Kina Ser Ett Provocerande Nato

2022-06-29

China, China, China och lite Nato på det.... Det svettas deluxe nu i de svenska leden....
När Nato på toppmötet i Madrid ska anta sitt nya strategiska koncept – sin 10-årsplan – så kommer Kina för första gången att nämnas.
Ur artikeln ⬇️
”Vi uppmanar Nato att sluta provocera fram konfrontation genom ideologi, sluta sprida desinformation och provocerande påhopp på Kina, och sluta försöka starta ett nytt kallt krig”, sa kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin under en pressträff innan Nato-mötet.
Från att knappt ha nämnt Nato alls, har både Peking och kinesisk media börjat visa allt mer intresse för försvarsalliansen.
– Det är mycket upprörda känslor inför det, säger Hillevi Pårup, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet, till SvD.
Kina kommer att – jämte kriget i Ukraina – vara ett huvudtema när Nato-ledarna möts i Madrid. Det sa alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett event som tidningen Politico anordnade inför mötet.
”Vi kommer att ta upp Kina och konsekvenserna för vår säkerhet”, sade han och tillade att det är ett stort steg för Nato att nu nämna Kina i sin strategi, men att det är ett nödvändigt steg när Kina investerar mycket i modern militärutrustning samt genom sina band till europeiska länder kommer allt närmare Nato.
Hur Nato kommer att formulera sig kring Kina som ett säkerhetshot är ännu inte känt. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det finns en klyfta mellan militäralliansens medlemmar kring hur man ska beskriva jätten i öst. Förhandlingarna om formuleringarna har pågått in i det sista.
Reuters källor – anonyma diplomater på Nato – säger att USA och Storbritannien har tryckt på för ett tuffare språk och mer tydlighet, medan Frankrike och Tyskland på grund av Europas stora industriella investeringar i Kina vill se mildare formuleringar.
– Vi får se vad som sägs, men det kan självklart bli ännu mer reaktioner från Peking beroende på hur Nato uttrycker sig kring utmaningarna med Kina, säger Hillevi Pårup på Ui.
Peking har under våren tydligt tagit linjen att Nato genom sin expansionsvilja provocerat Ryssland och är orsak till kriget i Ukraina. Man kallar Nato för en ”kalla kriget-organisation”, som försöker exportera farlig blockpolitik, något Peking gärna vill trycka på att man är emot.
Men något har tillkommit i Pekings retorik kring Nato bara de senaste veckorna, säger Hillevi Pårup. Man har börjat ifrågasätta hur stark alliansen egentligen är.
– Man målar upp Nato som splittrat, dels inom EU men också inom USA, säger hon.
När nu Pekings irritation kring västs försvarsallians intensifieras handlar det dock om mer än dess syn på Kina. Det handlar också om att Kinas båda asiatiska grannar, Japan och Sydkorea, för första gången fått inbjudan till ett Nato-möte, vilket av kinesiska media tolkas som att Nato vill expanderar sin sfär även utanför det som traditionellt hör till Nordatlantregionen...
Asien och Stillahavsregionen ligger inte inom Nordatlanten. Länder och folk i Asien och Stillahavsregionen är starkt emot alla ord och gärningar som skapar militära block och provocerar fram separatism och konfrontation”, sa kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.
Det som upprör Peking mest är att Sydkorea bjudits in, enligt Hillevi Pårup.
– Tidigare har det inte varit såhär tydligt att Sydkorea är villiga att samarbeta med väst på samma sätt som till exempel Japan har, säger hon.
Den statliga tidningen Global Times rapporterar om att kinesiska analytiker varnar för att Natos flirt österut är farlig för försvarsalliansen och kommer att försvaga den.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram