Långkrigsrimlighetstroende Stollesten & Löjdträ

2022-06-22
Kriget mellan Ryssland och Ukraina ”kan pågå i åratal”, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju i tyska Bild på söndagen.
– Det är ett fullt rimligt uttalande, bedömer Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS).
Löjdquist är övertygad om att kriget kommer att bli långvarigt. Det började för många år sedan, betonar han.
– Vi ska komma ihåg att det här kriget mellan Ryssland och Ukraina redan har pågått i över åtta år. Det började 2014. Det är rimligt att tänka sig att den grundläggande konflikten kommer att pågå lång tid framöver.
Ett utnötningskrig
Löjdquist har en lång karriär som svensk diplomat, bland annat som Sveriges ambassadör vid Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) och posterad som svensk diplomat i Vilnius, Moskva och Wien, för att nämna något.
– Just nu är det ett utnötningskrig som är fokuserat till norra Donbas, Luhanskområdet. Det är svårt att skapa sig en riktig uppfattning om det, men det verkar som om Ryssland fokuserar, och att man har en viss uthållighet.
Ukrainska soldater avfyrar en M777 haubits mot ryska positioner i östra Donetsk på lördagen. Artilleripjäsen är donerad av USA.
Vapenvila
Löjdqvist utesluter dock inte eldupphör. Det kan ske inom relativ kort tid, bedömer han.
– Vi kan mycket väl hamna i en situation om några veckor, månader eller framåt hösten, där någon eller båda sidorna tycker att det är deras intresse att trycka på pausknappen, förhandla någon form av vapenvila eller eldupphör.
– Men det innebär inte att kriget är över eller att det är en varaktig fred. En sådan ligger lång bort i tiden.
”Ekonomin blöder”
Han betonar att Ukraina är beroende dels av militärt stöd, vapenleveranser och ammunition. Men även mycket omfattande ekonomiskt stöd.
– Den ukrainska ekonomin blöder väldigt kraftigt. Det finns uppskattningar att Ukraina behöver någonstans i storleksordningen fem till sju miljarder dollar i månaden för att klara sig ekonomiskt.
Det handlar även om politiskt stöd från EU.
– Här är frågan om eventuellt beslut om kandidat-landstatus till EU, som väntas i slutet av veckan, av väldigt stor symbolisk och politisk betydelse.
Hur lång tid tar en sådan process?
– En EU-anslutning är en väldigt utdragen process. Det kommer att handla om många år, säger Fredrik Löjdquist.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Lämna ett svar

Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram