärendet hamnar där (se faktaruta).
Stockholmsbörsen och Ericsson avböjer att kommentera Di:s uppgifter.
”Vi är fortsatt engagerade i samarbetet med Nasdaq, men med hänsyn till att det är en pågående process avböjer vi att ge några ytterligare kommentarer”, uppger Ericssons presstjänst.
FI:s presstjänst har inte återkommit till Di med en kommentar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram