Mali Begär FN-Hjälp Mot Terroristhjälpande Frankrike

2022-08-18

Nu är det mer eller mindre i klartext.
FN och den djupa staten får spö så piskan viner.
Jobbigt för Sverige med våra 220 individer i Mali.
Tillhör Sverige FN eller terroristerna?
Mali söker FN-hjälp för att stoppa Frankrikes medverkan till "terrorister".
Den afrikanska nationen har hotat att utöva sin rätt till självförsvar, med hänvisning till upprepade franska "aggressiva handlingar".
Mali har uppmanat FN:s säkerhetsråd (UNSC) att sätta stopp för Frankrikes påstådda " angreppshandlingar " och anklagar Paris för att beväpna och samla in information för terroristgrupper som verkar i Malis Sahel-region.
Franska drönare, helikoptrar och stridsflyg har brutit igenom Malians luftrum över 50 gånger bara i år för att "samla in information för terroristgrupper som opererar i Sahel och släppa vapen och ammunition till dem", skrev utrikesminister Abdoulaye Diop i ett brev till FN daterad måndag och publicerad på onsdag.
Diop hävdade att flygningarna var engagerade i " aktiviteter som anses vara spionage " såväl som skrämsel och att den maliska regeringen har bevis som bevisar att Frankrike både hade samlat in underrättelser om och levererat vapen till några av samma jihadistgrupper som de förmodligen har kämpat för nästan ett decennium. Närmare bestämt, hävdade han, kan Frankrike ha transporterat två medlemmar av en jihadistgrupp med helikopter till Timbuktu-regionen i början av augusti.
Diop varnar för att Mali "förbehåller sig rätten att använda självförsvar" om fransmännen fortsätter att kränka sin suveränitet enligt FN-stadgan, och uppmanade FN:s säkerhetsråds president, Kina, att använda sina påståenden som grund för ett krismöte i rådet. .
Franska soldater anlände till Mali 2013 på inbjudan av regeringen och lyckades dirigera de islamistiska styrkorna som hade tagit över den norra delen av landet. Paris hällde därefter in miljarder dollar i det som blev känt som Operation Barkhane, och utökade sitt jihadi-jaktprojekt över Burkina Faso, Tchad, Mauretanien och Niger - alla tidigare franska kolonier.
Efter en militärkupp 2021 beordrade Malis nya regering fransmännen att lämna och i maj avbröt sina försvarsavtal med Frankrike och fem afrikanska grannländer, påstådda " uppenbara kränkningar " av dess suveränitet. De sista franska soldaterna lämnade Mali denna vecka, även om Frankrike har en flygbas i Niger och en avdelning i Tchad och hoppas kunna behålla en specialstyrka i Burkina Faso.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram