Kroppsburna Poliskameror

2022-11-29

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/nu-ska-alla-poliser-i-yttre-tjanst-fa-kroppsburna-kameror/?fbclid=IwAR1R5SVWrxbJjOtWyMJJ8d4fgFCr3tfIEAYgSkq9S2WOwZxdIfoRrSXuARs

Kommer kameran filma polisers beteende också...Vad blir nästa steg, AI poliser?
Nu ska alla poliser i yttre tjänst få kroppsburna kameror
Nu startar det nationella införandet av kroppsburna kameror för poliser.
Med start i december i år kommer poliser i hela landet börja tilldelas kroppsburna kameror.
De kroppsburna kamerorna har, skriver Polisen i ett pressmeddelande, en brottsförebyggande effekt, förbättrar polisernas arbetsmiljö och bidrar till stärkt bevisföring.
Enligt flera undersökningar utsätts poliser i yttre tjänst för bland annat hot och våld. Bland annat kan det handla om att Enligt flera undersökningar utsätts poliser i yttre tjänst för bland annat hot och våld. Bland annat kan det handla om att
Undersökningar har visat att många poliser i yttre tjänst utsätts för ett hårt tryck, där hot och våld är vanligt förekommande.
Det handlar exempelvis om att förmå poliser att undvika patrullering av vissa områden eller om att försvåra gripandet av den som gjort sig skyldig till brott.
– Med de kroppsburna kamerorna vill vi uppnå en brottsförebyggande och dämpande effekt, att färre väljer att uttala hot eller begå fysiska angrepp mot poliser eller att en situation inte eskalerar.
I de fall brott ändå begås, filmar kameran händelsen och gärningspersonen kan därmed lagföras med hjälp av det registrerade bevismaterialet, säger Daniel Palfelt, nationellt införandeansvarig för kroppsburna kameror vid Noa.
Sedan fyra år tillbaka har flera olika projekt genomförts för att undersöka effekterna av kroppsburna kameror.
Och projekten visar att att kemerorna minskar risken för påverkansförsök och bidrar till en ”objektiv bedömning av komplexa situationer”.
– Vid exempelvis våldsamma upplopp där det kan vara svårt för den enskilda polisen att uppfatta vem som gör vad mot vem, bidrar den kroppsburna kameran med digital bevisning vilket ökar möjligheten till lagföring, säger Daniel Palfelt.
Majoriteten av uniformerade poliser, som rör sig i samhället kommer börja bära de kroppsburna kamerorna, men även viss civilklädd personal kommer bära dem.
Vid användning av kameran ska allmänheten göras uppmärksam på att inspelningen startar genom en ljudsignal och en röd ljusdiod på kameran.
Det finns också riktlinjer som styr Polisens användandet av kameran och alla som ska bära den ska genomgå en utbildning. Tilldelningen börjar i december och kommer fortgå i hela landet under 2023.
Fakta:⬇️⬇️⬇️
I en enkätundersökning gjord av Polismyndigheten år 2021 uppgav sju av tio ingripandepoliser att de blivit utsatta för påverkansförsök och/eller trakasserier under det senaste året. Majoriteten av dessa sker ansikte mot ansikte.
Flera undersökningar och utvärderingar har gjorts, som bland annat visat att andelen angrepp och trakasserier mot polisen minskar vid användandet av kamerorna.
I en enkätundersökning uppgav 82 procent av de tillfrågade poliserna att de upplevde att bärandet av kameran minskade risken för att utsättas för otillåten och otillbörlig påverkan eller hamna i ett tillstånd av självcensur.
Poliser som använder kroppsburna kameror uppger också att de känner en ökad känsla av trygghet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram