Elanvändare Riskerar Bortkoppling I Vinter

2022-08-31
Tjaaaeee, om så krävs för att befolkningen skall vakna så kommer alltså även de basala behoven att ifrågasättas...
" ”Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, enligt ett pressmeddelande.
Statliga Svenska kraftnät, som ansvarar för det svenska elsystemet, har tidigare varnat för att marginalerna i den svenska elförsörjningen sjunker. Och nu uppges nya beräkningar som Svenska kraftnät gjort visa att vi i vinter inte kan räkna med att vi kan importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar.
”Under en normal vinter är Sverige beroende av import 36 timmar för att upprätthålla effektbehovet. Att det inte är mer beror dels på att inhemsk elproduktion har ökat successivt samtidigt som överföringskapaciteten av el från norra Sverige till södra har varit hög. Men det vi ser nu är att när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte att tillgå”, säger Erik Ek enligt pressmeddelandet.
I de nya beräkningar som Svenska kraftnät har gjort har man analyserat konsekvenser av olika scenarier. Ett scenario som uppges bli mycket bekymmersamt nu när ingen elhandel sker mellan Europa och Ryssland, är om elproduktionen i Europa minskar påtagligt i våra grannländer.
”Våra analyser visar för vissa möjliga scenarion att vi tydligt överstiger tillförlitlighetsnormen enligt europeisk lagstiftning vilket bekräftar situationens allvar. I klarspråk betyder det att i vinter när det är som kallast finns en reell risk att vi måste koppla bort elförbrukning i delar av södra Sverige”, säger Erik Ek.
Hur omfattande och hur länge en sådan bortkoppling skulle pågå är osäkert. Enligt Erik Ek handlar det inte om att landsändar i Sverige blir utan el. Om bortkoppling av el blir verklighet visar beräkningar på att det kan röra sig om mellan 200-600 MW under en vinterdag med maxförbrukning. Det skulle motsvara som mesta cirka två procent av den totala elförbrukningen i Sverige, enligt Svenska kraftnät.
”I de flesta fall ser vi att bristen skulle ske i södra Sverige och därför är också risken för bortkoppling större där”, säger Erik Ek.
Erik Ek betonar att detta är beräkningar och inte förutsägelser om hur det faktiskt blir."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram