BASF & Gasen

2022-06-29

Ur artikeln ⬇️
BASF, ett av världens största kemiföretag och dess 39 000 anställda i Tyskland kanske sitter på tunn is . Orsaken är en allt mindre tillgång på rysk gas till landet. I åratal utvecklade företaget sin affärsmodell kring billig och riklig rysk gas.
Men gaskrisen idag är av sådan grad att BASF-tjänstemän funderar över att lägga ner verksamheten här och riskerar en kris i försörjningskedjan av episka proportioner i hela landet.
BASF sätter varningsklockorna att ringa
BASF är inget vanligt företag, det förbrukar cirka 4 % av Tysklands gasimport. Komponenterna och kemikalierna som BASF producerar spelar en viktig roll i leveranskedjorna för flera andra nyckelindustrier.
Analytiker förutspår att en strypning av BASF:s ammoniakproduktion, en nyckelingrediens i gödningsmedel, kan förvärra världens växande livsmedelskris. BASF:s vd Martin Brudermüller sa i april att det inte finns någon omedelbar lösning för att ersätta rysk naturgas.
Det kan noteras att Ryssland har kraftigt begränsat gasflödena genom Nord Stream 1-rörledningen till Tyskland, vilket ökar riskerna för gasransonering. Experter har redan förutspått att gastillförseln till olika företag kan stängas av inför fortsatta leveransnedskärningar från Moskva.
I det scenariot skulle BASF kunna tvingas lägga ner sin verksamhet. Peter Westerheide, BASF: s chefsekonom , sa "Kostnaderna är höga att sluta och börja. Det här är ett extremt scenario
Gaskrisen och långvariga energiproblem kommer att få dessa företag att flytta sina produktionsenheter utomlands, vilket resulterar i långsiktiga och kortsiktiga förluster av arbetstillfällen i landet.
Tyskland, som redan präglats av en tillbakabrytande inflation, kommer att hamna i en prekär position under press från industrimän och arbetslösa arbetare. Detta kan mycket väl leda till en civil oro i landet, vilket tvingar OIaf-administrationen att mildra sin hållning till Ryssland.
Protest över hela Europa väntas
Experter tror att en fortsatt bränslekris och livsmedelsbrist kan utlösa protester mot regeringen i hela Europa. I länder som Bulgarien, Polen, Storbritannien och Italien har de stigande levnadskostnaderna redan kastat skuggor över den statliga stabiliteten.
Tyskland, som är navet för arbetsintensiv industri, löper den största risken att möta ett sådant civilt uppror.
Tyskland har alltid föredragit en fungerande, om inte hjärtlig, relation med Ryssland. Med den tidigare förbundskanslern Angela Merkels egna ord är Ryssland en europeisk nation som EU inte har råd att utfrysa. I slutändan behöver Tyskland inte nödvändigtvis själv offra sin ekonomi och sina intressen för att rädda Ukrainas sjunkande förmögenheter.
Tyskland kan snart inse att dess ekonomiska krig mot Ryssland är oöverkomligt och ohållbart. Så vi kan snart se Tyskland nå ut till Ryssland för ett "fredsförslag", som så småningom skulle tvinga Berlin att välja bort EU:s sanktionsregim mot den ryska ekonomin.
Tvärtom, om Berlin fortsätter att beträda den farliga vägen att inta en stark anti-Rysk linje, kommer det att närma sig sin domedag med stormsteg. Med ökad inflation och ökad bränslebrist kommer tyskarna att tvingas gå ut på gatorna för att få ut sin ilska och frustration.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram