Fast om det är så att man inte har fullgjort vad man har åtagit sig
Vi gissar violblygt på att telekominfrastrukturen finns inblandad i otillbörlig valpåverkan och därmed sorterar in sig själv och sina ägare under en lite annorlunda jurisdiktion....
" Treårsjubileet för Ericssons uppgörelse med amerikanska myndigheter närmar sig med stormsteg.
Enligt personer med god insyn som Di talat med stiger oron för att det inte blir någon slutlig upplösning i år – utan först till nästa sommar.
Den 6 december för tre år sedan kom det pressmeddelande från USA:s justitiedepartement DoJ som var tänkt att avsluta spekulationerna kring Ericsson.
Telekomkoncernen erkände avsteg från den amerikanska korruptionslagstiftningen FCPA, och direkta mutbrott i Djibouti. Uppgörelsen med DoJ och finansinspektionen SEC innebar en bot på totalt 10 miljarder kronor.
Strikt avtalstekniskt köpte Ericsson respit från åtal under tre år, med möjligheten att få misstankarna helt avskrivna om bolaget följde DoJ:s och SEC:s villkor.
Så har emellertid inte skett, har DoJ konstaterat i två fall, och ryktesspridningen kring bolaget är i dag minst lika omfattande som hösten 2019.
Aktiemarknaden har därför prisat in nya böter, inte minst efter att Ericsson i första kvartalet specifikt lyft risken för ”ytterligare monetära betalningar”.
Men tiden går, samtidigt som oron för DoJ:s och SEC:s vrede blir en allt våtare filt över aktiekursen.
Ericssons mest omsatta aktie, serie B, handlades på fredagen strax över 60 kronor, att jämföra med 117 kronor i februari innan avslöjandet om misstänkta IS-mutor.
Ericsson har inte gett någon vägledning alls kring när en uppgörelse kan tänkas vara klar.
2019 års avtal hade emellertid föregåtts redan två månader tidigare av att Ericsson reserverade 12 miljarder kronor för potentiella kostnader.
Även om pressmeddelandet gick ut den 6 december skrevs avtalet under av samtliga parter redan den 26 november.
Den totala tystnaden inför treårsjubileet av detta datum oroar flera av de personer med mycket god insyn i frågan som Di har talat med.
Allt fler ser en ökad sannolikhet för ytterligare ett halvårs osäkerhet.
Avtalet med DoJ föreskriver nämligen att de tre ”villkorade” åren ska börja räknas från det senare av två datum: parternas undertecknande eller när Ericsson anlitat DoJ:s övervakare under prövoperioden.
Den tyske juristen Andreas Pohlmann, inledde sitt uppdrag den 2 juni 2020.
Gäller det som slutdatum får marknaden alltså fortsätta vänta på ett definitivt avgörande.
En faktor talar för att DoJ och SEC vill vänta till dess.
Den biträdande justitieministern Lisa Monaco, som är näst högst i rang på DoJ, har flera gånger uttryckligen sagt att myndigheten hårdare ska utkräva personligt ansvar från företagsledare.
Någon av de två sista veckorna i februari ska Ericssons valberedning presentera sitt förslag till ny styrelse i kallelsen till årsstämman den 29 mars.
Tre synnerligen intressanta namn är Eric Elzvik, Kurt Jofs och Jan Carlson, de tre (förutom fackets representant) som nu utgör styrelsens kommitté för regelefterlevnad.
Enligt uppgifter till Di kommer de amerikanska myndigheterna noga bevaka om ägarna vill fortsätta att ge samma styrelse – särskilt de tre ovan nämnda – förtroende ett år till. Blir den 2 juni slutdatum hinner DoJ och SEC i lugn och ro reflektera över hur långt Ericssons ägare tycker att det personliga ansvaret sträcker sig."