Krackelerande EU-Sammanhållning

2022-09-09
Sammanhållningen krackelerar...
"G7:s finansministrar bekräftade sin avsikt den 2 september att införa ett pristak för rysk råolja, som träder i kraft den 5 december, och den 5 februari 2023, för raffinerade produkter som kommer från landet, som en del av de omfattande sanktionerna mot Moskva p.g.a. dess särskilda verksamhet i Ukraina.
När EU:s energiministrar samlas i Bryssel denna fredag ​​för informella samtal för att slå igenom gemensamma åtgärder för att kompensera den rasande energikrisen , rapporteras blockets enhet vara i fara över några av de radikala åtgärder som EU-kommissionen driver.
Hushåll och företag över hela EU kämpar för att täcka de skyhöga kostnaderna för energiräkningar, och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade tidigare i veckan fem utkast till förslag som ministrarna förväntas diskutera. Oenigheter uppstod snabbt på ett antal punkter i den föreslagna EU-omfattande planen.
Det akuta mötet i Bryssel ska fokusera på:
En plan för att införa "obligatoriska" elbesparingar under rusningstid (vanligtvis från 07.00 till 22.00).
Ett tak för överintäkter från inframarginala generatorer - kraftverk som använder källor billigare än gas (förnybar energi, kärnkraft, kol).
En "solidaritetsmekanism" för att delvis fånga upp de "massiva" och "oväntade" vinster som fossilbränsleföretag (olja, gas och kol) skördar under utvinning, raffinaderi och distribution.
Ett statligt stödprogram för att tillföra extra likviditet till kämpande allmännyttiga företag – de som levererar el till konsumenter efter att den har producerats.
Ett pristak för import av rysk gasledningsgas.
– Manipulationen av gasmarknaderna har en spridningseffekt på elmarknaden. Vi konfronteras med astronomiska elpriser för hushåll och företag och med enorm marknadsvolatilitet. Det är tuffa tider, och de kommer inte att vara över snart", sa von der Leyen den 7 september.
Det är dock frågan om ett pristak på rysk gas som förväntas dra särskilt starkt motstånd från vissa håll, vilket testar blockets enhet.
Enligt en senior diplomat som citeras av The Guardian fanns det ingen majoritet för ett tak för rysk gas eftersom EU:s medlemsländer har "olika energiblandningar" och "varierande exponering" för en potentiell rysk gasavstängning.
"Det som är lätt att implementera i land A kan vara omöjligt att implementera i land B. Men det finns en öppenhet från alla att titta på [dessa förslag], som skiljer sig från för två eller tre månader sedan", sa en senior diplomat.
"Vi anser inte detta som en lämplig åtgärd för att lindra de höga energipriserna", sa en icke namngiven tjänsteman från ett av dessa länder av Euronews.
Gaspristak
G7:s finansministrar bekräftade den 2 september gruppens avsikt att införa ett pristak för rysk olja och förbjuda sjötransport av olja om den inte köps till ett begränsat pris. Under onlinemötet för G7:s finansministrar och cheferna för deras centralbanker lovade gruppen också att utveckla "riktade begränsningsmekanismer" för att säkerställa att utsatta länder behåller tillgången till energimarknaderna, inklusive från Ryssland.
Pristaket träder i kraft den 5 december för råolja och den 5 februari 2023 för raffinerade produkter som kommer från Ryssland. Efter G7-beslutet sa EU-kommissionen att den också skulle göra ansträngningar för att införa ett pristak för Rysslands olja senast i december.
Flera EU-medlemsländer, som Ungern, Slovakien, Österrike och Tjeckien, är fortfarande starkt beroende av rysk gas, trots att andelen rysk oljeledningsolja av EU:s totala import sjunkit från 40 procent före Ukrainakrisen till 9 procent i dag.
Ungern, som är starkt beroende av gas från Ryssland, har hävdat en oberoende politik i förhållande till den ukrainska krisen och vägrar att slå sanktioner mot rysk energi. Det undertecknade nyligen ett kontrakt med det ryska statliga energiföretaget Gazprom för extra leveranser. Ungern importerar cirka 65 procent av sin olja och cirka 80 procent av sin gas från Ryssland, och tidigare avvisade Bryssels "overkställbara" och "oförsvarliga" plan att minska gasförbrukningen med 15 procent.
Budapest hävdar enligt uppgift att pristaket som anges i EU-kommissionens plan är en "sanktion" och endast bör beslutas med enhällighet – vilket betyder att det kan utöva vetorätt över det kontroversiella beslutet.
Ungerns regering väntar på mer detaljer om EU:s föreslagna pristak för rysk gas eftersom den ännu inte helt förstår förslaget, sa premiärminister Viktor Orbans stabschef Gergely Gulyas på torsdagen.
Samtidigt är Frankrike, Italien och Polen några av de länder som inte bara stöder ett tak, utan insisterar på att det ska gälla alla importerade former av bränslet, inklusive flytande naturgas (LNG).
Nederländerna har också enligt uppgift uttryckt motvilja mot ett pristak, och Tyskland är inte bestämt om förslaget.
Den 1 september kritiserade Rysslands vice premiärminister Alexander Novak tanken på att införa ett pristak på rysk olja som absurt. Novak varnade för att Moskva inte skulle leverera olja och oljeprodukter till länder som stöder beslutet. Rysslands president Vladimir Putin stämplade idén som "dum" vid Eastern Economic Forum i Vladivostok på onsdagen och tillade att den skulle leda till prishöjningar och att den globala efterfrågan på rysk energi var hög.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram